Facultatea de Litere / Faculty of Letters

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/10

Browse

Search Results

Now showing 1 - 5 of 5
  • Thumbnail Image
    Item
    ABORDĂRI EFICIENTE ÎN PREDAREA GRAMATICII LIMBII ROMÂNE CA LIMBA A DOUA
    (CEP USM, 2024-10-25) Boicenco-Arseni, Angela
    Aplicarea cunoștințelor de gramatică, în studierea limbii române ca limba a doua, L2, presupune formarea unor deprinderi de folosire creativă a fenomenelor achiziționate în scopul realizării unor acte comunicative în situații reale. Didactica modernă pledează pentru abordarea funcțională ( practică) a gramaticii, care pornește de la faptul că limba este, în primul rând,un sistem de comunucare, iar gramatica, fiind un instrument, oferă posibilitatea de a descoperi cum funcționează acest sistem pentru a permite vorbitorilor să producă mesaje semnificative și să facă schimb de ele.
  • Thumbnail Image
    Item
    GEORGE COŞBUC ŞI PROBLEMELE LIMBII ROMÂNE LITERARE
    (CEP USM, 2014) Boicenco-Arseni, Angela
  • Thumbnail Image
    Item
    APORTUL TIPĂRITURILOR DIACONULUI CORESI LA PROCESUL DE FORMARE A LIMBII ROMÂNE LITERARE
    (CEP USM, 2018) Boicenco-Arseni, Angela
    Școala Lingvistică de la Bucureşti, în frunte cu acad. Al. Rosetti, a susţinut că limba noastră literară s-a fixat prin textele coresiene, tipărite la Braşov în a doua jumătate a secolului al XVI-lea. La temelia limbii din traducerile respective stă graiul popular dintre Târgovişte şi Braşov. Este evident că tipăriturile lui Coresi au jucat un rol foarte important la fixarea normelor limbii literare şi la dezvoltarea ei ulterioară. Coresi a fost un diacon ortodox, traducător și tipograf român, originar din Târgoviște. Este editorul primelor cărți tipărite în limba română. A publicat, în total, circa 35 de titluri, apărute în sute de exemplare și răspândite în toate ținuturile românești, facilitând unitatea lingvistică a poporului român, dar și apariția limbii române literare.
  • Thumbnail Image
    Item
    LITERARIZAREA UNOR REGIONALISME ÎN LOCUŢIUNI ŞI EXPRESII LITERARE
    (CEP USM, 2008) Boicenco-Arseni, Angela
    La construction et le développement de la langue roumaine littéraire au cours des siècles a été un processus difficile, qui a impliqué l'utilisation de plusieurs variantes parmi lesquelles les éléments régionaux. Les éléments populaires tels que les régionalismes, sont non seulement les moyens de la stylisation, mais aussi les formes ou les mots qui se sont affirmés comme normes littéraires. La normalisation des éléments populaires est conditionnée par plusieurs facteurs. Pendant la normalisation des éléments populaires peuvent avoir lieu certaines transformations phonétiques et grammaticales.
  • Thumbnail Image
    Item
    PROBLEME ACTUALE DE LINGVISTICĂ: MATERIALELE SIMPOZIONULUI ȘTTINȚIFIC CU PARTICIPARE INTERNAȚIONALĂ: ÎN MEMORIAM ACAD. NICOLAE CORLĂTEANU: 100 DE ANI DE NAȘTERE, 15-16 MAI 2015
    (CEP USM, 2015) Ciobanu, Anatol; Oglindă, Emilia; Zagaevschi, Vladimir; Boicenco-Arseni, Angela; Molea, Viorica; Duimbrăveanu, Ion; Lifari, Viorica; Fonari, Victoria; Rotari, Dorina; Creangă, Oxana; Driga, Ina; Condrea, Irina; Colțun, Gheorghe; Moșin, Octavian; Bashirov, Oxana; Veretina-Chiriac, Ina; Dulghier, Olga; Blajin, Cristina; Gheorghiță, Elena; Zaporojan, Ina; Corcodel, Svetlana; Corcodel, Dan; Macovei, Dorina