Facultatea de Litere / Faculty of Letters

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/10

Browse

Search Results

Now showing 1 - 6 of 6
  • Thumbnail Image
    Item
    W. GOYEN’S “BRIDGE OF MUSIC, RIVER OF SAND” – AN ECOLOGICAL PERSPECTIVE
    (CEP USM, 2016-03-12) Ţeplic, Tatiana
    Noţiunea de ecologie culturală implică faptul că mediul natural contribuie în mod fundamental la organizarea socială, instituţiile umane şi chiar la gândirea umană şi conştiinţa de sine. Ecologia se ocupă de mediul înconjurător, nu numai ca un set de fenomene ale lumii fizice, care este interpretarea tradiţională al termenului, dar şi de circumstanţele în care o persoană, sau o comunitate, locuieşte sau îşi desfăşoară activitatea. Articolul subliniază abordarea nouă a lui W. Goyen faţă de interpretarea spaţiului literar. Nuvela “Bridge of Music, River of Sand" de W. Goyen este un exemplu convingător de realizarea conceptelor de ecologie culturală.
  • Thumbnail Image
    Item
    MODERN PSYCHOLINGUISTIC STUDIES OF EMOTION WORDS AND EMOTION-LADEN WORDS
    (CEP USM, 2022-03-25) Ţeplic, Tatiana
    Domeniul emoțional al individului este un fenomen complex studiat de di- verse științe și necesită o abordare integrată. Psiholingvistica modernă, folosind avantajele tehnologiei informatice, se concentrează pe căutarea modului în care o personalitate folosește limba ca instrument de comunicare, cum unitățile ling- vistice reflectă personalitatea însăși în toată diversitatea manifestărilor sale, cum imaginea culturală și lingvistică a lumii, care formează atât conștiința lingvistică a personalității, cât și conștiința de sine culturală și etnică a acesteia, perspectiva și înțelegerea lumii, influențează personalitatea lingvistică.
  • Thumbnail Image
    Item
    TEACHING ADVANCED ADULT LEARNERS
    (CEP USM, 2022-03-25) Ţeplic, Tatiana
    Articolul tratează problemele legate de învățarea limbii engleze pentru adulții aflați într-un stadiu avansat. Acesta analizează particularitățile cogni- tive și psihologice ale percepției unei limbi străine și procesul de învățare al persoanelor de peste 25 de ani, care sunt profesioniști în domeniul lor și sunt conștienți de nevoile lor în limba engleză. Autorul acordă o atenție deosebită problemei selecției materialului textual, metodelor de demonstrare a progreselor cursanților și problemelor legate de corectarea erorilor.
  • Thumbnail Image
    Item
    LINGUISTIC REPRESENTATION OF THE CONCEPT OF FRIENDSHIP IN THE NOVEL “INTERVIEW WI TH THE VAMPIRE” BY A.RICE
    (CEP USM, 2011) Ţeplic, Tatiana; Albu, Ecaterina
    Motivaţia alegerii acestui subiect este explicatăde faptul cănoţiunea „prietenie” poate fi percepută şi explicată în mod diferit. Acest cuvânt are o conoţie distinctă şi poartă un mesaj individual. Fenomenul prietenie este studiat de mai multe ştiinţe, din puncte de vedere diferite, motiv pentru care este considerat a fi punctul de intersecţie al unor astfel de ştiinţe cum ar fi lingvistica, psihologia, sociologia, filosofia şi multe altele. Prin urmare, conceptual „prietenie” poate fi considerat şi în context de sociolingvistică. Actualitatea cercetării constă în faptul că acest concept este interpretat în mod divers în diferite contexte şi elucidarea acestuia din variate puncte de vedere este un obiectiv de cercetare ce prezintă interes.
  • Thumbnail Image
    Item
    COMPOUND NOUNS DENOTING HOUSEHOLD GOODS IN THE INTERNET ADVERTISEMENTS
    (CEP USM, 2011) Ţeplic, Tatiana
    Compoziţia ca mijloc de formare a cuvintelor în limba engleză este destul de productivă, fiindcă cuvintele tind să se contopească în structuri compuse, pentru a exprima idei, acţiuni, evenimente şi calităţi într-un mod mai laconic ş mai exact. Cuvintele compuse care devin mai stabile în folosirea lor sunt specificate în dicţionare. Cu toate acestea, existăcuvinte compuse ce presupun utilizare temporară. Astfel de unităţi lingvistice reflectă dezvoltarea şi progresul tehnic al omenirii, iar numărul acestora în limba engleză este extrem de mare. Asemenea unităţi adesea apar în denumiri moderne ale m rfurilor de uz casnic. Articolul de faţă îşi propune să ofere unele perspective asupra acestui fenomen, prin evidenţierea structurii, semnificaţiei şi a motivării substantivelor compuse ce desemnează mărfuri de uz casnic, în discursul anunţurilor plasate pe Internet.
  • Thumbnail Image
    Item
    CONTRASTIVE ANALYSIS OF THE WAYS OF EXPRESSING NECESSITY AND SUPPOSITION IN ENGLISH, GERMAN AND RUSSIAN
    (CEP USM, 2007) Ţeplic, Tatiana
    Modalitatea reprezintă un concept complex şi pune numeroase întrebări în ceea ce prive şte diferitele moduri de exprimare a unor astfel de situaţii modale precum necesitatea şi supoziţia. Studiul face o tentativă de comparaţie a mijloacelor de exprimare a acestor două categorii în limbile engleză, germanăşi rusă prin intermediul cuvintelor şi expresiilor modale, al verbelor şi particulelor modale, precum şi cu ajutorul modurilor. Astfel, în engleză, cele mai frecvente mijloace de exprimare a supoziţiei şi a necesităţii sunt verbele can, may, could, might şi, respectiv, must, have to, will şi would. În germană se observă utilizarea frecventăa verbelor müssen şi wollen pentru denotarea necesităţii şi a verbelor mögen, dürfen şi müssen pentru exprimarea supoziţiei. În rus ăverbele modale din limbile englezăşi germană sunt adesea redate de expresii cu verbe modale, precum должно быть, судя по всему, очевидно şi altele. Verbele modale sunt cele mai utile mijloace de exprimare a necesităţii şi supoziţiei în toate cele trei limbi. Împreunăcu modurile, ele exprimă cele mai variate nuanţe ale atitudinii vorbitorului fa ţăde realitate şi enunţ.