2. Articole
Permanent URI for this collectionhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/45
Browse
2 results
Search Results
Item CIANOBACTERIIE- SURSE DE COMPUȘI BIOACTIVI CU PROPRIETĂȚI ANTIOXIDANTE(CEP USM, 2024) Trofim, Alina; Bulimaga, Valentina; Zosim, Liliana; Elenciuc, Daniela; Rudic, ValeriuÎn ultimele decenii, interesul cercetătorilor față de cianobacterii și alge a crescut mult, fiind privite nu doar ca produse alimentare sau nutraceutice, ci și ca surse de substanțe bioactive naturale cu efecte benefice asupra sănătății, care ar servi drept alternativă la medicamentele de sinteză, precum și ar lărgi spectrul de remedii naturale utilizate în prevenirea și combaterea unor maladii. Această lucrare prezintă rezultatele cercetărilor mondiale recente privind identificarea compușilor bioactivi cu activitate antioxidantă produși de alge și cianobacterii, analizate metodele de determinare a activității antioxidante a diferitelor clase de compuși biochimici, precum și speciile de cianobacterii cu un continut bogat de substante cu efecte antioxidante în vederea evaluarii tulpinilor de cianobacterii de interes biotehnologic și a preparatelor obtinute pe baza acestora cu activitate antioxidantă ridicată.Item ACTIVITATEA ANTIOXIDANTĂ A PREPARATULUI ETANOLIC ÎN BAZA BIOMASEI DE PORPHYRIDIUM CRUENTUM(CEP USM, 2014) Sadovnic, Daniela; Cepoi, Liliana; Rudi, Ludmila; Valuţa, Ana; Chiriac, Tatiana; Codreanu, Svetlana; Miscu, Vera; Cojocari, AngelaThere wasstudied the impact ofantioxidant complex from microalga Porphyridium cruentum biomass on the antioxidant activityof vegetable oilsand their oxidation process. The antioxidant complex was obtained by extracting in 96% ethylalcohol. Antioxidant assay using the radical1,1-diphenyl-2-picryl-hydrazil (DPPH) revealed an increase of the antioxidant activity of oils supplemented with microalgal antioxidant complex. There was determineda decrease (up to 40% for olive oil) in fatty acid oxidation for vegetable oils with microalgal antioxidant extract.