2. Articole

Permanent URI for this collectionhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/13419

Browse

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Thumbnail Image
    Item
    Comparative analysis of resistance to high temperature stress in prospective tomato lines [Articol]
    (Editura USM, 2025) Mihnea, Nadejda; Rusu, Vadim; Brezeanu, Petre; Ambărus, Silvica
    The paper presents the results of the evaluation of tomato lines obtained as a result of intraspecific hybridization based on resistance to high temperatures (40o, 42oC) in early ontogenesis. Seedlings grown at 25ºC served as a control variant. The analysis of the variability of the resistance trait was carried out based on the length of the embryonic radicle, stem, and whole plantlet length. It was found that at a temperature of 40oC all lines showed increased resistance to growth traits, and at a temperature of 42oC a significant inhibition of the radicle, stem, and whole plantlet length was observed. Through cluster analysis (k-means) the variety Prestij and lines 203, 204, 205 were identified with complex resistance of growth characters to high temperatures (40 and 43oC), which can be implemented in breeding programs to create varieties with complex resistance to thermal stress.
  • Thumbnail Image
    Item
    Variabilitatea caracterelor biochimice la soiurile și liniile noi de tomate
    (CEP USM, 2024) Mihnea, Nadejda; Rusu, Vadim; Rudacova, Angela; Cherdivară, Ala
    În lucrare sunt prezentate rezultatele testării a 3 soiuri și 8 linii de tomate pe baza conținutului de substanță uscată, zăharuri, aciditate, vitamina C, licopen și β – caroten în fructe. Datele biochimice ale fructelor de tomate au fost diferențiate – specifică genotipului și caracterului analizat. Prin analiza corelațională (r) a indicilor de calitate a fructelor de tomate s-a demonstrat că pe baza materialului aflat în studiu, pot fi obținute noi genotipuri de tomate cu asociere reușită a caracterelor substanță uscată – aciditate, zahăr – vitamina C, între care a existat o dependență semnificativă: 0,77* și 0,88* (p < 0.05). Analiză clusteriană (k-medii) a făcut posibilă identificarea soiul Dargen și liniei L 304 de tomate cu valori înalte ale caracterelor biochimice (substanță uscată – 6,58%, zaharuri – 3,91%, aciditate – 0,52, vitamina С – 26,68 мг%, licopen – 1,59), care pot fi implementate în programele de ameliorare la crearea soiurilor cu proprietăți gustative înalte.