Browsing by Author "Rudakova, Angela"
Now showing 1 - 8 of 8
- Results Per Page
- Sort Options
Item BASIC 7S GLOBULIN FROM SOYBEAN SEEDS AS A MEMBER OF A SUPERFAMILY OF PLANT XYLANASE INHIBITORS AND ASPARTIC PROTEINASES(CEP USM, 2007) Shutov, Andrei; Rudakov, Sergei; Rudakova, Angela; Kaknovskaya, Irina; Seferova, Irina; Chesnokov, Yuriu; Fukuda, Takako; Prak, KrisnaGlobulina de bază 7S prezentă în seminţele uscate de soia (Bg) şi eliberată din seminţe prin imersiunea în apă fierbinte (BgH) a fost izolată şi comparată folosind cromatografia pe SP Sefaroza şi SDS-PAGE. Au fost identificate cel puţin patru tipuri de subunităţi Bg care se deosebesc dupa mărime. A fost demonstrat că BgH practic nu se deosebeşte de Bg nici prin comportarea cromotografică, nici prin componenţă şi raportul subunităţilor. A fost urmărită calea evolutivă a Bg ca membru al superfamiliei de inhibitori xilanaseci ai plantelor şi ai proteinazelor aspartice.Item CAPACITATEA ANTIOXIDANTĂ A FRACȚIILOR DE PEPTIDE OBȚINUTE DIN FICOCIANINĂ LA HIDROLIZA ENZIMATICĂ(CEP USM, 2016) Bulimaga, Valentina; Rudakova, Angela; Rudi, Ludmila; Pisova, Maria; Zosim, Liliana; Climova, NataliaItem EVALUAREA SPECTRULUI DE PEPTIDE LA FRACŢIONAREA PRIN METODE CROMATOGRAFICE A HIDROLIZATELOR ENZIMATICE ALE FICOCIANINEI ŞI Se-FICOCIANINEI(CEP USM, 2016) Rudakova, Angela; Bulimaga, Valentina; Pisova, Maria; Reva, Veaceslav; Climova, Natalia; Rudakov, Serghei; Zosim, LilianaA fost efectuată evaluarea comparativă a hidrolizatelor papainice şi triptice ale ficocianinei şi Se-ficocianinei în urma separării prin metoda HPLC cu faze inverse pe coloana de ResourceTMRPC.A fost analizat profilul cromatografic al hidrolizatelor papainice şi triptice ale ficocianinei la separare prin gel-filtrare pe coloana de sefadex G-50. Spectrele UV-VIS ale fracţiilor peptidice obţinute la separarea prin gel-filtrare a hidrolizatelor ficocianinei au scos în evidenţă prezenţa peptidelor legate cu cromoforul.Item LIMITED PROTEOLYSIS OF OAT 11S GLOBULIN BY PAPAIN(CEP USM, 2014) Shutov, Andrei; Rudakova, Angela; Klimova, Natalia; Lapteva, Natalia; Makaeva, Ellina; Wilson, KarlLimited proteolysis was found to occur during papain proteolysis of the oat 11S globulin. The initial limited proteolysis is extremely quick and consists of an N-terminal and C-terminal truncation of α-chains and C-terminal truncation of β-chains. Further on, the α-chain remnants are cleaved into similarly sized N-terminal and C-terminal fragments. Similar pattern of the globulin limited proteolysis was observed during germination of the oat seeds. Functional role of limited proteolysis in degradation of seed 11S globulins is discussedItem MECANISMUL DE PROTEOLIZĂ A FICOCIANINEI, PROTEINEI BIOACTIVE DIN SPIRULINĂ SUB ACŢIUNEA PAPAINEI(CEP USM, 2015) Rudakova, Angela; Shutov, Andrei; Rudacov, Serghei; Bulimaga, Valentina; Climova, Natalia; Kahovskaia, Irina; Pisova, MariaElaborarea unor procedee de obţinere a peptidelor bioactive din ficocianină prin intermediul hidrolizei proteolitice prezintă un interes sporit pentru cercetători în contextul utilizării acestora în calitate de remedii anticancer şi pentru alte proprietăţi terapeutice. Peptidele derivate din ficocianină ar putea manifesta proprietăţi terapeutice mult mai pronunţate comparativ cu ficocianina. În prezenta lucrare sunt studiate dinamica proteolizei ficocianinei cu papaina şi mecanismul de hidroliză a acestei proteineItem PEPTIDE BIOACTIVE ALGALE ŞI PERSPECTIVA DE UTILIZARE A LOR ÎN CALITATE DE AGENŢI TERAPEUTICI(CEP USM, 2015) Bulimaga, Valentina; Pisova, Maria; Zosim, Liliana; Rudakova, Angela; Climova, Natalia; Reva, VeaceslavDezvoltarea şi aplicarea tehnologiilor de inginerie enzimatică, folosind enzimele pentru hidroliza ficocianinei şi producerea peptidelor bioactive, deschide noi perspective de utilizare a lor în calitate de agenţi anticancer, antimicrobieni, antioxidativi, antihipertensivi etc. Lărgirea spectrului de peptide produse în baza enzimolizei ficocianinei poate fi efectuată prin utilizarea în acest scop a enzimelor proteolitice cu specificitate diferită. În lucrare sunt analizate spectrele UV ale hidrolizatelor triptice sumare ale ficocianinei şi descrise unele metode de separare şi analiză a fracţiilor peptidice din hidrolizatItem PROTEOLIZA LIMITATĂ A ALERGENULUI ARA H1, GLOBULINA DE REZERVĂ 7S DIN SEMINŢELE DE ARAHIDE(CEP USM, 2016) Cherdivară, Ala; Rudakova, Angela; Rudakov, Serghei; Șutov, AndreiEste descris un scenariu ipotetic al proteolizei limitate cu papaină a globulinei de rezervă 7S, Ara h1, cel mai puternic alergen din seminţele de arahide. Scenariul se bazează pe rezultatele electroforezei produselor proteolizei cu masa moleculară mare, precum şi pe informaţiile disponibile cu privire la prezenţa în subunităţile Ara h1 a regiunilor estructurate, potenţial sensibile la atacul proteolitic. S-a constatat căproteoliza limitată iniţială a Ara h1 duce la scindarea regiunii N-terminale nestructurate a subunităţii, care conţine o treime din numărul total de determinanţi antigenici (epitopii IgE), identificaţi în Ara h1. Evident, regiunea N-terminală, bogată în resturi de arginină, care corespund specificită ţii de substrat a papainei, este complet scindată în timpul proteolizei. Astfel, nivelul de alergenicitate al Ara h1 poate fi redus prin proteoliza sa limitată.Item PROTEOLIZA LIMITATĂ CA MODALITATE DE REDUCERE A ALERGENICITĂȚII GLOBULINEI DE REZERVĂ 7S DIN SEMINȚELE DE ARAHIDE(CEP USM, 2016) Cherdivară, Ala; Rudakov, Serghei; Rudakova, Angela