Institutul de Fiziologie si Sanocreatologie
Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/13384
Browse
1 results
Search Results
Item Impactul macro- și micronutrienților asupra statutului imun [Articol](CEP USM, 2025) Bulat, OlgaAlimentația este un proces esențial în menținerea sănătății organismului. Macronutrienții (proteinele, glucidele și lipidele) și micronutrienții (vitaminele, mineralele și substanțele biologic active) stau la baza tuturor proceselor organismelor vii. Aportul redus sau excesiv al nutrienților poate cauza diferite dereglări funcționale și structurale ale organelor și sistemelor de organe, inclusiv și ale sistemului imunitar. Studierea influenței acestor nutrienți asupra sistemului imunitar în ansamblu, precum și asupra parametrilor statului imun, va oferi o oportunitate de a modifica indicatorii statutului imun, prin activarea sau suprimarea anumitor funcții ale sistemului imunitar după necesitate prin intermediul rațiilor alimentare individualizate.