Facultatea de Biologie și Geoştiinţe / Faculty of Biology and Geosciences

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/4

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Thumbnail Image
    Item
    CAPACITATEA ANTIOXIDANTĂ A FRACȚIILOR DE PEPTIDE OBȚINUTE DIN FICOCIANINĂ LA HIDROLIZA ENZIMATICĂ
    (CEP USM, 2016) Bulimaga, Valentina; Rudakova, Angela; Rudi, Ludmila; Pisova, Maria; Zosim, Liliana; Climova, Natalia
  • Thumbnail Image
    Item
    MECANISMUL DE PROTEOLIZĂ A FICOCIANINEI, PROTEINEI BIOACTIVE DIN SPIRULINĂ SUB ACŢIUNEA PAPAINEI
    (CEP USM, 2015) Rudakova, Angela; Shutov, Andrei; Rudacov, Serghei; Bulimaga, Valentina; Climova, Natalia; Kahovskaia, Irina; Pisova, Maria
    Elaborarea unor procedee de obţinere a peptidelor bioactive din ficocianină prin intermediul hidrolizei proteolitice prezintă un interes sporit pentru cercetători în contextul utilizării acestora în calitate de remedii anticancer şi pentru alte proprietăţi terapeutice. Peptidele derivate din ficocianină ar putea manifesta proprietăţi terapeutice mult mai pronunţate comparativ cu ficocianina. În prezenta lucrare sunt studiate dinamica proteolizei ficocianinei cu papaina şi mecanismul de hidroliză a acestei proteine
  • Thumbnail Image
    Item
    PEPTIDE BIOACTIVE ALGALE ŞI PERSPECTIVA DE UTILIZARE A LOR ÎN CALITATE DE AGENŢI TERAPEUTICI
    (CEP USM, 2015) Bulimaga, Valentina; Pisova, Maria; Zosim, Liliana; Rudakova, Angela; Climova, Natalia; Reva, Veaceslav
    Dezvoltarea şi aplicarea tehnologiilor de inginerie enzimatică, folosind enzimele pentru hidroliza ficocianinei şi producerea peptidelor bioactive, deschide noi perspective de utilizare a lor în calitate de agenţi anticancer, antimicrobieni, antioxidativi, antihipertensivi etc. Lărgirea spectrului de peptide produse în baza enzimolizei ficocianinei poate fi efectuată prin utilizarea în acest scop a enzimelor proteolitice cu specificitate diferită. În lucrare sunt analizate spectrele UV ale hidrolizatelor triptice sumare ale ficocianinei şi descrise unele metode de separare şi analiză a fracţiilor peptidice din hidrolizat