Facultatea de Drept / Faculty of Law

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/6

Browse

Search Results

Now showing 1 - 9 of 9
  • Thumbnail Image
    Item
    PREEMINENȚA ”INTERESULUI SUPERIOR AL COPILULUI” ÎN CONTEXTUL PROCEDURII DE ÎNAPOIERE A COPILULUI SAU EXERCITAREA DREPTULUI DE VIZITARE
    (CEP USM, 2024) Vrabie, Dina
    The principle of the best interest of the child aims to guarantee the supremacy of his rights, compared to the multitude of rights belonging to mature people. The child turns out to be helpless when the adults disguise their revenge on each other under pretexts of special care and affection for the child. The state is impartial and has assumed responsibility for ensuring the interests of the child by implementing appropriate mechanisms. In the procedure for returning or exercising the right of visitation, the interest of the child is examined in the light of the benefits or risks that a possible return of the child or the approval of the right of visitation could bring, for the physical and mental integrity of the child.
  • Thumbnail Image
    Item
    OPINIA COPILULUI ÎN CONTEXTUL PROCEDURII DE ÎNAPOIERE SAU EXERCITARE A DREPTULUI DE VIZITARE A ACESTUIA
    (CEP USM, 2024) Vrabie, Dina
    În cadrul procedurii de înapoiere sau exercitare a dreptului de vizitare, opinia copilului urmează a fi luată în considerare, precum se procedează și în multe alte chestiuni ce privesc drepturile și interesele acestuia. Prevederile internaționale permit instanțelor administrative și judiciare să nu dispună înapoierea copilului, în cazurile în care acesta se împotrivește. Iar dat fiind faptul că, procedura de înapoiere sau exercitarea dreptului de vizitare a fost înființată cu scopul protecției intereselor exclusiv ale copilului, de opinia acestuia urmează să se țină cont obligatoriu, în cazul în care se constată că vârsta și gradul de maturitate îi permit să perceapă și să se expună asupra situației în care se află.
  • Thumbnail Image
    Item
    PRECIZĂRI REFERITOARE LA ABORDĂRILE SPECIFICE ALE INSTITUŢIEI PROTECŢIEI DREPTURILOR COPILULUI ÎN DREPTUL INTERNAŢIONAL UMANITAR
    (Complexul Editorial INCE, 2017-09-21) Zaharia, Virginia
    Odată cu adoptarea Convenţiei privind drepturile copilului din 1989, societatea internaţională a recunoscut necesitatea de a acorda protecţie specială copiilor în virtutea imaturităţii lor fizice şi mintale. În termenii Convenţiei privind drepturile copilului, prin copil se înţelege orice fiinţă umană sub vârsta de 18 ani, exceptând cazurile în care legea aplicabila copilului stabileşte limita majoratului sub această vârstă (art.1). Efortul întregii omeniri la momentul de faţă este îndreptat spre realizarea unui cadru normativ viabil în materia protecţiei copiilor afectaţi de conflictele armate. În acest sens, dreptul internaţional umanitar are la bază două principii fundamentale: principiul distincţiei combatanţilor de persoanele civile şi doctrina aplicării proporţionale a forţei. Drepturile copiilor în conflictele armate pot fi mai eficient realizate odată cu satisfacerea următoarelor condiţii: drepturile sunt cuprinse în actele normative internaţionale cu caracter regional şi universal, precum şi în tratatele internaţionale locale; drepturile sunt reflectate şi strict determinate în legislaţia naţională şi au mecanisme efective de aplicare şi executare; drepturilor respective le corespund toate celelalte elemente componente ale instituţiei protecţiei drepturilor copilului în război (obligaţiile altor subiecţi, garanţiile etc.); drepturile sunt reflectate în legi prin posibilitatea prestabilită de alegere dintre multitudinea mijloacelor rezultative de protecţie.
  • Thumbnail Image
    Item
    REGLEMENTĂRI INTERNAȚIONALE ÎN DOMENIUL PREVENIRII ȘI COMBATERII ABUZULUI FAȚĂ DE COPII
    (2023) Cazacu, Doina; Brajnicova, Ludmila
    Sexual violence against children remains a sensitive topic and, unfortunately, relevant, given the fact that it is gaining momentum, manifesting itself, including in the virtual space. This article analyzes international instruments protecting the rights of children in general and from sexual violence in particular.
  • Thumbnail Image
    Item
    PARTICULARITĂȚILE RAPORTURILOR JURIDICE DE MUNCĂ ALE MINORILOR
    (2013) Macovei, Tatiana
    Termenul de „muncă a copilului”, de obicei, definește munca ce îl privează pe copil de copilărie și poate lăsa amprente asupra potențialului, demnității și dezvoltării sale mintale și fizice. Munca copilului cuprinde orice muncă prestată de acesta și care poate atenta asupra frecventării regulate a școlii, iar din punct de vedere psihic și moral uneori poate prezenta pericol în dezvoltarea lor. Muncile îndeplinite de copii pot fi variate, unele pot fi periculoase pentru ei, pe când altele sunt utile în dezvoltarea minorului, respectiv nu toate muncile îndeplinite de copii pot fi considerate periculoase și destinate eliminării. Copiii care practică munci nedăunătoare sănătății lor și nu le afectează școlarizarea sunt, în general, privite ca ceva pozitiv. Practic, toate statele lumii au adoptat legi de prevenire a muncii copiilor. Organizația Internațională a Muncii a adoptat setul internațional de legi în domeniul muncii copiilor orientate spre protecția acestora.
  • Thumbnail Image
    Item
    STABILIREA DOMICILIULUI COPILULUI DUPĂ DIVORŢUL PĂRINŢILOR
    (2015) Cebotari, Valentina
    Conform datelor statistice, circa 50 la suta din numărul căsătoriilor înregistrate anual încetează prin divorț. Cea mai mare parte a acestor familii sunt familiile cu copii minori. Deși legea dispune că divorțul părinților nu influențează drepturile copiilor minori, în realitate ei sunt cei mai afectați în urma despărțirii părinților lor. Convenția ONU privind drepturile copilului din 1989, în preambul subliniază că familia este unitatea fundamentală a societății și mediul natural pentru creșterea și bunăstarea tuturor membrilor săi, în mod deosebit a copiilor. Studiile din acest domeniu au constatat că, pentru dezvoltarea deplina și armonioasă a personalității copilului, el are nevoie de dragoste și înțelegere în familie. Oriunde este posibil, el trebuie să crească sub grija și răspunderea părinților săi într-o atmosfera de afecțiune și securitate morală și materială, care îi va asigura o dezvoltare fizică normală, spirituală,intelectuală și socială ca el să devină o personalitate.
  • Thumbnail Image
    Item
    CARACTERUL CONTENCIOS AL CAUZELOR PRIVIND RĂPIREA INTERNAŢIONALĂ DE COPII
    (2023) Doni, Valentina
    Prezentul articol constituie o cercetare ştiinţifică prin conţinutul căreia se examinează caracterul contencios al cauzelor privind răpirea internaţională de copii. Prezenţa litigiilor este iminentă în cauzele privind înapoierea sau exercitarea dreptului de vizitare a copilului din cauza intereselor contrare ale persoanelor în a cărui grijă se află copilul. În acest demers este evidenţiată necesitarea asigurării unui echilibru între interesele superioare ale copilului şi drepturile părinţilor săi. În baza prezentei cercetări au fost formulate concluzii şi recomandări ce pot fi utile pentru eventualele modificări legislative.
  • Thumbnail Image
    Item
    INCLUZIUNEA COPIILOR DE VÂRSTĂ ȘCOLARĂ CU CERINŢE EDUCAŢIONALE SPECIALE
    (CEP USM, 2022) Polisca, Cezara-Elena
    Dreptul la educaţie reprezintă o necesitate de bază pentru fiinţa umană, fiind recunoscut în mai multe instrumente internaţionale privind drepturile fundamentale ale omului. Deși dreptul la educaţie a fost recunoscut cu mai bine de jumătate de secol în urmă, persoanele cu dizabilităţi au trebuit să depună eforturi suplimentare pentru a demonstra că statutul lor deosebit le conferă și acest drept. Problema devine și mai subtilă în cazul copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, care, confruntându-se cu situaţii de inegalitate și nedreptate, fiind situate într-un dezavantaj evident faţă de ceilalţi membri ai societăţii, reclamă adaptarea mijloacelor și a mediului astfel încât acest drept să poată servi efectiv în deplinătatea sa. Din aceste considerente, educaţia incluzivă trebuie să cuprindă și să implice toţi copiii, indiferent de condiţia lor intelectuală, fizică, socială, emoţională, lingvistică sau de altă natură și să răspundă nevoilor acestora.
  • Thumbnail Image
    Item
    LUAREA COPILULUI DE LA PĂRINŢI – SANCŢIUNE SAU MĂSURĂ DE PROTECŢIE A MINORULUI?
    (2015) Cebotari, Valentina;
    Conform legislaţiei în vigoare, părinţii sunt reprezentanţii legali ai copiilor lor şi sunt obligaţi să acţioneze în interesele acestora în raport cu toate persoanele fizice şi juridice, inclusiv cu autorităţile statului. Convenţia ONU privind drepturile copilului din 1989 subliniază, în Preambul, că familia este unitatea fundamentală a societăţii şi mediul natural pentru creşterea şi bunăstarea tuturor membrilor săi, în mod deosebit a copiilor. Studiile în acest domeniu au constatat că pentru dezvoltarea deplină şi armonioasă a personalităţii copilului el are nevoie de dragoste şi înţelegere în familie. Oriunde este posibil el trebuie să crească sub grija şi răspunderea părinţilor săi într-o atmosferă de afecţiune şi securitate morală şi materială, care îi va asigura o dezvoltare fizică normală, spirituală, intelectuală şi socială ca el să devină personalitate. În cazurile în care părinţii nu-şi îndeplinesc obligaţiile sau abuzează de drepturi, organele de stat se implică şi iau măsurile necesare pentru ocrotirea minorilor, lipsindu-i pe părinţi de drepturi sau limitând aceste drepturi.