Facultatea de Drept / Faculty of Law

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/6

Browse

Search Results

Now showing 1 - 10 of 10
  • Thumbnail Image
    Item
    REALIZAREA PRINCIPIULUI ÎNFĂPTUIRII JUSTIŢIEI NUMAI DE CĂTRE INSTANŢELE DE JUDECATĂ LA FAZA REVIZUIRII HOTĂRÂRILOR JUDECĂTOREŞTI
    (2007) Coban, Igor; Crețu, Vasile
    The revising of a civil judicial decision is not only a way of appealing a judicial act, but it is also a way of exerting the civil justice. And as part of the civil procedural system the revising of a civil judicial decision interacts with all its parts, including the fundamental principles of civil procedural law. Therefore, it is important to see the forms and the essence of the way the principle of exerting the civil justice only by courts is realized in the stage of revising of judicial decisions as a component part of: civil procedure and in accordance with the goals of the civil justice.
  • Thumbnail Image
    Item
    REGLEMENTAREA ACTIVITĂŢII JUDECĂTORILOR ŞI A EXECUTORILOR JUDECĂTOREŞTI ÎN PERIOADA MARII UNIRI
    (2023) Crețu, Vasile
    Profesia de judecător şi cea de executor judecătoresc au fost într-o strânsă legătură din cele mai vechi timpuri. Analiza modului de reglementare a acestor profesii reprezintă un interes sporit pentru specialiştii în domeniul dreptului. În acest articol ne propunem să analizăm cum au fost reglementate în epoca Marii Uniri profesiile de judecător şi cea de portărel (executor judecătoresc), în special aspectele ce ţin de modul şi cerinţele de accedere în profesie, formele de răspundere disciplinară şi retribuire a muncii, drept ca bază textele actelor normative în vigoare la acea perioadă, aplicabile statutului acestor profesiuni. De asemenea, vom compara prevederile perioadei menţionate cu cele actuale, prevăzute de legislaţia în vigoare.
  • Thumbnail Image
    Item
    PREGĂTIREA PENTRU DEZBATERI JUDICIARE A PRICINILOR PRIVIND CONTESTAREA REFUZULUI ORGANELOR NOTARIALE DE A ÎNDEPLINI ACTE NOTARIALE ȘI A PRICINILOR PRIVIND VERIFICAREA LEGALITĂȚII ACTELOR NOTARIALE ÎNDEPLINITE
    (2018) Crețu, Vasile
    În prezentul articol științifico-practic autorul a realizat un studiu al aspectelor principale ale pregătirii pricinii pentru dezbateri judiciare a cauzelor privind contestarea actelor notariale sau refuzului de a le îndeplini în instanța de contencios administrativ. A fost efectuată analiza legislaţiei procesuale civile a Republicii Moldova privind pregătirea pricinilor civile pentru dezbateri judiciare, analiza normelor juridice privind organizarea activităţii notarile în scopul stabilirii legităților generale şi particularităților pregătirii pricinilor pe cauze privind contestarea actelor notariale sau refuzului de a le îndeplini. De asemenea, au fost determinate cele mai importante aspecte de pregătirea pricinilor de acest gen pentru dezbateri judiciare, ținând seama de stabilirea obiectului probaţiunii la faza respectivă, stabilirea cercului probelor necesare, componenţei participanţilor la proces etc., au fost propuse recomandări pentru îmbunătățirea legislației cu privire la notariat și procedura civilă.
  • Thumbnail Image
    Item
    PRINCIPALELE ETAPE DE DEZVOLTARE ALE PROCEDURII ÎN ORDONANȚĂ ÎN LEGISLAȚIA REPUBLICII MOLDOVA
    (2015) Crețu, Vasile; Josanu, Ilona
    În lucrarea de fața autorii prezinta analiza detaliata a evoluției procedurii în ordonanța în cadrul diferitor sisteme de drept aplicabile pe teritoriul actual al Republicii Moldova. Sunt evidențiate principalele momente istoricojuridice ce au condus la modițcarea, ajustarea și chiar excluderea procedurii în ordonanța din conținuturile codurilor de procedura civila. Lucrarea la fel conține detalii asupra categoriilor de pretenții ce tradițional erau examinate în procedura în ordonanța și ordinea procesuala de examinare a cauzelor pe parcursul diferitor etape de evoluție a procedurii în ordonanța.
  • Thumbnail Image
    Item
    PRINCIPALELE ETAPE DE DEZVOLTARE ALE PROCEDURII ÎN ORDONANȚĂ ÎN LEGISLAȚIA REPUBLICII MOLDOVA
    (2015) Crețu, Vasile; Josanu, Ilona
    În lucrarea de față autorii prezintă analiza detaliată a evoluției procedurii оn ordonanță оn cadrul diferitor sisteme de drept aplicabile pe teritoriul actual al Republicii Moldova. Sunt evidențiate principalele momente istorico-juridice ce au condus la modifi carea, ajustarea și chiar excluderea procedurii оn ordonanță din conținuturile codurilor de procedură civilă. Lucrarea conține la fel detalii asupra categoriilor de pretenții ce tradițional erau examinate оn procedura оn ordonanță și ordinea procesuală de examinare a cauzelor pe parcursul diferitor etape de evoluție a procedurii оn ordonanță.
  • Thumbnail Image
    Item
    LEGISLAŢIA: PRINCIPALELE ETAPE DE DEZVOLTARE A PROCEDURII ÎN ORDONANŢĂ
    (2015) Crețu, Vasile; Josanu, Ilona
    În lucrarea de faţă autorii prezintă analiza detaliată a evoluţiei procedurii оn ordonanţă оn cadrul diferitor sisteme de drept aplicabile pe teritoriul actual al Republicii Moldova. Sunt evidenţiate principalele momente istorico-juridice care au condus la modifi carea, ajustarea și chiar excluderea procedurii оn ordonanţă din conţinuturile codurilor de procedură civilă. Lucrarea conţine detalii asupra categoriilor de pretenţii care, tradiţional, erau examinate оn procedura оn ordonanţă și ordinea procesuală de examinare a cauzelor pe parcursul diferitor etape de evoluţie a procedurii оn ordonanţă.
  • Thumbnail Image
    Item
    PROBLEME TEORETICO-PRACTICE LA CĂUTĂREA PÂRÂTULUI ÎN CADRUL PROCESULUI CIVIL
    (2016) Moscaliuc, Vitalie; Crețu, Vasile
    „Căutarea pârâtului” constituie o importantă garanţie procesuală instituită de legiuitor în favoare pârâtului. Desconsiderarea acestei garanţii poate avea majore repercusiuni procesuale, chiar şi prin casarea hotărârii pronunţate, motiv pentru care înţelegerea acestui mecanism prezintă o deosebită importanţă, atât din punct de vedere teoretic, cât şi practic. Prezenta lucrare urmăreşte drept scop examinarea mecanismului „Căutării pârâtului” pentru a determina cazurile, procedura şi condiţiile realizării căutării pârâtului, dar cel mai important - pentru a evidenţia consecinţele nerespectării acestei garanţii procesuale, precum şi posibilităţile de îmbunătăţire legislativă a mecanismului dat.