Facultatea de Litere / Faculty of Letters

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/10

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Thumbnail Image
    Item
    CONCEPT AND CONCEPTUAL METAPHOR IN COGNITIVE LINGUISTICS
    (CEP USM, 2022-03-25) Șulic, Oana
    Ȋn prezentul articol, ȋncercăm să oferim o definiţie a conceptului aşa cum este el privit ȋn lingvistica modernă. De asemenea prezentăm câteva detalii cu privire la „metafora conceptuală”, funcţia, definiţia şi clasificarea acesteia, ofe- rind o serie de exemple. Ȋn cea de a doua parte a articolului, prezentăm două metode principale de cercetare a conceptului ȋn lingvistica cognitivă.
  • Thumbnail Image
    Item
    CONCEPT AND CONCEPTUAL METAPHOR IN COGNITIVE LINGUISTICS
    (CEP USM, 2022) Șulic, Oana
    Ȋn prezentul articol, ȋncercăm să oferim o definiţie a conceptului aşa cum este el privit ȋn lingvistica modernă. De asemenea prezentăm câteva detalii cu privire la „metafora conceptuală”, funcţia, definiţia şi clasificarea acesteia, oferind o serie de exemple. Ȋn cea de a doua parte a articolului, prezentăm două metode principale de cercetare a conceptului ȋn lingvistica cognitivă.
  • Thumbnail Image
    Item
    ABORDAREA COGNITIVĂ A METAFOREI ÎN DISCURSUL DESPRE IDENTITATE (ÎN LIMBILE GERMANĂ ŞI ROMÂNĂ)
    (CEP USM, 2020) Prisecari, Valentina
    In prezentul articol ne propunem analiza expresiilor metaforice din 35 de discursuri prezidenţiale în limba germană şi 91 de discursuri prezidenţiale în limba română, însumâ nd două corpusuri discursive de peste 100000 de cuvinte pentru fiecare limbă. Discursurile vor fi analizate prin prisma a două modele principale de identitate metaforică: modelul identităţii primordiale (naturale) şi modelul identităţii civice (construite). Pentru identificarea expresiilor metaforice vom utilizametoda MIP (Metaphor Identification Procedure) elaborată de Pragglejaz Group şi metoda onomasiologico-cognitivă elaborată de Olaf Jäkel, iar pentru interpretarea acestora vom folosi o combinaţie de metode,precum:modelul teoretic de interpretare a expresiilor metaforice bazat pe întrebări propus de Zimmermann, precum şi modelul domeniilor metaforice propus de R.Hülsse.