Facultatea de Litere / Faculty of Letters

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/10

Browse

Search Results

Now showing 1 - 5 of 5
  • Thumbnail Image
    Item
    REFLECȚII BIBLICE ÎN „DIVANUL…” DE DIMITRIE CANTEMIR
    (Editura USM, 2023) Miron, Ion
    „Vanitas vanitatum et omnia vanitas” – afirmația cu care își are începutul cartea Eclesiastul din Vechiul Testament – pare a fi cheia cu care trebuie să fie înarmat cititorul, atât cel iubitor de litere și filosofie, cât și cel iubitor de istorie, pentru a putea descoperi opera și tumultul vieții principelui Dimitrie Cantemir. Lucrarea cu care își face debutul în lumea literară, „Divanul sau gâlceava înțeleptului cu lumea”, reprezintă prima oglindire a experienței de viață unită fericit cu vastele cunoștințe din diferitele domenii ale autorului. Toate evenimentele trăite de la începutul vieții de către principe își lasă amprenta în rândurile operei sale și de multe ori concluziile la care ajunge înțeleptul în paginile Divanului se dovedesc adevărate prorocii de viață ale autorului.
  • Thumbnail Image
    Item
    DIMENSIUNEA DIASTRATICĂ A LEXICULUI ÎN OPERA LUI DIMITRIE CANTEMIR (ÎN BAZA LUCRĂRII „DIVANUL”)
    (Editura USM, 2023) Solovei, Victoria
    Un moment semnificativ în istoria dezvoltării limbii române literare este răscrucea secolelor XVII-XVIII, perioadă considerată secolul de aur al culturii românești. Personalitatea care a manifestat o preocupare persistentă pentru îmbogățirea și cultivarea limbii române la această perioadă este savantul Dimitrie Cantemir, care prin lucrările sale a avut un impact substanțial asupra dezvoltării limbii române literare. În articolul nostru ne propunem să scoatem în evidență atât inovațiile lingvistice folosite de D. Cantemir în prima sa opera publicată în limba română – „Divanul”, cât și elementul de continuitate (elementul popular), întrucât acestea au contribuit la crearea unui stil original care să fie accesibil nu doar învățaților vremii, dar și cititorilor de rând.
  • Thumbnail Image
    Item
    IMAGINEA LUI DIMITRIE CANTEMIR ÎN CREAŢIA LUI VLAD IOVIŢA
    (Editura USM, 2023) Fonari, Victoria
    Dimitrie Cantemir este o personalitate multilaterală, care rămâne o sursă nesfârșită de elucidat, deși a fost cercetat din cele mai diverse aspecte. Scrierile sale au relevat o fire enciclopedică care acoperă multiple domenii. Era și firesc ca o asemenea figură să fie transpusă în opere artistice. Or, personajul Dimitrie Cantemir reflectă nu doar timpurile sale, dar şi contextul în care a fost creată opera artistică unde acesta se regăsește. Obiectul de studiu al prezentului articol este imaginea lui Cantemir în creația lui Vlad Ioviță.
  • Thumbnail Image
    Item
    SCRIERILE TEOLOGICE ALE LUI DIMITRIE CANTEMIR. SCURTĂ PRIVIRE
    (Editura USM, 2023) Eșanu, Andrei; Eșanu, Valentina
    Studiul Scrierile teologice ale lui Dimitrie Cantemir. Scurtă privire cuprinde o retrospectivă a lucrărilor lui D. Cantemir, elaborate la Iași, Constantinopol și Moscova, punându-se accent pe cele în materie de teologie. De asemenea, se arată anturajul ecleziastic al principelui, învățat în Moldova, Imperiul Otoman și în Rusia, după 1711. Cea mai mare parte a comunicării cuprinde caracteristici ale principalelor scrieri teologice ale lui Dimitrie Cantemir, elaborate pe parcursul vieții, fiind vorba de Divanul ..., Icoana de nezugrăvit ..., O cercetare naturală a monarhiilor, Panegiricul din 1719, Pasaje neclare în Catehism și Sistemul religiei mahommedane. Din aceste prezentări sumare reiese că eruditul principe a acumulat o vastă cultură teologică în religia creștină, iudaică și musulmană, încât este recunoscut drept un mare teolog român
  • Thumbnail Image
    Item
    UN MODEL LATIN ÎN SINTAXA OPERELOR LUI DIMITRIE CANTEMIR SCRISE ÎN LIMBA ROMÂNĂ
    (Editura USM, 2023) Cemârtan, Claudia
    Prin importanța sa pentru dezvoltarea și modernizarea limbii române, secolul al XVIII-lea se prezintă ca o perioadă de trecere de la limba veche, cu anumite trăsături arhaice și, uneori, regionale, la un stadiu calitativ nou, dominat de tendința de unificare și modernizare tot mai vădită a mijloacelor de exteriorizare a gândurilor și sentimentelor. Printre personalitățile care s-au angajat în această muncă titanică, un loc aparte îi revine lui Dimitrie Cantemir, primul cărturar român care a căutat să ridice limba poporului său la nivelul și prestigiul altor limbi literare din Europa. Operele sale scrise în limba română – „Divanul...”, „Hronicul...” și „Istoria ieroglifică” – servesc drept mărturie clară a efortului depus de eruditul principe moldovean pentru propășirea limbii române. Drept model de inspirație pentru realizarea acestui deziderat i-a fost limba latină.