Facultatea de Litere / Faculty of Letters

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/10

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Thumbnail Image
    Item
    TIPOLOGIA SUBSTANTIVELOR DEVERBALE REGRESIVE ÎN IMNOGRAFIA ORTODOXĂ
    (CEP USM, 2019) Brăguță, Ecaterina
    Printre procedeele de formare a cuvintelor, derivarea regresivă este im portantă nu atât din punct de vedere cantitativ, cât mai degrabă din punctul de vedere al funcționalității acestor unități lexicale. Ancorat în tradiția latină, procedeul este viabil inclusiv în româna actuală. În cadrul textului imnografic, substantivele deverbale regresive actualizează sensuri religioase, integrându-se reușit în arhitectura de ansamblu a textului creștin-ortodox.
  • Thumbnail Image
    Item
    VALENȚE TEXTUALE ALE NOMINALIZĂRILOR VERBALE ÎN ACATISTELE ROMÂNEȘTI
    (CEP USM, 2020) Brăguță, Ecaterina
    Nominalizarea verbală este un proces activ în limba română care se manifestă sistemic și cu regularitate. Aceste unități lexicale se caracterizează prin natura duală (verbală și nominală) la nivel morfologic, sintactic, semantic. În cadrul studiului curent ne am propus să evidențiem unele particularități de structurare a acatistului prin intermediul substantivelor deverbale.Substantivele deverbale contribuie în mod semnificativ la procesul de construcție a textului, prin potențele lor de condensare a informației, de restrângere a frazei, capacitatea de abstractizare (la fel ca și în textul științific), dar care în textul religios are menirea, mai degrabă, de a crea un efect atemporal. Nominalizările verbale sunt parte integrantă a sistemului figurativ al textului imnografic; ele creează metafore, susțin paralelismul sintactic și, ca urmare, asigură coeziunea, în consecință textualitatea acatistului.
  • Thumbnail Image
    Item
    SUBSTANTIVE DEVERBALE DE FORMARE REGRESIVĂ REPERABILE ÎN TEXTELE ACATISTELOR
    (CEP USM, 2019) Brăguţă, Ecaterina
    Derivarea regresivă este un procedeu important în sistemul de formare a cuvintelor, nu atât din punct de vedere cantitativ, cât mai degrabă din punctul de vedere al funcționalității acestor unități lexicale. Limbajul religios, în special textele imnografice, presupune utilizarea unui număr redus de substantive deverbale regresive, însă semnificative sub aspectul frecvenței. Moștenire latină, dar și creație pe teren românesc, derivarea regresivă este viabilă în româna actuală, suplinind vocabularul cu lexeme necesare în realizarea diferitor acte de comunicare.