Facultatea de Litere / Faculty of Letters

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/10

Browse

Search Results

Now showing 1 - 6 of 6
  • Thumbnail Image
    Item
    COFUNCȚIONAREA BINOMULUI INTERDISCURSIVITATE – INTERTEXTUALITATE ÎN LINGVISTICA MODERNĂ
    (CEP USM, 2017) Roşcovan, Nina
    A vorbi despre discurs înseamnă a considera situaţia de enunţare-interacţiune în unicitatea şi interdiscursivitatea în care se încadrează fiecare text în parte. Fenomenul interdiscursivității există în numeroase forme, iar modalitățile de interpretare variază mult de la cercetător la cercetător. În acest context, aplicațiile analitice ale intertextualității ar trebui să păstreze și să fructifice energia dialogismului, pentru că, în ciuda postulării repetate a impersonalității creatoare, scriitorii moderniști includ în textul propriu alteritatea textuală cu conștiința că se angajează astfel și în relații interpersonale cu precursorii sau contemporanii.
  • Thumbnail Image
    Item
    DIMENSIUNEA INTERNAŢONALĂ A INTERTEXTUALITĂŢII IN EDITORIALE: STUDIU DE CAZ
    (CEP USM, 2016-03-12) Roşcovan, Nina
    Prin prezentul studiu de caz, vom studia mecanismul comunicării interculturale şi intertextualităţii ca o metodă de creare a editorialelor. Ipoteza care stă la baza argumentului nostru constă în faptul că intertextualitatea poate fi utilizată ca o strategie pentru a produce cele mai efective discursuri editoriale. Analiza comparată a editorialelor este binevenită în studiul evenimentelor reflectate încât poate revela realităţi, care, deşi existente în text, nu se impun evidenţei. Efectele discursive şi enunţiative devin expresia unei noi realităţi lansate pentru decodare. Comunicarea interculturală investigată în editoriale, caracterizată printr-o suprafaţă geografică interculturală largă şi un nivel înalt de dialogizare a textelor şi evenimentelor din diferite timpuri şi culturi, vine să reprezinte un dialog intercultural.
  • Thumbnail Image
    Item
    THE CHALLENGES OF GENDER TRANSLATION AS A CROSS-CULTURAL TRANSFER
    (Print-Caro, 2021) Roşcovan, Nina
    Translation is an important instrument of communication which helps in decoding cultures, languages and concepts. It is a dynamic process, being closely linked to the progress and permanent changes within a particular society, and languages at the same time. The paper focuses on defining the concept of gender, as well as the relationship between gender, culture and translation; offer and describe the basic principles of the representation of gender in English and Romanian languages; establish a theoretical background for the translation of gender in the literary works; determine the main techniques used in the translation of gender as well as to establish challenges in translating gender.
  • Thumbnail Image
    Item
    THE IMPORTANCE AND BEN EFITS OF TEACHING READING STRATEGIES: IMPROVING READING COMPREHENSION
    (CEP USM, 2011) Roşcovan, Nina; Duhlicher, Olga
    Lectura constituie o activitate fundamentală pentru întreţinerea condiţiei intelectuale, îmbogăţirea cunoştinţelor şi a limbajului, pentru cunoaşterea indirectă a diferitelor universuri şi realităţi. Lectura aduce cititorilor beneficii mari, care nu pot fi puse la îndoială de nimeni. Acesta este motivul pentru care cititorii trebuie să înţeleagă importanţa lecturii. În acest articol autorii menţionează importanţa şi beneficiile lecturii şi, de asemenea, prezintă strategiile efective de îmbunătăţire a comprehensiunii unui text în procesul de lectură. Aceste strategii sunt esenţiale nu doar pentru comprehensiunea scrisă, dar şi pentru a depăşi barierele în lectură, pentru a deveni un cititor mai bun.
  • Thumbnail Image
    Item
    CONTRASTIVE STUDY OF LEXICAL MODALITY IN ENGLISH AND ROMANIAN
    (CEP USM, 2007) Roşcovan, Nina
    Prezentul articol este un studiu contrastiv al modalităţii lexicale în limbile engleză şi română pe baza operei “An American Tragedy” de Theodore Dreiser şi opera “O tragedie americană” traducere de Leon Leviţchi.
  • Thumbnail Image
    Item
    INTERTEXTUALITATE: GENEZA ŞI EVOLUŢIA CONCEPTULUI M. Bahtin, J. Kristeva, R. Barthes şi G. Genette
    (CEP USM, 2012) Roşcovan, Nina
    Prin prezenta cercetare ne propunem să analizăm momentele majore ale constituirii teoriei intertextualităţii; în plus, ne propunem să identificăm originea conceptelor intertext, intertextualitate şi a teoriei derivate de aici. Un alt obiectiv rezidă în identificarea accepţiilor textului / intertextului / intertextualităţii în abordările structuraliste şi poststructuraliste, precum Mihail Bahtin, Julia Kristeva, Roland Barthes şi Gerard Genette, dar şi ale altor teoriticieni ai intertextualităţii.