2. Articole

Permanent URI for this collectionhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/45

Browse

Search Results

Now showing 1 - 4 of 4
  • Thumbnail Image
    Item
    Оценка качества и сохраняемости плодов сливы, в зависимости от условий выращивания и применяемых методов хранения [Articol]
    (CEP USM, 2024) Светличенко, Валентина; Попович, Анна
    The article presents studies that were carried out on late-ripening plum fruits. The purpose of the work was to study the influence of growing conditions of plum fruit trees on the formation of the quality and keeping quality of the fruits of the studied varieties. To select optimal conditions, a comparative analysis was carried out on a number of biochemical indicators of fruits before storage and over time. It has been established that treating trees during the growing season with BA S “Reglalg”, microelements B, Zn, Mn, Mo and CaCl2 helps improve the quality of fruits and affects their potential keeping quality. Optimal storage is in a controlled atmosphere storage and treatment with the “Fitomag” ethylene synthesis inhibitor before storage.
  • Thumbnail Image
    Item
    ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF POLYSACCHARIDE-CONTAINING SPIRULINA EXTRACTS
    (CEP USM, 2022-09-29) Zosim, Liliana; Trofim, Alina; Balan, Greta; Rudic, Valeriu; Elenciuc, Daniela
  • Thumbnail Image
    Item
    COMPONENŢA BIOCHIMICĂ ŞI PARTICULARITĂŢILE MORFOLOGICE ALE TULPINII DE CIANOBACTERIE NOSTOC HALOPHILUM HANSG. CNMN - CB - 17
    (CEP USM, 2019) Trofim, Alina; Borozan, Aurica
    Din solurile or. Cimişlia, R. Moldova,a fost izolată o tulpină originală de cianobacterie Nostoc halophilumHansg.CNMN-CB-17 cu un conţinut biochimic valoros, ce asigură o cantitate mai sporită de glucide şi proteine. Sunt prezentate particularităţile morfologice şi biochimice ale tulpinii. Analiza comparat ivă a componenţei biochimice a trei specii autohtone de cianobacterii din genul Nostoc izolate din ecosistemele R. Moldova a scos în evidenţă prezenţa unui conţinut înalt de polizaharide.
  • Thumbnail Image
    Item
    PROCEDEU INOVATIV DE SPORIRE A CONTINUTULUI DE POLIZAHARIDE ACIDE LA CIANOBACTERIA SPIRULINA PLATENSIS
    (Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova (AGEPI), 2019) Zosim, Liliana; Bulimaga, Valentina; Rudic, Valeria; Gulea, Aurelian; Țapcov, Victor
    A fost elaborat un procedeu inovativ de sporire a conţinutului de polizaharide acide la cianobacteria Spirulina platensis, cultivată în prezenţa compusului coordinativ (PPh4)2[Mo2O2S2(IDA)2].2,8H2O. A fost propusă schema integrală de realizare a procedeului de cultivare a spirulinei şi de obţinere a polizaharidelor din biomasă