2. Articole
Permanent URI for this collectionhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/46
Browse
2 results
Search Results
Item Influența condițiilor de procesare asupra conținutului de antioxidanți în fructus Rosae [Articol](CEP USM, 2024) Grigoraș, Carolina; Blonschi, Vladislav; Duca, Gheorghe; Nica, SimonaFructele de măceș sau Fructus Rosae este un produs vegetal medicinal bogat în vitamine (A, B, C, D și E), minerale (Ca, Fe, K, Mg, Mn, S, Si și Se), polifenoli și are capacitate antioxidantă înaltă. Cel mai mare dezavantaj însă al vitaminei C, extrasă din produsele vegetale, este că aceasta se descompune ușor sub influența oxigenului, a condițiilor de procesare și păstrare din cauza fermentului ascorbinaza. A fost determinat regimul optim de temperatură și forma fructelor de măceș pentru a menține un conținut înalt de vitamina C și alți antioxidanți, responsabili de activitatea biologică a produsului vegetal medicinal. S-a stabilit că regimul optim de temperatură necesar dezactivării ascorbinazei este de 60°C timp de 30 minute, de asemenea forma produsului integral sau pulbere nu afectează esențial activitatea antioxidantă demonstrată prin metoda ABTS a ambelor forme.Item Evaluarea potențialului antioxidant al unor ingrediente cosmetice cu acțiune de hidratare [Articol](CEP USM, 2024) Bunduchi, Elena; Gladchi, VioricaThe paper presents the results of the study on the involvement of four amino acids (glycine, leucine, alanine and phenylalanine) in the oxidation processes activated by solar radiation, namely uV radiation. Research was carried out to determine whether these amino acids could perform, in addition to the cosmetic care action, the protection, prevention and combating of oxidation processes activated by solar radiation, namely, those with the participation of OH radicals. The study used the method of competing acceptors and a radiation source that simulates the solar spectrum at the earth’s surface. It has been established that amino acids participate in the regeneration processes of the active form of oxygen, OH radicals, so they cannot be recommended as multi-action ingredients in cosmetic formulas.