2. Articole
Permanent URI for this collectionhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/46
Browse
2 results
Search Results
Item Activitatea antioxidantă a filmelor cu extracte din produse vegetale de Sophora Japonica L. [Articol](CEP USM, 2024) Grigoraș, Carolina; Ciocârlan, Alexandru; Gonţa, MariaPlant products of S. japonica, more precisely: flowers, fruits and seeds collected in May and September, respectively, have been conditioned, and the products obtained serve as a source of raw material. The extracts were obtained from the vegetable raw material by maceration, distillation and hydrodistillation using various solvents, with the subsequent incorporation into the filmogenic mixture of chitosan:pectin, to obtain polymeric films. The obtained films were evaluated according to quality indices, thus the appearance, smell and mechanical properties were analyzed, the thickness of the films was measured and antioxidant properties were determined. The prepared biomaterials are uniform, thin, elastic, flexible, have no smell and have a specific color of the composition, manifest an antioxidant activity, but this varies depending on the composition of the prepared films.Item Conținutul total de polifenoli și activitatea antioxidantă a extractelor etanolice de propolis [Articol](CEP USM, 2024) Grigoraş, Carolina; Gonţa, MariaPropolisul este un produs secundar apicol cu un conținut înalt de polifenoli ce manifestă acțiune antioxidantă. În articolul dat a fost realizat studiul comparativ al rezultatelor obținute privind conținutul total de polifenoli din extractele de propolis și activitatea antioxidantă a acestora în funcție de unii factori: concentrația solventului, metoda de extracție. Conținutul total de polifenoli a fost determinat prin metoda Folin-Ciocâlteu, iar activitatea antioxidantă prin metoda DPPH. Analiza datelor a relevat că conținutul total de polifenoli și activitatea antioxidantă depinde, în mare parte, de concentrația solventului, iar concentrația optimă pentru obținerea extractelor etanolice de propolis cu un conținut înalt de polifenoli, este de 70%.