Institutul de Fiziologie si Sanocreatologie
Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/13384
Browse
3 results
Search Results
Item IMPACTUL SANO- ȘI DISSANOGEN AL DIETEI ASUPRA HOMEOSTAZIEI MICROBIOTEI INTESTINALE ȘI RELAȚIA ACESTEIA CU METABOLISMUL AMINOACIZILOR(CEP USM, 2024) Leorda, Ana; Garaeva, Svetlana; Tolstenco, DorinaDespite extensive scientific evidence supporting the relationship between dietary factors and gut microbiota composition and function, the underlying mechanisms and their potential impact are far from clear. Thus, the paper aim is to elucidate the components of the diet with a sanogenic and dissanogenic impact on the intestinal microbiota and its relationship with amino acid metabolism. Food intake has an indisputable impact on the development of the intestinal microbiota. The individual intestinal microbiota, while remaining relatively stable in a healthy organism, can vary qualitatively and quantitatively under of internal and external factors influence. The diet protein component targeted modification can regulate the functioning of microbial populations, which determines the sanogenicity of the body’s homeostasis.Item ROLUL AMINOACIZILOR ÎN REGLAREA HOMEOSTAZIEI TRACTULUI GASTROINTESTINAL(CEP USM, 2024) Garaeva, Svetlana; Leorda, Ana; Postolati, GalinaInfluența aminoacizilor liberi asupra tractului gastrointestinal are loc, pe de o parte, prin aminoacizii care circulă în sânge, iar pe de altă parte, prin activitatea hepatică și a metabolomului intestinal. Menținerea nivelului sanogen al homeostaziei acestui sistem este strâns legată de aprovizionarea cu aminoacizi esențiali prin intermediul alimentelor. Aportul în organism a cantității optime de aminoacizi proteinogeni reglează menținerea nivelului sanogen al homeostaziei organelor și țesuturilor tractului gastrointestinal. Cei mai semnificativi sunt aminoacizii aromatici și cei cu lanț ramificat, care reglează activitatea ficatului, pancreasului și sinteza acizilor grași. Menținerea unui nivel normal de mucus intestinal este asociată cu aportul alimentar de treonină, serină, prolină și cisteină. Aminoacizii sulfurați pot fi considerați unul dintre mijloacele nespecifice de reglare și menținere a nivelului sanogen al homeostaziei tractului gastrointestinal.Item ALIMENTAȚIA CA FACTOR AL MENȚINERII HOMEOSTAZIEI IMUNE(CEP USM, 2024) Bulat, OlgaImmune homeostasis is a balance between immunological tolerance and inflammatory immune responses, which is a key factor in maintaining the health of the body. Many endo and exogenous factors affect immune homeostasis. One such factor is nutrition. Macro and micronutrients found in food products in turn affect all body systems, including the immune system. This article analyzes the data in order to identify the main macro and microelements involved in maintaining immune homeostasis. It was found that nutrients, from which proteins, fats, carbohydrates can be isolated as macronutrients, as well as vitamins A, groups B, C, D, E, zinc, selenium, copper from micronutrients, more or less affect congenital and acquired immunity.