Institutul de Fiziologie si Sanocreatologie

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/13384

Browse

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Thumbnail Image
    Item
    IMPACTUL SANO- ȘI DISSANOGEN AL DIETEI ASUPRA HOMEOSTAZIEI MICROBIOTEI INTESTINALE ȘI RELAȚIA ACESTEIA CU METABOLISMUL AMINOACIZILOR
    (CEP USM, 2024) Leorda, Ana; Garaeva, Svetlana; Tolstenco, Dorina
    Despite extensive scientific evidence supporting the relationship between dietary factors and gut microbiota composition and function, the underlying mechanisms and their potential impact are far from clear. Thus, the paper aim is to elucidate the components of the diet with a sanogenic and dissanogenic impact on the intestinal microbiota and its relationship with amino acid metabolism. Food intake has an indisputable impact on the development of the intestinal microbiota. The individual intestinal microbiota, while remaining relatively stable in a healthy organism, can vary qualitatively and quantitatively under of internal and external factors influence. The diet protein component targeted modification can regulate the functioning of microbial populations, which determines the sanogenicity of the body’s homeostasis.
  • Thumbnail Image
    Item
    ROLUL AMINOACIZILOR ÎN REGLAREA HOMEOSTAZIEI TRACTULUI GASTROINTESTINAL
    (CEP USM, 2024) Garaeva, Svetlana; Leorda, Ana; Postolati, Galina
    Influența aminoacizilor liberi asupra tractului gastrointestinal are loc, pe de o parte, prin aminoacizii care circulă în sânge, iar pe de altă parte, prin activitatea hepatică și a metabolomului intestinal. Menținerea nivelului sanogen al homeostaziei acestui sistem este strâns legată de aprovizionarea cu aminoacizi esențiali prin intermediul alimentelor. Aportul în organism a cantității optime de aminoacizi proteinogeni reglează menținerea nivelului sanogen al homeostaziei organelor și țesuturilor tractului gastrointestinal. Cei mai semnificativi sunt aminoacizii aromatici și cei cu lanț ramificat, care reglează activitatea ficatului, pancreasului și sinteza acizilor grași. Menținerea unui nivel normal de mucus intestinal este asociată cu aportul alimentar de treonină, serină, prolină și cisteină. Aminoacizii sulfurați pot fi considerați unul dintre mijloacele nespecifice de reglare și menținere a nivelului sanogen al homeostaziei tractului gastrointestinal.