Facultatea de Biologie și Geoştiinţe / Faculty of Biology and Geosciences
Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/4
Browse
7 results
Search Results
Item EVOLUTIA STRUCTURII, LEGITĂȚILE PROTEOLIZEI ŞI ALERGENICITATEA GLOBULINELOR DE REZERVĂ DIN SEMINȚE(CEP USM, 2018) Cherdivară, AlaItem СНИЖЕНИЕ АЛЛЕРГЕННОСТИ БЕЛКОВ НЕОЧИЩЕННЫХ ЭКСТРАКТОВ СЕМЯН АРАХИСА И СОИ МЕТОДОМ ОГРАНИЧЕНН ОГО ПРОТЕОЛИЗА(CEP USM, 2019) Кердиварэ, Алла; Шутов, АндрейProteoliza limitată cu papaină a extractelor proteinelor nepurificate din seminţele de arahide şi soia duce la scindarea regiunii C-terminale a domeniilor N-terminale ale globulinelor 11S, precum şi a regiunii N-terminale a globulinei 7S din arahide. În aceste domenii au fost identificaţi epitopii IgE, care determin ă în mare măsură alergenicitatea globuline-lor 11S ş i 7S din arahide şi soia. Rezultatele obţinute indică posibilitatea fundamentală de reducere a alergenicităţii proteinelor din arahide şi soia atunci când se utilizează ca substraturi nu doar preparatele purificate de globuline, aşa cum s-a stabilit anterior, dar şi extractele de proteine totale din seminţe.Item IMUNOREACTIVITATEA ÎNCRUCIŞATĂ POTENŢIALĂ A GLOBULINELOR DE REZERVĂ DIN SEMINȚE(CEP USM, 2017) Cherdivară, AlaGlobulinele de rezervă 7S şi 11S din seminţele de arahide şi de soia ,ca ingrediente naturale ale alimentelor,pot determina dezvoltarea reacţiei alergice cauzate de formarea intensivă a imunoglobuline lor E (IgE) alergen specifice.Secvenţele de aminoacizi ale globul in elor de rezervă din seminţe sunt conservative ;prin urmare, în secvenţele multora dintre ele există situsuri care sunt similare în structura primară a epitopilor IgE, ceea ce determină alergenicitatea globulinelor 7S şi 11S din arahide şi soia. În prezentul studiu a fost efectuată o evaluare cantitativă a probabilităţii prezenţei epitopilor IgE, care determină imunoreactivitatea încrucişată stabilită a globulinelor de rezervă din arahide şi din soia în globulinele 7S şi 11S din seminţele altor plante. A fost efectuată o estimare cantitativă a probabilității prezenței epitopilor IgE ce determină imunoreactivitatea încrucișată stabilită a globulinelor de rezervă din arahide și soia în secvențele de aminoacizi ale globulinelor 7S și 11S din semințele altor plante.Item ALERGENUL ARA H3, GLOBULINA DE REZERVĂ 11S DIN SEMINŢELE DE ARAHIDE 2. PROTEOLIZA LIMITATĂ CU TRIPSINĂ(CEP USM, 2017) Сherdivară, Ala; Rudacova, Angela; Rudacov, Serghei; Șutov, AndreiProdusul final al proteolizei limitate a subunităților globulinei de rezervă 11S din arahide, Ara h3 (pdb|3c3v), cu tripsină este format din β-catenele intacte și fragmentele K și N ale α-catenelor. Fragmentul K, legat prin legătură disulfidică cu β-catena, corespunde jumătății N-terminale a β-barrelui (Ile1-Arg109), iar fragmentul N–jumătății adiacente C-terminale(Lys110-Arg213). Identificarea punctelor de scindare corespunzătoare ale α-catenei se bazează pe rezultatele electroforezei, pe determinarea masei moleculare a proteinei reziduale prin două metode indepentente, precum și pe analiza nivelului de accesibilitate a resturilor aminoacide la solventîn structura model a molecule hexamere a Ara h3.La formarea fragmentelor K și N are loc scindarea regiunii C-terminale a α-catenei, în care există trei dintre cei patru determinanți antigenici (epitopiiIgE), identificaț în Ara h3 . Astfel, proteoliza limitată cu tripsină poate reduce semnificativ alergenicitatea globulinei 11S din arahide .Item PROTEOLIZA LIMITATĂ A ALERGENULUI ARA H1, GLOBULINA DE REZERVĂ 7S DIN SEMINŢELE DE ARAHIDE(CEP USM, 2016) Cherdivară, Ala; Rudakova, Angela; Rudakov, Serghei; Șutov, AndreiEste descris un scenariu ipotetic al proteolizei limitate cu papaină a globulinei de rezervă 7S, Ara h1, cel mai puternic alergen din seminţele de arahide. Scenariul se bazează pe rezultatele electroforezei produselor proteolizei cu masa moleculară mare, precum şi pe informaţiile disponibile cu privire la prezenţa în subunităţile Ara h1 a regiunilor estructurate, potenţial sensibile la atacul proteolitic. S-a constatat căproteoliza limitată iniţială a Ara h1 duce la scindarea regiunii N-terminale nestructurate a subunităţii, care conţine o treime din numărul total de determinanţi antigenici (epitopii IgE), identificaţi în Ara h1. Evident, regiunea N-terminală, bogată în resturi de arginină, care corespund specificită ţii de substrat a papainei, este complet scindată în timpul proteolizei. Astfel, nivelul de alergenicitate al Ara h1 poate fi redus prin proteoliza sa limitată.Item GLOBULINELE DE REZERVĂ 7S DIN SEMINŢE CA ALERGENI. IMUNOREACTIVITATEA ÎNCRUCIŞATĂ ÎNTRE GLOBULINELE DE REZERVĂ 7S ŞI 11S(CEP USM, 2016) Cherdivară, Ala; Rudakov, Angela; Şutov, AndreiPrintre proteinele de rezervă din seminţe globulina 7S din arahide, Ara h1, prezintă cea mai înaltă alergenicitate. În secvenţă aminoacidă a Ara h1 au fost identificaţi numeroşi determinanţi antigenici (epitopii IgE). A fost demonstrată prezenţa unor potenţiali epitopi IgE în regiunile structural echivalente de secvenţe omoloage ale 7S globulinelor din alte plante (în special, din soia). S-a stabilit existenţa probabilă a imunoreactivităţii încrucişate între Ara h1 şi subunităţile Gly m G5 ale globulinei 11S din soiaItem GLOBULINELE DE REZERVĂ 11S DIN SEMINŢE CA ALERGENI(CEP USM, 2015) Cherdivară, Ala; Rudacova, Angela; Şutov, AndreiProteinele de rezervă din seminţele mai multor plante sunt alergene. Proteinele din seminţele de arahide, inclusiv globulina de rezervă 11S Ara h3, au cea mai mare alergenicitate. Printre globulinele 11S din seminţe o alergenicitate relativ mare, pe lângă Ara h3, este caracteristică subunităţilor globulinei 11S din soia Gly m G1, Gly m G2 şi Gly m G3. S-a demonstrat o potrivire parţială a poziţiilor determinanţilor antigen (epitopi IgE) în secvenţele de aminoacizi ale Ara h3 şi globulinei 11S din soia. Se discută modalităţile posibile de reducere a alergenicităţii globulinelor 11S din seminţele de soia şi din alte plante.