Facultatea de Biologie și Geoştiinţe / Faculty of Biology and Geosciences
Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/4
Browse
4 results
Search Results
Item GLOBULINELE DE REZERVĂ 7S DIN SEMINŢE CA ALERGENI. IMUNOREACTIVITATEA ÎNCRUCIŞATĂ ÎNTRE GLOBULINELE DE REZERVĂ 7S ŞI 11S(CEP USM, 2016) Cherdivară, Ala; Rudakov, Angela; Şutov, AndreiPrintre proteinele de rezervă din seminţe globulina 7S din arahide, Ara h1, prezintă cea mai înaltă alergenicitate. În secvenţă aminoacidă a Ara h1 au fost identificaţi numeroşi determinanţi antigenici (epitopii IgE). A fost demonstrată prezenţa unor potenţiali epitopi IgE în regiunile structural echivalente de secvenţe omoloage ale 7S globulinelor din alte plante (în special, din soia). S-a stabilit existenţa probabilă a imunoreactivităţii încrucişate între Ara h1 şi subunităţile Gly m G5 ale globulinei 11S din soiaItem EFECTUL HIPERCONSUMULUI DE SOIA ASUPRA COMPOZIŢIEI SÂNGELUI(CEP USM, 2015) Olari, Inga; Dudnic, Eugeniu; Dudnic, NataliaToate schimbările ce au loc la nivelul organelor şi sistemelor de organe se reflectă în compoziţia sângelui, motiv pentru care am ales cercetarea acţiunii consumului sporit de soia asupra unor indici hematologici la şobolanul alb de laboratorItem GLOBULINELE DE REZERVĂ 11S DIN SEMINŢE CA ALERGENI(CEP USM, 2015) Cherdivară, Ala; Rudacova, Angela; Şutov, AndreiProteinele de rezervă din seminţele mai multor plante sunt alergene. Proteinele din seminţele de arahide, inclusiv globulina de rezervă 11S Ara h3, au cea mai mare alergenicitate. Printre globulinele 11S din seminţe o alergenicitate relativ mare, pe lângă Ara h3, este caracteristică subunităţilor globulinei 11S din soia Gly m G1, Gly m G2 şi Gly m G3. S-a demonstrat o potrivire parţială a poziţiilor determinanţilor antigen (epitopi IgE) în secvenţele de aminoacizi ale Ara h3 şi globulinei 11S din soia. Se discută modalităţile posibile de reducere a alergenicităţii globulinelor 11S din seminţele de soia şi din alte plante.Item VARIAŢIA CONŢINUTULUI DE ULEI ÎN SEMINŢELE DIFERITELOR SOIURI DE SOIA SUB INFLUENŢA COMPUSULUI DE NATURĂ HUMICĂ (LG)(CEP USM, 2014) Savca, Elena; Bîrsan, Ana; Frunză, Maria; Romaniuc, LudmilaA fost studiată acţiunea substanţelor humice (LG) asupra conţinutului de ulei în seminţele de soia. S-a constatat că tratarea seminţelor înainte de semănat cu LG în concentraţie de 0,5% sporeşte conţinutul uleiului cu 1,88-15,21% în comparaţie cu martorul, cu excepţia soiului Colina. Concentraţia LG de 1% diminuează conţinutul uleiului în seminţele soiurilor studiate