Facultatea de Ştiinţe Economice / Faculty of Economic Sciences

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/16

Browse

Search Results

Now showing 1 - 10 of 11
  • Thumbnail Image
    Item
    POLITICI CONTABILE ȘI ASPECTE PRACTICE ÎN CONTABILIZAREA CHELTUIELILOR AFERENTE DAUNELOR ȘI INDEMNIZAȚIILOR DE ASIGURARE
    (CEP USM, 2017) Dolghi, Cristina
    În scopul excluderii pierderilor sau cazurilor de neobținere a profitului planificat în activitatea de întreprinzător, asigurătorul propune măsuri de minimizare a riscurilor prin asigurarea acestora. Algoritmul de asigurare este ajustat la specificul afacerii, care influențează considerabil contabilizarea operațiilor legate de operațiile de asigurare. În acest context, autorul prezintă studiul unor aspecte problematice în formarea și utilizarea rezervei de daune declarate, dar nesoluționate, înregistrării cheltuielilor aferente despăgubirilor de asigurare.
  • Thumbnail Image
    Item
    ПЕРСПЕКТИВЫ И ПРОБЛЕМЫ РАЗВИТИЯ СТРАХОВЫХ УСЛУГ В МАCШТАБАХ МИРОВОЙ ЭКОНОМИКИ
    (CEP USM, 2012) Долгий, Игорь
    Обязательным условием существования страхового рынка является наличие общественной потребности на страховые услуги и наличие страховщиков, способных удовлетворить эти потребности. Переход национальной экономики к рынку существенно меняет роль и место страховщика в системе экономических отношений. Страховые компании превращаются в полноправных субъектов хозяйственной жизни.
  • Thumbnail Image
    Item
    ASPECTE CALITATIVE DE RECUNOAŞTERE A ACTIVELOR ŞI OBLIGAŢIILOR ÎN SCOPUL CALCULULUI SOLVABILITĂŢII SOCIETĂŢII DE ASIGURĂRI ÎN REPUBLICA MOLDOVA
    (CEP USM, 2012) Dolghi, Vladimir; Şișcanu, Lina
    This article contains a description of the solvency recognition of an insurance company assets and liabilities according to the new Solvency regime of Republic of Moldova. The main objective of the article is to apply the total balance sheet approach when appreciating the solvency indicators of a company.
  • Thumbnail Image
    Item
    ОСНОВНЫЕ ПРИНЦИПЫ И ОБЗОР СУЩЕСТВУЮЩИХ ПРОЦЕДУР СТРАХОВАНИЯ ПРИ ОСУЩЕСТВЛЕНИИ ПЕРЕВОЗОК
    (CEP USM, 2012) Долгий, Кристина
    Procesul de transportare a încărcăturilor include mai multe funcţii. Principalele sunt: ambalarea, încărcarea, transportarea, primirea şi descărcarea încărcăturilor. La transportarea încărcăturilor, chiar şi în cazul respectării tuturor regulilor vizând acest proces, nu pot fi excluse toate riscurile; acestea pot fi doar minimizate prin diferite metode. Una din aceste metode este asigurarea, mecanism cu ajutorul căruia riscurile se transmit asigurătorului.
  • Thumbnail Image
    Item
    ТЕНДЕНЦИИ РАЗВИТИЯ И ПРОБЛЕМЫ РЫНКА СТРАХОВАНИЯ ФИНАНСОВЫХ ГАРАНТИЙ В РЕСПУБЛИКЕ МОЛДОВА
    (CEP USM, 2011) Dолги, Игoрь
    Asigurarea garanţiilor financiare prezintă interesele patrimoniale ale asiguratului legate de pierderi sau cheltuieli suplimentare în rezultatul neîndeplinirii adecvate a obligaţiilor contractuale de către participantul la afacere – contragentul asiguratului sau beneficiarului, al efectuării plăţii costului lucrărilor îndeplinite, mărfurilor primite sau serviciilor acordate din partea asiguratului sau beneficiarului, inclusiv al finanţării acordurilor comerciale.
  • Thumbnail Image
    Item
    ABORDAREA BILANȚULUI ECONOMIC AL SOCIETĂȚILOR DE ASIGURARE PRIN PRISMA CADRULUI PRUDENȚIAL DE SOLVABILITATE
    (CEP USM, 2017) Șișcanu, Lina
    Bilanțul economic constituie o situație financiară bazată pe o abordare contabilă care utilizează valori consistente ale pieței pentru toate activele și obligațiile actuale legate de portofoliul în vigoare, inclusiv articolele extrabilanțiere.Această abordare stă la baza principiilor prudențiale, în scopul determinării capitalului disponibil și necesar al unui asigurător în scopuri de solvabilitate
  • Thumbnail Image
    Item
    ÎNREGISTRĂRI CONTABILE AFERENTE DAUNELOR ȘI INDEMNIZAȚIILOR DE ASIGURARE ÎN CONTABILITATEA SOCIETĂȚII DE ASIGURĂRI
    (CEP USM, 2017) Dolghi, Cristina
    În scopul excluderii pierderilor sau cazurilor de neobținere a profitului planificat în activitatea de întreprinzător, asigurătorul propune măsuri de minimizare a riscurilor prin asigurarea acestora. Algoritmul de asigurare este ajustat la specificul afacerii, care influențează considerabil contabilizarea operațiilor legate de operațiile de asigurare. În acest context, autorul prezintă studiul unor aspecte problematice privind formarea și utilizarea rezervei de daune declarate, dar nesoluționate, calcularea marjei de solvabilitate disponibile asigurătorului.
  • Thumbnail Image
    Item
    ATENUAREA PIERDERILOR ÎN ACTIVITĂȚILE AGRICOLE PRIN ASIGURĂRI
    (CEP USM, 2017) Caprian, Iulia
    Asigurările au apărut și s-au constituit având ca scop final satisfacerea necesităților omului, a cerințelor sale con­știentizate de protejare prin asigurare de acțiunea diverselor evenimente aleatorii. Prin asigurare se cristalizează anumite relații economice constituite între oameni în procesul de producție, reparație, schimb și consum al valorilor materiale. Prin asigurare tuturor agenților economici li se garantează recuperarea daunelor.
  • Thumbnail Image
    Item
    ASPECTE PRIVIND OPERAŢIUNILE DE FUZIUNE REALIZATE LA NIVELUL REPUBLICII MOLDOVA ŞI IMPACTUL ACESTORA ASUPRA COMPANIILOR PARTICIPANTE
    (CEP USM, 2014) Cojocaru, Maria; Hromei, Anca - Simona
    Operaţiunile de fuziune sunt o modalitate de reorganizare deosebit de populară şi răspândit ă la nivel internaţional. Beneficiile oferite de acestea reprezintă însă o problemă controversat ă, fiind dificilă formularea unor concluzii. La nivelul Republicii Moldova, operaţiunile de fuziune sunt reduse ca număr, iar impactul acestora asupra companiilor este dificil de estimat. Se poate însă observa o evoluţie favorabilă, în termeni de rentabilitate, în cazul societăţii care îşi continuă activitatea ulterior fuziunii.
  • Thumbnail Image
    Item
    APARIȚIA ȘI EVOLUȚIA ASIGURĂRILOR ÎN LUME
    (CEP USM, 2014) Caprian, Iulia; Covalschi, Tatiana; Ulian, Ecaterina
    În pofida eforturilor depuse de unii oameni de ştiinţă pentru descoperirea primelor operaţiuni de asigurări şi reasigurări, acestea nu au putut fi identificate cu precizie. Totuşi, în urma unor îndelungi căutări au fost găsite dovezi ale unor operaţiuni de împărţire a riscurilor ce datează din aceea şi perioada cu apariţia primelor forme de organizare în comerţ. Ideea reasigurării îşi are rădăcinile în acelaşi instinct uman care a dus şi la apariţia asigurării, şi anume: dorinţa ca paguba suferită de o persoană să fie suportată de mai multe persoane.