Facultatea de Ştiinţe Economice / Faculty of Economic Sciences

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/16

Browse

Search Results

Now showing 1 - 6 of 6
  • Thumbnail Image
    Item
    ASPECTE METODOLOGICE ORIENTATE SPRE FUNCȚIONAREA INCUBATOARELOR DE INOVARE DIN MEDIUL UNIVERSITAR
    (CEP USM, 2022-05-20) Doga-Mîrzac, Mariana; Bakhchyvanzhy, Liudmila
    The university environment as the main element of the knowledge-based society has the mission to directly contribute to the development of the individual and the social-economic environment by generating knowledge through education, research and innovation. The role of the university environment is: to form of competent human resources for the professional environment; generate new methods and procedures in learning / knowledge; to provide conditions for the institutional development of the members who are employed in this environment. At the same time, we mention that the innovation incubator is a link that allows members of the university community to apply their skills in practice. Operation and monitoring of incubators by applying various methods or techniques allows to select the specific methodology of the innovation incubator located in the university or academic environment.
  • Thumbnail Image
    Item
    CERCETAREA ABORDĂRILOR CONCEPTUALE ALE INCUBATORULUI DE AFACER I AMPLASATE ÎN CADRUL MEDIULUI DE AFACERI
    (CEP USM, 2020) Doga-Mîrzac, Mariana
    De menționat că incubatorul de afaceri este o subcomponentă a mediului de afaceri, care reprezintă un rol foarte important în procesul de demarare și de dezvoltare a activității întreprinderilor mici și mijlocii. În componența formării IMM-urilor stau și potențialii antreprenori ce fac parte din tânăra generație care, indiferent de specialitatea și nivelul de studii (liceu, colegiu, universitate), au spirit antreprenorial orientat spre diferite domenii de activitate. La rândul lor, incubatoarele de afaceri ar fi un „colac de salvare” și un stimulent de încurajare a potențialilor antreprenori în inițierea sturtupurilor.Însă, până a ajunge la acest compartiment, primul pas ar fi cercetarea abordărilor teoretice ale conceptului de „incubator de afaceri” efectuând sinteza abordărilor teoretice expuse care permit IMM- urilor (și nu numai) să obțină suport, abilități și cunoștințe influențând asupra antreprenoriatului și contribuind la schimbările în economia statului. În articol autorul ia în atenție abordările conceptuale ale incubatorului de afaceri, analizează diverse opinii ale cercetătorilor la nivel național și internațional care au studiat atât rolul și necesitatea incubatoarelor de afaceri, cât și mediul de afaceri, businessul mic și mijlociu, antreprenoriatul –entități care sunt nemijlocit în strânsă corelare.
  • Thumbnail Image
    Item
    DEZVOLTAREA PARCURILOR INDUSTRIALE ÎN CALITATE DE INFRASTRUCTURĂ DE SUPORT PENTRU ÎNTREPRINDERILE MICI ŞI MIJLOCII
    (CEP USM, 2015) Doga-Mîrzac, Mariana
    Noul context economico-social impune o repoziţionare a politicii economice şi industriale, în care un rol determinant pentru dezvoltarea economicăşi creşterea competitivităţii au parcurile industriale. Statul este cointeresat în dezvoltarea unor zone industriale, întrucât acestea constituie adevărate pârghii pentru ieşirea dintr-o situaţie marcatăde condiţii economice dificile, precum şi pentru reducerea disparităţilor economice între diferite regiuni şi poate îmbina obiectivele pe termen lung de amenajare a teritoriului cu cele ale unei politici de industrializare eficientă. .
  • Thumbnail Image
    Item
    DEZVOLTAREA PARCURILOR INDUSTRIALE ÎN CALITATE DE INFRASTRUCTURĂ DE SUPORT PENTRU ÎNTREPRINDERILE MICI ŞI MIJLOCII
    (CEP USM, 2015) Doga-Mîrzac, Mariana
    Noul context economico-social impune o repoziţionare a politicii economice şi industriale, în care un rol determinant pentru dezvoltarea economică şi creşterea competitivităţii au parcurile industriale. Statul este cointeresat în dezvoltarea unor zone industriale, întrucât acestea constituie adevărate pârghii pentru ieşirea dintr-o situaţie marcată de condiţii conomice dificile, precum şi pentru reducerea disparităţilor economice între diferite regiuni şi poate îmbina obiectivele pe termen lung de amenajare a teritoriului cu cele ale unei politici de industrializare eficientă.
  • Thumbnail Image
    Item
    LEASINGUL – COMPONENTĂ A SISTEMULUI DE FINANŢARE ŞI FORMĂ DE SUSŢINEREA ÎNTREPRINDERILOR MICI ŞI MIJLOCII.
    (CEP USM, 2014) Doga-Mîrzac, Mariana
    Spiritul antreprenorial, relaţiile interpersonale intense şi de coeziune de grup pronunţată, versatilitatea, flexibilitatea şi dinamismul organizaţional sunt elemente definitorii pentru economia şi societatea bazată pe cunoaştere, care se regăsesc în mod tradiţional în întreprinderile mici. Rolul întreprinderilor mici şi mijlocii este recunoscut la nivel mondial pentru contribuţia lor unică de a dezvolta economia. Atât ţările dezvoltate, cât şi cele în curs de dezvoltare conştientizează că ÎMM-urile şi întreprinzătorii joacă un rol vital în dezvoltarea industrială a unei ţări. Deci, nu există nicio surpriză în faptul că strategiile politice realizează căÎMM-urile pot deveni pilonul relansării economice
  • Thumbnail Image
    Item
    IMPORTANŢA SECTORULUI BUSINESSULUI MIC ŞI MIJLOCIU ÎN ECONOMIA MODERNĂ
    (CEP USM, 2014) Doga-Mîrzac, Mariana
    Leasingul financiar este o adevărată oportunitate de finanţareşi una dintre cele mai bune opţiuni pentru întreprinderile care vor să-şi dezvolte afacerea şi săşi eficientizeze activitatea prin reducerea costurilor. Mai cu seamă, el reprezintă o tehnică de finanţare pe termen lung pentru agenţii economici care au necesitatea de a achiziţiona utilaje şi echipamente în activitatea operaţională a acestora.Leasingul, ca formă de finanţare pe termen mediu şi lung a întreprinderilor mici şi mijlocii, presupune un risc moderat, dar, în aceeaşi măsură, contribuie la creşterea performanţelor tehnice şi economice ale ntreprinderilor care nu pot să obţină credite de la bănci sau nu vor săşi greveze patrimoniul prin instruirea de ipoteci sau gajuri.