Facultatea de Drept / Faculty of Law

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/6

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Thumbnail Image
    Item
    ASPECTE PRIVIND ROLUL ORGANIZAȚIEI NAȚIUNILOR UNITE ÎN CALITATE DE INSTITUȚIE PRINCIPALĂ ÎN SOLUȚIONAREA DIFERENDELOR INTERNAȚIONALE
    (2021) Zaharia, Virginia; Frunze, Ion
    Misiunile ONU de menținere a păcii și misiunile politice speciale sunt un instrument esențial pentru eforturile de promovare a stabilității. În prezent, accentul este pus pe coerență și sinergii, făcând uz în mod efectiv și eficace de ansamblul de variante de răspuns la crize. Un număr fără precedent de evaluări/rapoarte cheie ale ONU solicită la unison să se depună eforturi mai semnificative pentru a se preveni crizele și a se căuta soluții politice. Diplomația preventivă și eforturile de mediere sunt intensificate. ONU joacă un rol esențial în combaterea terorismului, inclusiv în prevenirea extremismului violent. Strategia globală a ONU de combatere a terorismului cuprinde o serie completă de măsuri care trebuie să fie puse în aplicare în totalitate, evidențiind gradul sporit de implicare a ONU în menținerea climatului de stabilitate și ordine mondială, atât de fragil și de instabil în contextul noilor provocări și amenințări.
  • Thumbnail Image
    Item
    CARACTERUL CONTENCIOS AL CAUZELOR PRIVIND RĂPIREA INTERNAŢIONALĂ DE COPII
    (2023) Doni, Valentina
    Prezentul articol constituie o cercetare ştiinţifică prin conţinutul căreia se examinează caracterul contencios al cauzelor privind răpirea internaţională de copii. Prezenţa litigiilor este iminentă în cauzele privind înapoierea sau exercitarea dreptului de vizitare a copilului din cauza intereselor contrare ale persoanelor în a cărui grijă se află copilul. În acest demers este evidenţiată necesitarea asigurării unui echilibru între interesele superioare ale copilului şi drepturile părinţilor săi. În baza prezentei cercetări au fost formulate concluzii şi recomandări ce pot fi utile pentru eventualele modificări legislative.
  • Thumbnail Image
    Item
    CONCESIILE RECIPROCE - ELEMENT OBLIGATORIU AL TRANZACȚIEI DE ÎMPĂCARE
    (2021) Gaja, Alina
    Tranzacția de împăcare este un instrument de drept material, cu importante intercalații în dreptul procesual, având drept scop prevenirea în mod amiabil a unui potențial litigiu sau încetarea unui litigiu deja existent. În vederea calificării unui contract civil drept tranzacție de împăcare, legislația în vigoare și doctrina de profil prevăd câteva condiții prealabile și elemente obligatorii pe care trebuie să le prezinte un atare raport. Astfel, scopul prezentului articol este de a evidenția elementele obligatorii care formează conținutul unei tranzacții de împăcare. În vederea elaborării unui studiu detaliat, se va examina doar unul dintre aceste elemente, și anume concesiile reciproce făcute de părți în vederea soluționării disputei dintre acestea. Concesiile reciproce țin de esența tranzacției de împăcare, demonstrând că soluționând în mod amiabil conflictul de drept, ambele părți au de câștigat, economisind astfel timp, resurse și ajungând la o soluție mutual favorabilă. În articol se analizează conceptul de concesii reciproce, diferența dintre concesiile reciproce și alte instituții de drept, precum ar fi recunoașterea acțiunii sau renunțarea la acțiune. De asemenea, se vor prezenta exemple concrete de concesii reciproce, prin analiza jurisprudenței în acest domeniu.