Facultatea de Drept / Faculty of Law

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/6

Browse

Search Results

Now showing 1 - 4 of 4
  • Thumbnail Image
    Item
    MĂSURILE DE PROTECȚIE ÎN PRIVINȚA VICTIMELOR VIOLENȚEI ÎN FAMILIE PRIN PRISMA DREPTURILOR OMULUI - GARANȚII ȘI RISCURI
    (CEP USM, 2024) Vasiliu, Liuba
    Domestic violence - means any intentional act or inaction, whether physical or verbal, physical, psychological, spiritual or economic abuse or the infliction of material or non-material harm, committed by a family member against other family members, including children, and against common or personal property. According to Article 3 of the Council of Europe Convention on preventing and combating violence against women and domestic violence, domestic violence means all acts of physical or psychological violence occurring within the family. Article 1, in conjunction with Article 3 CEDO, imposes a positive obligation on the State to ensure that individuals under their protection are protected against all forms of ill-treatment prohibited by Article 3 CEDO, even if such treatment has been committed by private persons.
  • Thumbnail Image
    Item
    ASPECTE VICTIMOLOGICE ALE INFRACȚIUNILOR CU CARACTER SEXUAL. STUDII DE CAZ ȘI RECOMANDĂRI PRACTICE
    (CEP USM, 2024) Samoilenco, Victoria; Doboş, Georgiana
    Cunoașterea aspectelor victimologice ale infracțiunilor cu caracter sexual, anume a patternurilor sociale și psihocomportamentale este indispensabilă organizării eficiente a activității anticrimă pe palierul preventiv, mai ales dacă ne referim la prevenția victimologică a acestor infracțiuni. Dar la o asemenea cunoaștere nu se poate ajunge făcând abstracție de studierea cazurilor de victimizare concrete. Astfel de studii, foarte populare în lumea occientală, nu pot fi aplicate în România și Republica Moldova din cauza că intervin variații culturale semnificative, care fac și diferențe ce nu pot fi conciliate. În aceste condiții, se conturează necesitatea de a analiza situații concrete de victimizare pentru a obține generalizări teoretice potrivite pe care ulterior să le putem pune la dispoziție organelor de ocrotire a normelor de drept în sensul de a organiza mai eficient, prin metode diversificate, activitatea de securizare criminologică a cetățenilor prin prevenție și combatere. Din aceste considerente, am purces la un demers investigativ în care să identificăm unele aspecte victimologice ale infracțiunilor cu caracter sexual, anume analizând cazuri concrete și elaborând unele recomandări ameliorativ-preventive în legătură cu acestea.
  • Thumbnail Image
    Item
    POTENȚIALUL PREVENTIV ȘI REPARATORIU AL STUDIILOR CU PRIVIRE LA RELAȚIA VICTIMĂ – AGRESOR
    (CEP USM, 2023) Moraru, Victor; Samoilenco, Victoria
    Prezentul articol este o pledoarie pentru valorificarea studiilor victimologice, în special a studiilor ce vizează relația victimă-agresor. Cercetările în acest domeniu au scos în evidență 2 forme de devianță comportamentală diametral opuse: devianța agresorului, bazată pe comportament ofensiv, și devianța victimei, bazată pe receptarea ofensei. B. Mendelsohn utiliza o interesantă noțiune și anume potențial de receptivitate victimală. Îndată introdusă această noțiune în domeniul științei victimologice, agresorul nu mai era privit ca singurul element-cheie în sistemul cauzal al infracțiunii. Și victima era privită în acest fel deasemenea. Între timp au apărut și alte descoperiri legate de mecanismele comportamentale ale victimei și agresorului care sunt relevante pentru elucidarea tuturor aspectelor esențiale ale actului criminal, care în fapt, este și un act de victimizare. Rolul lor preventiv și reparatoriu nu a fost pe deplin explorat din acest motiv, vom argumenta necesitatea de a implementa rezultatele cercetărilor științifice în prevenirea crimelor și diminuarea consecințelor care rezultă după ce a fost săvârșită o crimă. Totodată, ne vom expune privitor la modalitățile prin care acest fapt se poate realiza.
  • Thumbnail Image
    Item
    FENOMENUL VIOLENȚEI ÎN FAMILIE. CAUZALITATEA ȘI CONSECINȚELE CLIMATULUI FAMILIAL VIOLENT
    (2021) Cebotari, Olesea
    Violența în familie reprezintă o problemă socială gravă fiind considerată o formă de tortură din cauza caracteristicilor sale. Trăită ca o realitate, ea provoacă traume, trăită în imaginar, ea surpă ființa umană, făcând-o incapabilă de performanțele unei vieți normale, integrate în societate. Consecințele apar nu numai în plan individual, ci și social prin fracturarea relațiilor și prin erodarea solidarității și coeziunii sociale. Deci, putem afirma că violenţa domestică este o problemă stringentă care cere fără întârzieri soluţii şi o atenţie deosebită atât din partea societăţii cât şi a statului. Este foarte răspândită pe tot teritoriul ţării şi duce la un impact negativ asupra stării de sănătate a tuturor femeilor care sunt bătute de către partenerii lor. Nu putem să nu trecem şi peste faptul că violenţa duce la creşterea mortalităţii, cât şi a omorurilor sau chiar a cazurilor suicidale. Deci, violenţa în familie este un fenomen foarte alarmant ce se cere soluţionat rapid şi eficient.