Facultatea de Drept / Faculty of Law

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/6

Browse

Search Results

Now showing 1 - 8 of 8
  • Thumbnail Image
    Item
    REMEDIILE COMPENSATORII ÎN EXECUTAREA DETENȚIEI PE VIAȚĂ ÎN DREPTUL COMPARAT
    (CEP USM, 2023) Strulea, Maria
    Curtea Europeană a Drepturilor Omului a notat în mod constant că condițiile precare de detenție sunt contrare articolului 3 din Convenție. Ca urmare, legislația Republicii Moldova a prevăzut un remediu compensator în cazul constatării circumstanțelor prevăzute la articolul 4732 alin. (3) din Codul de procedură penală. Astfel, la întrunirea respectivelor circumstanțe, instanţa de judecată dispune reducerea pedepsei privative de libertate, iar în privința perioadei rămase, dispune, cu titlu de despăgubire, încasarea în favoarea condamnatului a unei sume bănești pentru fiecare zi în care condamnatul a suferit încălcarea condițiilor de detenție. Întrebarea care se pune este dacă remediile compensatorii pentru constatarea condițiilor inumane de detenție sunt aplicabile în privința persoanelor condamnate la detenție pe viață.
  • Thumbnail Image
    Item
    INTERESUL SUPERIOR AL COPILULUI ÎN JURISPRUDENȚA CONSTITUȚIONALĂ
    (CEP USM, 2022-09-30) Strulea, Maria
    When the Constitutional Court exercises a review of the constitutionality of some norms with reference to the matter of children's rights, the principle of the best interests of the child serves as a pillar of support in the court's assessment. The evaluation of the best interest of the child is reflected in the national constitutional jurisprudence in the spirit of the International Convention on the Rights of the Child and the jurisprudence of the European Court of Human Rights.
  • Thumbnail Image
    Item
    STANDARDE INTERNAȚIONALE PRIVIND PROTECȚIA COPILULUI ÎN MEDIUL DIGITAL
    (CEP USM, 2022) Strulea, Maria
    Compte tenu du nombre particulièrement important d'enfants utilisant Internet, il est prioritaire de les protéger afin d'assurer leur accès en toute sécurité et en toute connaissance de cause { l'exercice de leurs droits dans l'environnement numérique. Dans ses Observations générales no. 25 du 2 mars 2021, le Comité des droits de l'enfant des Nations Unies attire particulièrement l'attention sur le besoin de protection des enfants dans l’environnement numérique. Ces Observations générales établissent un soft law pour les autorités et les institutions afin de créer un environnement numérique sûr pour les enfants. Nous avons mis en évidence ces commentaires généraux, car adoptés cette année, ils sont pertinents dans le contexte de l'élargissement de la participation des enfants aux activités sociales dans l'environnement numérique.
  • Thumbnail Image
    Item
    ELEMENTUL SUBIECTIV AL SPĂLĂRII BANILOR
    (CEP USM, 2018) Strulea, Maria
    Fiind o infracțiune pentru care scopul, ca semn al laturii subiective, este expres prevăzut de legiuitor, spălarea banilor se comite cu intenție directă. Totodată, spălarea banilor, fiind delictum subsequens, are ca obiect material produsul unei infracțiunii principale/predicat, față de care se aplică modalitățile normative ale faptei prevăzute la art.243 alin.(1)CP RM. Se ridică întrebarea : care ar trebui să fie elementul intelectiv al vinovăției autorului spălării banilor în cazul în care el nu a participat la săvârșirea infracțiunii predicat? Or, spre deosebire de alte legislații penale, legea penală a Republicii Moldova nu distinge dacă autorul spălării banilor este sau nu autor la infracțiunea predicat.
  • Thumbnail Image
    Item
    IMPORTANȚA ȘI ROLUL MĂSURILOR DE CONSTRÂNGERE CU CARACTER EDUCATIV
    (CEP USM, 2017) Bolocan-Holban, Augustina; Strulea, Maria
    De fiecare dată, când se pune problema tragerii la răspundere penală a minorului, este necesar să se analizeze minuțios, complex, multiaspectual circumstanțele cauzei și influența pedepsei penale asupra comportamentului minorului, căci, de multe ori, scopul pedepsei penale poate fi realizat și prin aplicarea altor constrângeri mai lejere, care nu lasă amprenta dură a unei pedepse penale și nu supune minorul la restricții care îl pot afecta emoțional și psihologic. Legea penală a Republicii Moldova prevede măsurile de siguranță cu caracter educativ care pot fi aplicate minorilor în prezența condițiilor legale. Acestea, nefiind pedepse penale și având scopul de a înlătura un pericol şi de a preîntâmpina săvârşirea faptelor prevăzute de legea penală, reprezintă o alternativă legală care, în contextul unei justiții restaurative, sunt absolut necesare și trebuie aplicate în fiecare situație posibilă.
  • Thumbnail Image
    Item
    ASPECTE ALE INCRIMINĂRII CIRCULAŢIEI ILEGALE A DROGURILOR ÎN LEGISLAŢIA PENALĂA REPUBLICII MOLDOVA
    (CEP USM, 2016) Strulea, Maria
    Potrivit exigenţelor legii penale, legiuitorul trebuie să definească infracţiunile în termeni suficient de clari şi precişi în vederea excluderii arbitrariului. Principiul legalităţii în materie penală se referă primordial la calitatea legii penale, inclusiv la securitatea destinatarului normei. Delimitarea cantităţii substanţelor limitate în circuitul civil general poate avea consecinţe pentru persoana pasibilă de răspundere penală. Respectivul articol vine să analizeze unele aspecte problematice ale legii penale a Republicii Moldova privind incriminarea circulaţiei ilegale a drogurilor
  • Thumbnail Image
    Item
    FORMELE COMPORTAMENTULUI DEVIANT AL MINORILOR
    (CEP USM, 2014) Strulea, Maria; Gurev, Dorina
    Un loc aparte în aria problematicii delincvenţei juvenile revine cercetărilor privind devianţa comportamentală a minorilor, fenomen cu implicaţii negative atât pentru societate, cât şi pentru destinul ulterior al minorilor. Astfel, în scopul identificării unor metode eficiente de prevenire şi profilaxie a delincvenţei juvenile apare pe poziţie de necesitate abordarea problematicii privind comportamentul deviant al minorilor. În acest context, este oportună analiza semnelor şi a tipologiei comportamentului deviant al minorilor ca instrument de identificare a minorilor ce se aliniază în rândul celor cu comportament deviant, cu ulterioara diagnosticare a migloacelor şi metodelor de reeducare a lor
  • Thumbnail Image
    Item
    REGLEMENTĂRI LA NIVEL EUROPEAN ÎN MATERIA JUSTIŢIEI JUVENILE
    (CEP USM, 2014) Strulea, Maria; Gurev, Dorina
    Îmbunătăţirea cadrului normativ în materia justiţiei juvenile este o prioritate a politicilor europene. Forul european propune recomandări normative, inclusiv soluţii privind decriminalizarea, medierea, dezvoltarea noilor instituţii şi structuri care ar putea rezolva problemele privind protecţia juridică a minorului delincvent. Luând în considerare vectorul european al politicii naţionale, legiuitorul moldav trebuie să se racordeze la strategiile Consiliului Europei şi ale Uniunii Europene.