Facultatea de Drept / Faculty of Law

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/6

Browse

Search Results

Now showing 1 - 7 of 7
  • Thumbnail Image
    Item
    UNELE ASPECTE PRIVIND APĂRAREA DREPTULUI DE PROPRIETATE ÎN CONTEXTUL DIGITALIZĂRII
    (CEP USM, 2024) Baieș, Sergiu; Cara-Rusnac, Aliona
    This article will research the aspects of the protection of the right of ownership in metaverse world. The digitalization is like “pandemic” that invaded the new generation and reality, even the elder population is quite resistant to the new ‘metaverse world’ from the security point of view it invaded all the domains. The right of ownership is also influenced by the digitalization and metaverse world, thus this research is imperious necessary to identify the gaps that exist in the zone of the protection of the rights of ownership. This research will be focused on the protection and defence of the rights of ownership of digital goods and protection of the owner in the online area. It will conclude with some recommendations on protection of the owner in online sphere.
  • Thumbnail Image
    Item
    ASPECTE PRIVIND COPOSESIUNEA ÎN CODUL CIVIL
    (2009) Baieș, Sergiu
  • Thumbnail Image
    Item
    IMPLICAȚIILE BUNEI-CREDINȚE ÎN CADRUL ACȚIUNII REVOCATORII
    (CEP USM, 2023) Baieș, Sergiu; Arapu, Elena
    Orice comportament al subiecților participanți la raporturile juridice civile manifestat în tandem cu principiul bunei-credințe, duce spre asigurarea unei vieți juridice eficiente și echitabile. Dimpotrivă, abaterea acestora de la standardul de conduită stabilit de legiuitor prin sfidarea principiului de bună-credință, duce la o minimalizare a posibilităților de exercitare corespunzătoare a drepturilor civile. Impactul respectiv fiind determinat de greutatea principiului bunei-credințe în dreptul privat. Este natural ca fiecare persoană să se îngrijească, în primul rând, de propriul interes egoist. Totuși, în raporturile juridice civile acest egoism poate împinge persoana ținută să execute o obligație (debitorul), să încalce standardul de conduită de bună-credință, dintr-o temere disperată de eșec sau din dorința de a evita o daună patrimonială. Evident, un asemenea scenariu prezintă consecințe negative pentru persoana îndreptățită să primească executarea obligației (creditorul).
  • Thumbnail Image
    Item
    ANALIZA MODIFICĂRILOR ÎN EXECUTAREA OBLIGAȚIILOR PECUNIARE, INTRODUSE ÎN CODUL CIVIL AL REPUBLICII MOLDOVA
    (2020) Baieș, Sergiu; Palamarciuc, Vladimir
    Prezentul articol analizează principalele modificări cu privire la executarea obligațiilor pecuniare care au fost introduse în cadrul reformei de modificare a Codului Civil al Republicii Moldova (în vigoare de la 1 martie 2019). În cadrul reformei au fost utilizate mai multe instrumente europene și internaționale cu reguli-model din domeniul dreptului privat, cu accent pe DCFR (Draft Common Frame of Reference) și Principiile UNIDROIT, fapt care a influențat și textul unor articole privind executarea obligațiilor pecuniare. În acest context, în articol este prezentată o viziune comparativă a modificărilor implementate în cadrul legal național și instrumentele model din care au fost inspirate și examinate unele problematici practice de aplicare a acelor prevederi.
  • Thumbnail Image
    Item
    CONTRACTUL ÎN FOLOSUL UNUI TERȚ. ASPECTE DEFINITORII DUPĂ MODERNIZAREA CODULUI CIVIL AL REPUBLICII MOLDOVA
    (2021) Baieș, Sergiu; Beliban-Rațoi, Ludmila
    Contractul în folosul unui terț este acea construcție juridică atipică și absolut impresionantă ce și-a croit din greu locul în cadrul legislațiilor multor state. Reglementarea acestui tip de contract a fost catalizată de necesitatea practică generată de jurisprudență. Prezenta lucrare reprezintă o sinteză exemplară a dimensiunii doctrinar-teoretice a problematicii contractului în folosul unui terț după modernizarea Codului Civil al Republicii Moldova. La fel, sunt abordate și aspectele practice ale contractului în folosul unui terț, iar un aspect deosebit de important este analiza subiectului abordat în lumina noilor reglementări ale Codului Civil al Republicii Moldova.
  • Thumbnail Image
    Item
    CAZURILE DE CONVERSIUNE A ACTULUI JURIDIC CIVIL ÎN MATERIE SUCCESORALĂ
    (2021) Baieș, Sergiu; Șargarovschi, Mariana
    Conversiunea ca modalitate de îndreptare a cauzelor de nulitate ale actului juridic civil, care constă în valorificarea într-o manieră transformată a manifestării de voință valabil exprimată într-un act juridic civil lovit de nulitate într-un act juridic civil subsecvent, dispune de aplicabilitate în diverse materii ale dreptului civil. Prezentul articol se focusează pe identificarea și analiza unor ipoteze de conversiune din domeniul succesoral reflectate în doctrină, dar și în Codul Civil al Republicii Moldova. Astfel, am reținut că un testament privilegiat lovit de nulitate va putea fi convertit într-un testament olograf, că actul de înstrăinare a bunului succesoral lovit de nulitate va putea fi convertit în acceptare tacită a succesiunii și că actul de înstrăinare a obiectului legatului lovit de nulitate va putea fi convertit în revocare de legat.