Facultatea de Chimie şi Tehnologie Chimică / Faculty of Chemistry and Chemical Technology

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/5

Browse

Search Results

Now showing 1 - 4 of 4
  • Thumbnail Image
    Item
    EVALUAREA CAPACITĂȚII SISTEMULUI REDOX DE AUTOPURIFICARE A APELOR LACULUI DĂNCENI LA POLUAREA CU TIOLI ȘI VITAMINE
    (Editura USM, 2023) Bunduchi, Elena; Borodaev, Ruslan; Gladchi, Viorica; Lis, Angela
    Pe exemplul apelor lacului Dănceni și ale unor substanțe din grupul tiolilor (cisteina, glutationul) și a formelor farmaceutice ale vitaminelor din complexul B (B6, B9, B12), în concentrații care modelează situația de poluare în apele naturale, s-au efectuat cercetări pentru a stabili încărcătura de poluant care poate fi acceptată de apele naturale, astfel încât acestea să elimine poluarea și să-și mențină capacitatea de autopurificare. Procesele de autopurificare au fost monitorizate după parametri ca: pHul, gradul de saturație în oxigen, oxidabilitatea permanganatometrică, capacitatea de inhibiție. Cercetările au demonstrat că potențialul de autopurificare al sistemului acvatic natural devine vulnerabil la concentrațiile de tioli de ordinul ≥ 0.8·10-4 M, iar în cazul vitaminelor aceste concentrații constituie factori declanşatori ai situaţiei de „redoxtoxicitate” ireversibile în sistemele acvatice naturale.
  • Thumbnail Image
    Item
    MODELAREA PROCESELOR DE AUTOPURIFICARE A APELOR ÎN PREZENȚA COMPUȘILOR TIOLICI
    (Editura USM, 2023) Lis, Angela; Duca, Gheorghe; Gladchi, Viorica; Bunduchi, Elena; Blonschi, Vladislav
    Substanțele tiolice prezente în sistemele acvatice naturale se împart în două categorii: substanțe autohtone precum cisteina (Cys) și glutationul (GSH) și substanțe alohtone precum tioureea (TU) și acidul tioglicolic (ATG). În lucrarea dată sunt prezentate rezultatele studiului influenței Cys, GSH, TU și ATG asupra proceselor de transformare fotochimică în diverse sisteme model cu scopul estimării rolului lor în procesele de autopurificare chimică a sistemelor acvatice. Rezultatele obținute denotă faptul că Cys, GSH și TU se supun fotolizei directe, iar ATG - nu. După valorile randamentelor cuantice, s-a stabilit că probabilitatea desfășurării fotolizei directe a Cys și GSH este minimă, deoarece acestea sunt mult subunitare, la iradierea cu SS, Filtrul AM1.5 D, care simulează radiațiile solare. Ca rezultat s-a demonstrat că TU, Cys, GSH și ATG, în condițiile sistemelor acvatice naturale se vor supune predominant fotolizei induse cu H2O2. După parametrul timpul de înjumătățire al tiolilor, persistența acestora în apă va crește în șirul TU-Cys-GSH-ATG, cel mai ușor fotodegradabil fiind TU, iar cel mai persistent – ATG. Rezultatele practice confirmă faptul că tiolii studiați interacționează cu ionii de Cu(II) și Fe(III) și formează complecși, care sunt mult mai reactivi la interacțiune cu radicalii OH în comparație cu tiolii esențiali. Ca rezultat a cercetărilor s-a demonstrat că substanțele tiolice, după comportamentul său în procesele de autopurificare a sistemelor acvatice, se împart în două grupe: TU și GSH, care sunt acceptori efectivi de radicali OH, respectiv, conduc la diminuarea intensității proceselor de autopurificare chimică ale sistemelor acvatice și Cys și ATG, care participă la regenerarea radicalilor OH, respectiv intensifică procesele de autopurificare chimică ale sistemelor acvatice.
  • Thumbnail Image
    Item
    INFLUENȚA ACIZILOR HUMICI ASUPRA TRANSFORMĂRILOR FOTOCHIMICE ALE CISTEINEI ÎN MEDIUL ACVATIC
    (CEP USM, 2019) Blonschi, Vladislav; Gladchi, Viorica
    În articol sunt expuse rezultatele studiului cinetic al fotooxidării cisteinei în prezența acizilor humici, pe sisteme model, la iradierea cu diferite surse artificiale de radiație. Valorile vitezelor inițiale de oxidare, precum și ale constantelor efective de viteză determinate, sunt în bună concordanță cu datele din literatura de specialitate, fiind de 10-8-10-9 M/s și, respectiv, de 10-4-10-5s-1.
  • Thumbnail Image
    Item
    FOTOLIZA DIRECTĂ A CISTEINEI ŞI TIOUREEI ÎN SOLUŢII APOASE
    (CEP USM, 2016) Lis, Angela
    A fost studiată fotoliza directă în soluţii apoase a tioureei (TU) şi cisteinei pe sisteme model cu scopul de a estima rolul lor în procesele ce decurg în apele naturale. S-a constatat că atât tioureea, cât şi cisteina se supun fotolizei directe la iradiere cu diferite surse de lumină artificială. Din rezultatele obţinute se poate afirma că viteza de oxidare a acestor tioli depinde direct proporţional de concentraţia initial a tiolului în sistem, precum şi de spectrul de emisie al lămpii. Au fost determinate randamentele cuantice ale tioureei şi cisteinei cu ajutorul actinometrului chimic ferioxalatul de potasiu (K32O4)3] ·3H2O). S-a constatat că randamentul cuantic al TU este cu mult mai mare ca unitatea, ceea ce denotăcă în procesul de distrugere a tioureei doar la etapa initial are loc reacţia fotochimică , care este urmată de reacţii himice, posibil radicalice. Deci, TU poate fi iniţiator al reacţiilor de autopurificare chimică în apele naturale.