Facultatea de Chimie şi Tehnologie Chimică / Faculty of Chemistry and Chemical Technology

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/5

Browse

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Thumbnail Image
    Item
    Influenţa substanţelor coordinative metaloorganice asupra viabilității populaţiei de Paramecium caudatum [Articol]
    (2016) Toderaș, Ion; Gulea, Aurelian; Roșcov-Arcan, Elena; Garbuz, Olga
    În lucrare sunt prezentate rezultatele cercetării reacției culturii de laborator Paramecium caudatum Ehrenberg, 1838 la acțiunea compușilor CMG-42 şi CMG-33 în diferite concentrații 100, 10, 1, 0,1, 0,01 uM/L. A fost studiată sensibilitatea culturii de laborator P. caudatum la acţiunea substanţelor coordinative și posibilitatea de adaptare a acesteia la diferite concentrații. Toxicitatea a fost evaluată prin testarea parametrilor reproductivi și compararea lor cu martorul. A fost calculată dinamica, statistic semnificativă, dintre procesul de adaptabilitate și toxicitatea ciliatelor Paramecium caudatum la diferite concentraţii. În final, au fost determinate concentraţiile optime ale unor substanţe şi ale celor care au o influență toxică asupra viabilității organismelor unicelulare.
  • Thumbnail Image
    Item
    Cinetica proceselor de nitrozare a amoxicilinei cu ioni nitriţi şi inhibiţia formării N-nitrozoamoxiciline [Articol]
    (CEP USM, 2018) Gonța, Maria; Sîrbu, Elena
    N-nitrozocompușii sunt substanțe puternic cancerigene și mutagenice formate la interacțiunea dintre diferiți nucleofili (amine, amide) și acidul azotos. Formarea NNC poate fi redusă, minimalizată sau prevenită complet prin prezența unor reagenți care inhibă activitatea agenților de nitrozare sau îi transformă în produși nereactivi. A fost cercetată influenţa diferiților factori fizico-chimici asupra vitezei procesului de nitrozare a amoxicilinei: variația concentrației de ioni nitriţi, variația pH-ului mediului de reacție şi concentraţia amoxicilinei, capacitatea antioxidantă și inhibitorie a diferiților antioxidanţi monomerici şi polimeri naturali grefaţi cu antioxidanţi. Conform datelor obținute, toți factorii cercetați au schimbat viteza de reacție a amoxicilinei și ulterior vor putea fi folosiți pentru inhibarea procesului de nitrozare.