3. Monografii
Permanent URI for this collectionhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/13414
Browse
1 results
Search Results
Item NEMATOZII FITOPARAZIŢI AI CULTURILOR LEGUMICOLE DIN REPUBLICA MOLDOVA(Editura USM, 2024) Melnic, Maria; Gliga, OleseaÎn monografie sunt expuse rezultatele cercetărilor științifice multianuale realizate de către autori în Republica Moldova și studiul literaturii de specialitate, ce vizează complexele de nematozi fitoparaziți și alți dăunători, asociați cu tuberculii de diferite varietăți Solanum tuberosum L., familia Solanaceae și culturile din genul Allium, familia Alliaceae. Sunt expuse date despre speciile de nematozi de importanță economică pentru țară - Ditylenchus destructor Thorne, 1945 și Ditylenchus dipsaci (Kühn,1857), care provoacă deseori pierderi de 30- 70%, sau totale ale recoltelor, este descrisă structura morfologică, biologia, arealul, nocivitatea, impactul parazitar morfo-fiziologic și fiziologo-biochimic pentru plantele gazde. Prezenta lucrare include, de asemenea, managementul agrocultural integrat al dăunătorilor, ca sistem de utilizare al tehnologiilor microbiologice, precum și aplicarea asolamentelor culturilor de înaltă eficacitate. The monograph presents the results of the multi-year scientific research carried out by the authors in the Republic of Moldova and study of the sources from the specialized literature, regarding the complexes of phytoparasitic nematodes and other pests, associated with the tubers of different varieties of Solanum tuberosum L., Solanaceae family and with crops of the genus Allium, family Alliaceae. Data are presented on nematode species of economic importance for the country - Ditylenchus destructor Thorne, 1945 and Ditylenchus dipsaci (Kühn, 1857), which often cause losses of 30-70%, or total harvests. Morphological structure, biology, range, harmfulness, the morpho-physiological and physiological-biochemical parasitic impact for the host plants are described. The present work also includes the integrated agrocultural management of pests, as a system of using microbiological technologies, as well as the application of high-efficiency crop rotations.