2. Articole

Permanent URI for this collectionhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/45

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Thumbnail Image
    Item
    Studiul activității respiratorii a unor soiuri de soia cu ajutorul senzorilor de CO2
    (CEP USM, 2024) Bîrsan, Ana; Ganea, Ion; Frunză, Maria; Vladinova, Alina; Guțu, Costel; Iacubuță, Maria; Evtodiev, Silvia
    Activitatea respiratorie a semințelor de soia (Glycine max (L.) Merrill.) a fost evaluată în timpul etapei de germinare, folosind senzori de CO2. În studiu au fost utilizate trei soiuri autohtone de soia: Aura, Viorela și Moldovița. Activitatea respiratorie a fost evaluată prin măsurarea concentrației de dioxid de carbon (CO2 într-un amestec de gaze), folosind tehnologiile PASCO. Modificările nivelurilor de dioxid de carbon s-au evaluat cu ajutorul senzorilor wireless de CO₂ gaz de model PS-3208. Activitatea respiratorie crescută la soiul Aura a corelat pozitiv cu masa mai mare la o mie de boabe și cu energia și capacitatea de germinare a semințelor mai mare. Datele obținute cu referire la nivelul de CO2 eliberat în timpul respirației evidențiază capacitatea semințelor de a mobiliza substanțele de rezervă în timpul germinării. Aceste informații pot fi valoroase în elucidarea diferențelor în procesele fundamentale de germinare a semințelor între soiurile unor culturi agricole, ținând cont de condițiile de mediu.
  • Thumbnail Image
    Item
    INFLUENTA PREPARATULUI BIOVIT ASUPRA SISTEMULUI SIMBIOTIC LA UNELE SOIURI DE SOIA
    (CEP USM, 2018) Bîrsan, Ana; Jigău, Gheorghe; Frunză, Maria; Armaș, Angela; Morari, Lilia
  • Thumbnail Image
    Item
    VARIAŢIA CONŢINUTULUI DE ULEI ÎN SEMINŢELE DIFERITELOR SOIURI DE SOIA SUB INFLUENŢA COMPUSULUI DE NATURĂ HUMICĂ (LG)
    (CEP USM, 2014) Savca, Elena; Bîrsan, Ana; Frunză, Maria; Romaniuc, Ludmila
    A fost studiată acţiunea substanţelor humice (LG) asupra conţinutului de ulei în seminţele de soia. S-a constatat că tratarea seminţelor înainte de semănat cu LG în concentraţie de 0,5% sporeşte conţinutul uleiului cu 1,88-15,21% în comparaţie cu martorul, cu excepţia soiului Colina. Concentraţia LG de 1% diminuează conţinutul uleiului în seminţele soiurilor studiate