2. Articole
Permanent URI for this collectionhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/13386
Browse
2 results
Search Results
Item ROLUL AMINOACIZILOR ÎN REGLAREA HOMEOSTAZIEI TRACTULUI GASTROINTESTINAL(CEP USM, 2024) Garaeva, Svetlana; Leorda, Ana; Postolati, GalinaInfluența aminoacizilor liberi asupra tractului gastrointestinal are loc, pe de o parte, prin aminoacizii care circulă în sânge, iar pe de altă parte, prin activitatea hepatică și a metabolomului intestinal. Menținerea nivelului sanogen al homeostaziei acestui sistem este strâns legată de aprovizionarea cu aminoacizi esențiali prin intermediul alimentelor. Aportul în organism a cantității optime de aminoacizi proteinogeni reglează menținerea nivelului sanogen al homeostaziei organelor și țesuturilor tractului gastrointestinal. Cei mai semnificativi sunt aminoacizii aromatici și cei cu lanț ramificat, care reglează activitatea ficatului, pancreasului și sinteza acizilor grași. Menținerea unui nivel normal de mucus intestinal este asociată cu aportul alimentar de treonină, serină, prolină și cisteină. Aminoacizii sulfurați pot fi considerați unul dintre mijloacele nespecifice de reglare și menținere a nivelului sanogen al homeostaziei tractului gastrointestinal.Item Rolul aminoacizilor liberi în funcționalitatea sanogenă a sistemului imunitar(Editura USM, 2024) Garaeva, Svetlana; Postolati, Galina; Poleacova, LiliaThe immune system, in connection with its functional tasks, is key in protecting the body from pathogenic external and internal factors. The formation of sanogenic homeostasis of the immune system depends on the intake of immunoactive amino acids into the body and the content in the blood, among which dicarboxylic amino acids are of greatest importance. An analysis of the literature allows us to conclude that the maintenance of sanogenic immunity is regulated by the level of intake of proteinogenic, primarily essential, amino acids into the body. The most significant for maintaining sanogenic homeostasis of the immune system are aromatic, branched-chain and sulfur-containing amino acids.