INTERACȚIUNI ANTIOXIDANTE DINTRE UNII COMPUȘI NATURALI DIN STRUGURI

Thumbnail Image

Date

2023

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Editura USM

Abstract

În acest studiu au fost investigate interacțiunile antioxidante dintre compușii naturali din struguri, cum ar fi catechina, resveratrolul, acidul ascorbic, acidul dihidroxifumaric, acidul tartric, acidul citric și preparatul ecologic ENOXIL. Metodele spectrometrice UV-Viz și Stopped-Flow au fost folosite pentru a evalua activitatea antioxidantă utilizând teste precum: DPPH, ABTS, Folin-Ciocalteu, FRAP, conform protocoalelor existente în literatură. De asemenea, a fost investigat modul în care solventul (apă, etanol), matricea de vin și soluția tampon fosfat influențează activitatea antioxidantă a acestor compuși și tipurile de interacțiuni antioxidante dintre ei. Rezultatele au indicat prezența unor efecte sinergice între acidul ascorbic și acizii tartric, citric, dihidroxifumaric, ENOXIL și catechina. În special, a fost stabilit că amestecul catehină – acid ascorbic prezintă o activitate antioxidantă care depinde de concentrația acidului. În schimb, combinația resveratrol - catechină prezintă efecte antagoniste, suggerând că acești doi compuși pot să se anuleze reciproc în ceea ce privește activitatea lor antioxidantă. De asemenea, a fost constatat că, în matricea de vin, compușii au o activitate antioxidantă semnificativ mai mare decât în etanol. Preparatul ENOXIL s-a dovedit a avea proprietăți reducătoare crescute în soluția tampon fosfat. Aceste rezultate oferă o înțelegere mai bună a modului în care compușii din struguri interacționează între ei și cu mediul ambiant în ceea ce privește activitatea lor antioxidantă. Aceste constatări pot fi utile în dezvoltarea de produse antioxidante sau suplimente alimentare eficiente.
In this study, the antioxidant interactions between natural grape compounds such as catechin, resveratrol, ascorbic acid, dihydroxyfumaric acid, tartaric acid, citric acid and the ecological preparation ENOXIL were investigated. UV-VIS and Stopped-Flow spectrometric methods were used to evaluate the antioxidant activity using tests such as: DPPH, ABTS, Folin-Ciocalteu, FRAP,according to existing protocols in the literature. It was also investigated how the solvent (water, ethanol), wine matrix and phosphate buffer influence the antioxidant activity of these compounds and the types of antioxidant interactions between them. The results indicated the presence of synergistic effects between ascorbic acid and tartaric, citric, dihydroxyfumaric, ENOXIL and catechin acids. In particular, it was established that the catechin – ascorbic acid mixture exhibits an antioxidant activity that depends on the concentration of the acid. In contrast, the resveratrol - catechin combination shows antagonistic effects, suggesting that these two compounds may cancel each other out in terms of their antioxidant activity. It was also found that, in the wine matrix, the compounds have a significantly higher antioxidant activity than in ethanol. The preparation ENOXIL has been shown to have increased reducing properties in phosphate buffer solution. These results provide a better understanding of how compounds in grapes interact with each other and with the environment in terms of their antioxidant activity. These findings may be useful in the development of effective antioxidant products or dietary supplements.

Description

VICOL, Crina, DUCA, Gheorghe. Interacțiuni antioxidante dintre unii compuși naturali din struguri . In: Procese redox cu transfer de electroni și protoni. Editura USM, 2023, pp. 159-183. ISBN 978-9975-62-658-3. DOI: https://doi.org/10.59295/PRTEP2023_08.

Keywords

antioxidants, acid ascorbic, acid dihidroxifumaric, catehină, resveratrol, ENOXIL, radical liber, acid ascorbic, dihydroxyfumaric acid, free radicals

Citation

VICOL, Crina, DUCA, Gheorghe. Interacțiuni antioxidante dintre unii compuși naturali din struguri . In: Procese redox cu transfer de electroni și protoni. Editura USM, 2023, pp. 159-183. ISBN 978-9975-62-658-3. DOI: https://doi.org/10.59295/PRTEP2023_08.

Collections

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By