Institutul de Filologie Română "Bogdan Petriceicu-Hasdeu"

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/13405

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Thumbnail Image
    Item
    TIPOLOGIA HAGIONIMELOR ÎN TEXTUL RELIGIOS ROMÂNESC
    (Editura USM, 2023) Brăgută, Ecaterina
    Textul religios oferă un teren propice pentru cercetări lingvistice pe mai multe paliere. La nivel lexical, acesta este caracterizat de un ansamblu de particularități care îl individualizează în raport cu textul laic. Un segment lexical important, cu o încărcătură semantică, culturală și spirituală este reprezentat de hagionime. Termenul hagionim nu este inclus deocamdată în dicționarele specializate, dar merită a fi adus în aria preocupărilor lingvistice din spațiul românesc, ceea ce intenționăm a face prin acest articol. Hagionimele denumesc nume de persoane, obiecte, locuri asupra cărora s-a răsfrânt harul divin. Din punct de vedere semantic, în clasa hagionimelor se includ: hagioantroponimele, hagiotoponimele, angelonimele, eortonimele, eclezionimele, iconimele. În acest studiu, ne propunem să analizăm hagionimele din textul religios ortodox românesc, enumerând principalele clase ale acestora.
  • Thumbnail Image
    Item
    CONVERSIUNEA – PROCEDEU DE NOMINALIZARE A BAZELOR VERBALE ÎN TEXTUL-ACATIST. DIFICULTĂȚI DE INTERPRETARE
    (CEP USM, 2023) Brăgută, Ecaterina
    Nominalizarea este un proces față de care limbile lumii manifestă un grad diferit de sensibilitate. În limba româ- nă, acest fenomen lingvistic înregistrează o productivitate sporită. Principalul tipar de nominalizare este reprezentat de trecerile bazelor verbale în clasa substantivului. În lucrarea curentă am abordat un procedeu de nominalizare a lexemelor din clasa verbului mai puțin frecvent – conversiunea. Or, se știe că principala cale de nominalizare a baze- lor verbale este sufixarea (în primul rând prin atașarea sufixului de infinitiv lung -re, urmată de sufixul de agent -tor și altele). Articolul nostru tratează conversiunea ca procedeu de nominalizare a radicalilor verbali, utilizând drept material exemplificator textul imnografic ortodox. Principala problemă care se conturează din analiza exemplelor excerptate este diferențierea participiului de supin ca baze pentru nominalizare.
  • Thumbnail Image
    Item
    PARTICULARITĂȚI LEXICO-GRAMATICALE ALE TEXTULUI IMNOGRAFIC ORTODOX
    (ProLibra, 2022) Brăgută, Ecaterina
    Analyzing the achievements of Romanian philologists in the study of the religious text, we find an impressive number of works that reflect the features of the biblical text, given that it is the founding text in the Orthodox cult, of the liturgical texts, and the hymnographic text has a weak representation in the current research. Thus, in this article, we propose to specify the lexicalgrammatical peculiarities of the Orthodox hymnographic text, summarizing ourselves to a single type of text – the akathist, particularities which, for the most part, are common to other types of religious text, but also present features specific in relation to them.