Facultatea de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative / Facultyof International Relations, Political and Administrative Sciences

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/14

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Thumbnail Image
    Item
    PERSPECTIVA EUROPEANĂ A STATELOR DIN BALCANII DE VEST: ÎNTRE „OBOSEALA EXTINDERII” ȘI INTEGRAREA EUROPEANĂ
    (CEP USM, 2024) Ustian, Adrian
    În ceea ce privește parcursul european al statelor din Balcanii de Vest, Uniunea Europeană transmite că s-ar afla într-o perioadă de „oboseală a extinderii”. Riscurile întârzierii integrării statelor din această regiune profund marcată de războaiele de după destrămarea Iugoslaviei sunt semnificative, în mod special în privința creșterii influenței economice și politice în regiune a unor state precum Turcia, Federația Rusă și China. După blocarea negocierilor de aderare pentru Albania și Macedonia de Nord, în noiembrie 2019, Comisia Europeană a lansat o serie de propuneri pentru îmbunătățirea Politicii de Extindere în Balcanii de Vest, punându-se accentul pe cooperarea intraregională, creșterea credibilității decidenților politici în asumarea reformelor și mai multă predictibilitate. Din punctul de vedere al României, stabilitatea în regiunea Balcanilor de Vest este foarte importantă, fiind sprijinită integrarea europeană în funcție de meritele individuale ale fiecărui stat în implementarea reformelor. Conferința privind Viitorul Europei reprezintă o oportunitate de a relansa proiectul construcției europene, oferind statelor din Balcanii de Vest o perspectivă corectă, credibilă și concretă cu privire la integrarea europeană.
  • Thumbnail Image
    Item
    EXTINDEREA UE ÎN BALCANII DE VEST: NOI PROVOCĂRI
    (CEP USM, 2024) Silistrari, Alfred
    Articolul examinează fezabilitatea aderării țărilor din Balcani la UE. Pentru moment, încercarea de a regândi extinderea ca instrument al politicii de securitate nu pare să producă schimbări semnificative. Există un pesimism înrădăcinat în Balcanii de Vest și impresia că noii candidați nu au realizat încă ce îi așteaptă. Sentimentul general este că integrarea europeană este o himeră și că există prea multe motive împotriva unei noi extinderi a UE.
  • Thumbnail Image
    Item
    ETAPELE ADERĂRII UNUI STAT LA UNIUNEA EUROPEANĂ. PERSPECTIVA EUROPEANĂ A BALCANILOR DE VEST
    (CEP USM, 2023) Lesnic, Adriana
    În prezent, Uniunea Europeană este compusă din 27 de state membre, însă UE are un plan strategic de extindere, iar etapele de integrare au fost dezvoltate pentru fiecare țară. Scopul țărilor care doresc să se alăture Uniunii Europene este de a beneficia de avantajele economice, politice și sociale ale apartenenței la un bloc regional puternic și integrat. Fiecare țară aspiră la prosperitate, la dezvoltarea diverselor sectoare economice și la bunăstarea populației sale, ceea ce poate fi realizat prin valorificarea resurselor naturale și primirea diverselor forme de ajutor din partea altor state. În general, calitatea de membru UE poate aduce numeroase beneficii pentru statele membre, dar implică și costuri și responsabilități, precum respectarea standardelor și reglementărilor UE și contribuții la bugetul UE. Procesul de admitere cuprinde mai multe etape, inclusiv stabilirea unui acord de asociere, negocierea termenilor de aderare, adoptarea și implementarea legislației UE, precum și o serie de evaluări și rapoarte periodice pentru a verifica respectarea criteriilor de aderare.