Facultatea de Istorie şi Filosofie / Faculty of History and Philosophy

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/8

Browse

Search Results

Now showing 1 - 6 of 6
  • Thumbnail Image
    Item
    TECHNO-SOCIAL-CULTURAL PROJECTIONS OF THE PHENOMENON OF HUMANITARIAN CRISIS IN CONTEMPORARY
    (CEP USM, 2024) Barcari, Dina
    A humanitarian crisis is a generalized emergency affecting an entire community or group of people in a region, involving high levels of mortality or malnutrition, the spread of disease and epidemics etc. In general, the humanitarian crisis derives from problems already identified in a society, such as persistent inequality, poverty, lack of basic services, etc. Large-scale internal and cross-border movements caused by crises also create vulnerable populations that can become victims of trafficking. The aim of the study is to analyze the phenomenon of the humanitarian crisis through the perspective of the social and cultural factors of a community. In this research, the method of content analysis is used, through which the humanitarian situation in the contemporary world will be clarified.
  • Thumbnail Image
    Item
    ANTROPOLOGIA VIZUALĂ: GHID METODIC
    (Editura USM, 2023) Barcari, Dina
    Cursul Antropologia vizuală este adresat studenţilor specialităţii Antropologie, care tinde să ofere acestora o nouă perspectivă de cercetare atât în domeniul etnografic, cât şi sociocultural. Cursul este o parte componentă a antropologiei socioculturale, însă tinde să se îndpărteze de aceasta prin instrumentele cercetare ale vizualului. Disciplna Antropologia vizuală oferă noi oportunităţi de analiză a filmului și fotografiei, precum și a căilor metodologice, științifice de a le cerceta. Cursul vizează prezentarea teoretică şi practică a domeniului de cercetare a vizualului, filmului etnografic, filmelor documentare de ecranizare băştinaşă, spoturilor de prezentare a Republicii Moldova în cadrul aderării la Uniunea Europeană (cum are loc prezentarea poporului autohton peste hotare şi cât de bine se conformează aceste prezentări cu realitatea actuală a R. Moldova), precum şi a problemeleor sociale prezente în Republica Moldova – din perspectiva cercetării antropologice. În cadrul cursului se va atrage atenție asupra interesului antropo logic pentru fotografia etnografică și alte practici fotografice asociate disciplinei. Se vor lua în considerare arhivele fotografice antropologice prin care s-a contribuit la dezvoltarea disciplinei începând cu secolul al XIX-lea. Ceea ce se va stimula prin acest curs este reconsiderarea fotografiei și a filmului etnografic ca imagine citită dincolo de interpretările oferite de către antropologi.
  • Thumbnail Image
    Item
  • Thumbnail Image
    Item
    CERCETAREA ANTROPOLOGICĂ ȘI IMPLICAREA SOCIALĂ
    (Tehnica-UTM, 2020) Barcari, Dina
    Particularitățile disciplinei și cuno ștințele de teren plasează antropologul într-o pozi ție de dilem ă între cercetarea științifică și participarea la dezbaterile sociale. Uneori poate fi dificil pentru cercetător s ă rămână indiferent. Ca fiin ță umană aflându-se în situații particulare ale terenului său de studiu poate avea cazuri de subiectivitate. Faptul că lucrează cu diverse probleme sociale care se regăsesc într-o situație de extremă necesitate, îl împinge să se gândească la ce este, ce are, ce poate pierde și, în final, ce el poate deveni
  • Thumbnail Image
    Item
    TRANSFORMĂRILE DIN VIAȚA PRACTICII RELIGIOASE ÎN MEDIUL URBAN
    (CEP USM, 2019) Barcari, Dina
    Societatea actuală se definește prin consumerism, globalizare, tehnologie avansată, care atrag după sine puternice transformări socioculturale ce se reflectă în plan comportamental și atitudinal. Toate aceste fenomene sunt întâlnite și în orașul de astăzi, care este al unei societăți urbane, în conjuncție cu fenomenul modernității și industrializării și în care mobilitatea și diversitatea prețuiesc alegerile individuale.