Facultatea de Biologie și Geoştiinţe / Faculty of Biology and Geosciences

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/4

Browse

Search Results

Now showing 1 - 4 of 4
  • Thumbnail Image
    Item
    Studiul micromicetelor din lacul Valea Trandafirilor din municipiul Chișinău [Articol]
    (CEP USM, 2025) Moldovan, Cristina; Sîrbu, Tamara
    Micromicetele izolate din sol, aer, de pe plante sunt deja folosite pe scară largă în biotehnologie pentru producția de enzime, antibiotice, proteine umane, etc. În acest context, micromicetele acvatice reprezintă o zonă emergentă cu un potențial mare în producția de molecule bioactive. În rezultatul studiului micromicetelor izolate din lacul „Valea Trandafirilor”, mun. Chișinău s-a constatat că comunitatea fungică în lac este densă și diversă. Din 105 tulpini de micromicete izolate în cultură pură au fost identificați reprezentanți ai 14 genuri. Evaluarea potențialului enzimatic al tulpinilor izolate a permis selectarea tulpinilor cu activitate enzimatică semnificativă. Astfel, putem constata că lacurile pot fi o sursă de micromicete cu potențial valoros pentru biotehnologie.
  • Thumbnail Image
    Item
    CERCETĂRI PRIVIND INFLUENȚA BIOSTIMULATORULUI REGLALG ÎN COMBINAȚIE CU MICROELEMENTE ASUPRA ACTIVITĂȚII PEROXIDAZEI ȘI CATALAZEI ÎN FRUNZELE UNOR SOIURI DE PRUN
    (CEP USM, 2023) Gîscă, Alina; Popovici, Ana; Șișcanu, Gheorghe
    Tratamentele foliare aplicate cu biostimulatorul Reglalg în combinație cu microelementele B, Zn, Mn, Mo contribuie la sporirea activității catalazei și peroxidazei în frunzele pomilor de prun, soiurile autohtone Udlinennaia și Superprezident, soiurile de selecție străină Stanley și Prezident, introduse în Moldova pe tot parcursul perioadei de vegetație a anului 2023. O enzimă este o componentă biologică care crește viteza unei reacții chimice prin scăderea barierei energetice de activare. Catalaza și peroxidaza sunt enzime. Activitatea enzimelor peroxidaza şi catalaza s-a modificat pe parcursul perioadei de vegetaţie în dependenţă de particularităţile biologice ale soiurilor, de procesele metabolice în diferite fenofaze, de acţiunea temperaturilor ridicate cât şi de acţiunea substanţelor folosite la tratarea pomilor în perioada de vegetaţie.
  • Thumbnail Image
    Item
    STUDIUL MICOMICETELOR IZOLATE DIN NĂMOLUL BAZINULUI ACVATIC „LA IZVOR”, MUNICIPIUL CHIŞINĂU
    (CEP USM, 2021) Moldovan, Cristina
    Fungi are among the least studied groups of aquatic microorganisms, so we studied the diversity of the micromycetes in the silt of the lake "La Izvor" which is located in the Chisinau city, Sculeanca district. Thus, following research, the most widespread genera proved to be the genus Penicillium and Aspergillus, and according to the level of catalase activity, the strains of the genus Trichoderma and Mucor proved to be more effective.
  • Thumbnail Image
    Item
    ACTIVITATEA SUBSTANŢELOR ANTIOXIDANTE ÎN MUGURII ARBORILOR STEJARULUI PEDUNCULAT (Quercus robur) CU DIFERITE TERMENE DE ÎNFRUNZIRE
    (CEP USM, 2018) Cuza, Petru
    A fost determinată activitatea sumară a oxidazelor, catalazelor şi a substanţelor antioxidante în extractele din mugurii arborilor de Quercus robur care se caracterizează prin diferite termene de înfrunzire. În celulele mugurilor apicali, primăvara, schimbările componentelor care determină potenţialul oxidoreductiv se manifestă mai timpuriu, în comparaţie cu cele din mugurii laterali. Accelerarea activării enzimelor menţionate poate fi cauzată de eliminarea mai timpurie a dormitării mugurilor apicali în comparaţie cu cei laterali. Activitatea substanţelor care caracterizează potenţialul oxidoreductiv în celulele mugurilor arborilor stejarului pedunculat cu desfacerea timpurie a frunzelor este semnificativ mai ridicată decât cea specifică arborilor cu înfrunzire târzie. Ţinând seama de faptul că predecesorii descendenţilor cu desfacerea timpurie a frunzelor sunt de origine sudică, iar cei cu înfrunzire târzie provin din centrul ţării, este posibil ca descendenţii acestora să fi moştenit de-a lungul timpului, probabil pe cale epigenetică, capacitatea de a elimina starea de dormitare în corespundere cu perioada caracteristică exemplarelor ancestrale.