Facultatea de Biologie și Geoştiinţe / Faculty of Biology and Geosciences
Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/4
Browse
4 results
Search Results
Item The role of genetic resources in the improvement and development of new legume crop varieties [Articol](Editura USM, 2025) Avădănii, Larisa; Guțu, Costel; Iacobuța, MariaA decisive role in generating broad heritable variability in breeding material belongs to germplasm sources. The primary method for developing new ideotypes of pea, soybean, and bean is intraspecific hybridization followed by repeated individual selection. The results obtained represent a genetic advancement in the breeding of these crops, leading to the development of new varieties with high adaptability to natural stress factors, broad ecological plasticity, and minimal fluctuations in yield levels.Item Studiul activității respiratorii a unor soiuri de soia cu ajutorul senzorilor de CO2 [Articol](CEP USM, 2024) Bîrsan, Ana; Ganea, Ion; Frunză, Maria; Vladinova, Alina; Guțu, Costel; Iacubuță, Maria; Evtodiev, SilviaActivitatea respiratorie a semințelor de soia (Glycine max (L.) Merrill.) a fost evaluată în timpul etapei de germinare, folosind senzori de CO2. În studiu au fost utilizate trei soiuri autohtone de soia: Aura, Viorela și Moldovița. Activitatea respiratorie a fost evaluată prin măsurarea concentrației de dioxid de carbon (CO2 într-un amestec de gaze), folosind tehnologiile PASCO. Modificările nivelurilor de dioxid de carbon s-au evaluat cu ajutorul senzorilor wireless de CO₂ gaz de model PS-3208. Activitatea respiratorie crescută la soiul Aura a corelat pozitiv cu masa mai mare la o mie de boabe și cu energia și capacitatea de germinare a semințelor mai mare. Datele obținute cu referire la nivelul de CO2 eliberat în timpul respirației evidențiază capacitatea semințelor de a mobiliza substanțele de rezervă în timpul germinării. Aceste informații pot fi valoroase în elucidarea diferențelor în procesele fundamentale de germinare a semințelor între soiurile unor culturi agricole, ținând cont de condițiile de mediu.Item Testarea capacității plantelor de soia de a stimula degradarea polietilenei de densitate scăzută în sol [Articol](CEP USM, 2024) Todiraș, Vasile; Corcimaru, Serghei; Prisacari, SvetlanaÎn cadrul experimentelor vegetaționale în condiții de laborator a fost testată capacitatea plantelor de soia de a stimula degradarea polietilenei de densitate scăzută (low-density polye- thylene – lDPe) în sol. S-a demonstrat că prezența benzilor de lDPe în sol nu a avut efecte toxice pentru plante. Plantele de soia au fost mai eficiente în condițiile solului poluat, colectat din gunoiștea de lângă Slobozia-Dușca, și au cauzat cea mai mare degradare a lDPe(2.3% în 39 zile) – în varianta cu bacterizarea semințelor cu Rhizobium japonicum RB-06. Capacitatea de a asigura degradarea semnificativă a lDPe în condițiile toxice reale ale solului poluat a evidențiat un avantaj semnificativ al plantelor de soia, ce ține de elaborarea procedeelor de fitoremedierea terenurilor poluate cu plastic nereciclabil și alți contaminanți.Item EFECTUL BIOPREPARATULUI RIZOLIK ASUPRA SPORIRII PRODUCTIVITĂȚII PLANTELOR DE SOIA(CEP USM, 2022) Todiraş, Vasile; Prisacari, Svetlana; Lungu, Angela; Iacobuţă, MariaPe teritoriul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia” (ICCC „Selecţia”) a fost studiată reacția unor soiuri de soia (Aura, Enigma, Indra) omologate în Republica Moldova, care au fost tratate cu biopreparatul de origine microbiană „Rizolik”, și influența lui asupra recoltei de boabe și calității ei. S-a stabilit că biopreparatul acționează diferit asupra creșterii, dezvoltării și productivității plantelor. Cel mai înalt efect de la tratarea semințelor cu preparatul „Rizolik” a fost obținut la soiul Indra cu un surplus de boabe (+210 kg/ha față de martorul netratat), iar cel mai mare conținut de proteine a fost obținut la soiurile tratate Indra și Aura (39,3%, respectiv 39,5%). Astfel, bioprteparatul „Rizolik” poate fi utilizat cu success pentru a stimula productivitatea și calitatea culturii de soia.