Facultatea de Biologie și Geoştiinţe / Faculty of Biology and Geosciences

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/4

Browse

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Thumbnail Image
    Item
    ANALIZA HIDROLIZEI VICILINEI ŞI FAZEOLINEI DE CĂTRE PAPAINĂ LA pH ACID
    (CEP USM, 2009) Stepurina, Tatiana; Gașina, Natalia; Morari, Diana; Rotari, Vitalie I.
    The vicilin and phaseolin proteolysis by papain at acidic pH has been studied in vitro. It has been found that vetch vicilin is practically completely degradated at pH 4.6. The phaseolin hydrolysis differs from that of vicilin, phaseolin beingonly modifi ed by papain. This modification results in the formation of fragments that correspond to half subunits of native phaseolin that are resistant to further action of papain. These fragments remain associated in molecule’s quaternary structure producing phaseolin-Pap. The phaseolin modified at pH 4.6 becomes insoluble, while at pH 5.6 it is soluble. The sefindings show that while the action of papain on vicilin is similar to the action of endogenouse papin-like proteinases its action on phaseolin is slightly different.
  • Thumbnail Image
    Item
    THE COMPARATIVE ANALYSIS OF IN VITRO PHASEOLIN PROTEOLYSIS BY PAPAIN AT DIFFERENT pH VALUES
    (CEP USM, 2012) Stepurina, Tatiana; Rotari, Vitalie I.
    Hidroliza fazeolinei native, proteina de rezervă principală din seminţele de fasole (Phaseolus vulgaris L.), de către papaină la diferite valori ale pH-ului, în diapazonul 4,6-8,0, a fost studiată în condiţii invitro. A fost determinat căfaseolina este modificată de către proteoliza limitatăa toate pH-urile investigate. Această modificare rezultăîn formarea fragmentelor ce corespund aproximativ jumătăţii de subunitate a fazeolinei native, care rămân asociate în structura cuaternară amoleculei,producând fazeolina-Pap. La pH-uri mai înalte de 6,2 o parte din fazeolina-Pap este complet hidrolizată de către papaină, ceea ce indică la faptul că asocierea fazeolinei în structuri supramoleculare la pH acid îi conferă, probabil, rezistenţă la proteoliză.