Facultatea de Biologie și Geoştiinţe / Faculty of Biology and Geosciences

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/4

Browse

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Thumbnail Image
    Item
    ACTIVITATEA BIOLOGICĂ A RESVERATROLULUI ASUPRA DISFUNCȚIILOR TROMBOCITARE ÎN EVOLUȚIA DIABETULUI ALLOXANIC
    (CEP USM, 2020) Pozdneacova, Ilona
    Resveratrolul (3,4',5 - trihidroxistilben) este considerat unul dintre cei mai importanți compuși naturali din clasa stilbenoizilor, susceptibil de a influența în mod eficient o gamă variată de procese fiziologice. S pectrul disfuncțiilor trombocitare în cazu l diabetului zaharat este destul de complex, declanșându - se odată cu instalarea bolii și amplificându - se treptat în corelație cu stadiile de expresivitate ale acestei maladii. Din aceste considerente, investigarea activității biol ogice a acestui compus nat ural asupra disfuncțiilor plachetare apărute ca urmare a evoluției diabetului zaharat poate contribui la identificarea unei soluții optime în stoparea progresării complicațiilor vasculare asociate cu fenomenul de hipercoagula - bilitate.
  • Thumbnail Image
    Item
    UTILIZAREA RESVERATROLULUI ÎN CALITATE DE SUPLIMENT NATURAL ÎN RAȚIA ALIMENTARĂ ZILNICĂ A ȘOBOLANILOR ALBI DE LABORATOR CU DIABET EXPERIMENTAL
    (CEP USM, 2020) Pozdneacova, Ilona; Crivoi, Aurelia; Gadiac, Irina
    În diabetul zaharat, o alimentație adecvată constituie, pe lângă medicamente și exerciții fizice, unul dintre cele trei elemente de bază ale tratamentului. Respectarea unei diete specifice poate ajuta atât la obținerea unui bun echilibru g licemic , cât și la ameliorarea metabolismului lipidic. Fiind considerat sursa naturală a longevității, utilizarea resve - ratrolului în calitate de supliment natural poate înlocui în mod efectiv alimentele rafinate, bogate în glucoză și fructoză.