Facultatea de Biologie și Geoştiinţe / Faculty of Biology and Geosciences

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/4

Browse

Search Results

Now showing 1 - 1 of 1
  • Thumbnail Image
    Item
    CHARACTERISATION OF PHASEOLI N MODIFIED BY LEGUMAIN
    (CEP USM, 2007) Rotari, Vitalie I.; Morari, Diana; Stepurina, Tatiana
    Fazeolina se deosebeşte de alte proteine de rezervă din seminţele plantelor leguminoase prin faptul că hidroliza ei, atât la acţiunea enzimelor proteolitice endogene, cât şi a celor exogene, se opreşte după modificarea limitată a moleculei, care rezultă în formarea fragmentelor cu masă moleculară ce corespunde jumătăţii subunităţilor fazeolinei. Legumaina este singura enzimă a cărei acţiune asupra fazeolinei diferă de alte proteinaze. Mai mult decât atât, modificarea fazeolinei de către legumaină iniţiază degradarea ei profundă. Fazeolina modificată de legumaină este compusă din fragmente de două tipuri care rămân legate necovalent în structura terţiară şi cuaternară. Situsurile clivării sunt localizate numai pe una din suprafeţele trimerului fazeolinei ce indică că particularităţile structurii fazeolinei pot influenţa accesibilitatea legăturilor peptidice la atacului proteolitic.