Facultatea de Biologie și Geoştiinţe / Faculty of Biology and Geosciences

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/4

Browse

Search Results

Now showing 1 - 10 of 10
  • Thumbnail Image
    Item
    ÎNVĂȚAREA SPAȚIALĂ ȘI MEMORIA ȘOBOLANILOR ALBI ÎN LABIRINTUL RADIAL CU OPT BRAȚE SUB INFLUENȚA BIOMASEI DE STREPTOMICETE IZOLATE DIN SOLURILE REPUBLICII MOLDOVA
    (CEP USM, 2024) Garbuzneac, Anastasia; Şeptiţchi, Vladimir; Leorda, Ana; Burţeva, Svetlana; Bîrsa, Maxim
    În experimente pe șobolani albi de ambele sexe, s-a stabilit, că consumul pe termen lung a biomasei de streptomicete a tulpinilor Streptomyces massasporeus CNMN-06 și, într-o măsură mai mică, Streptomyces fradiae CNMN-Ac-11, izolate din solurile din Republica Moldova, stimulează semnificativ procesul de învățare în labirintul radial cu opt brațe și contribuie la facilitarea elaborării memoriei de lucru și activării memoriei spațiale pe termen lung, ceea ce argumentează perspicacitatea unor cercetări ulterioare în scopul izolării și identificării substanțelor cu efecte neuroprotective și proprietăți nootropice din biomasa acestor tulpini de streptomicete. Au fost depistate diferențe dintre sexe la învățarea șobolanilor albi în labirintul radial cu opt brațe și la activarea memoriei spațiale de lucru, ceea ce poate mărturisi în favoarea prezenței dimorfismului sexual în zonele creierului, responsabile de învățarea spațială.
  • Thumbnail Image
    Item
    ABORDĂRI MODERNE PRIVIND DINAMISMUL MORFOFUNCŢIONAL AL PROCESULUI DE SPERMATOGENEZĂ
    (CEP USM, 2023) Șeptițchi, Vladimir; Leorda, Ana; Raischi, Viorica; Grosul-Raileanu, Olesea
    Lucrarea rezumă abordările moderne despre dinamismul morfofuncțional al spermatogenezei ca proces dinamic complex cu evenimente celulare și moleculare bine organizate, care include trei etape funcționale specifice de bază‒ spermatocitogeneza (mitoza), meioza și spermiogeneza (diferențierea fără diviziune), și duce la formarea spermatozoizilor. Prima etapă presupune diferențierea spermatogoniilor (celule germinale diploide mici) prin diviziunea mitotică în spermatocite primare. A doua etapă necesită meioză, în care celulele diploide ‒ spermatocitele formează spermatide haploide rotunde. Etapa finală a spermatogenezei implică producerea de spermatozoizi maturi și mobili din spermatide rotunde, printr-un proces numit spermiogeneză. În oricare dintre aceste etape pot apărea tulburări funcționale, ceea ce poate duce la perturbarea întregului proces și la infertilitate. Până în prezent, o înțelegere cuprinzătoare a biologiei celulare și a geneticii spermatogenezei este dificilă, deoarece are loc într-un mediu testicular complex, caracterizat printr-o asociere strânsă a spermatozoizilor în curs de dezvoltare cu celulele suplimentare. Prin urmare, este necesar de a intensifica studiul mecanismelor dinamismului morfofuncțional al spermatogenezei și al reglării acesteia în general și la diferite etape.
  • Thumbnail Image
    Item
    COMPATIBILITATEA UNOR PLANTE MEDICINALE CU PROPRIETĂȚI ANTICANCERIGENE CU REPREZENTANȚI AI FLOREI MICROBIENE INTESTINALE
    (CEP USM, 2023-02-13) Leorda, Ana; Şeptiţchi, Vladimir; Tolstenco, Dorina
    The present study was designed to evaluate the antimicrobial efficacy to Chelidonium majus, Viscum album, Artemisia absinthium, Xanthium spinosum and Acorus calamus against microbial strain E. coli, as well as their compatibility with representatives of the normal microbial flora.
  • Thumbnail Image
    Item
    THE PERSPECTIVE OF THE USE OF PREBIOTICS IN METABOLIC DISORDERS
    (CEP USM, 2022-09-29) Mereuță, Ion; Leorda, Ana; Poleacova, Lilia
  • Thumbnail Image
    Item
    ROLUL PLANTELOR MEDICINALE ONCOPROTECTOARE ȘI AL REMEDIILOR PE BAZA LOR ÎN TERAPII ANTICANCER
    (CEP USM, 2022) Leorda, Ana; Tolstenco, Dorina
    În articol au fost elucidate unele mecanisme de acțiune relevante ale plantelor medicinale oncoprotectoare și ale re- mediilor pe baza lor în terapii complementare anticancer. Având în vedere efectele secundare, toxicitatea și costurile mari, inerente terapiilor anticancer tradiționale, rămâne a fi actuală identificarea de noi compuși din surse naturale, inclusiv plante medicinale sigure și eficiente împotriva chimiorezistenței și împotriva cancerului, ceea ce oferă perspective pro- mițătoare în tratarea acestei maladii. Apariția și perfecționarea noilor tehnologii, cum ar fi tehnicile genetice pentru pro- ducerea de metaboliți secundari ai plantelor, sinteza combinatorică, precum și identificarea compușilor derivați în mod natural din plantele medicinale oncoprotectoare și proprietățile acestora le fac ținte pentru potențiale tratamente anticancer. În același timp, din cauza utilizării crescute a produselor pe bază de plante de către pacienții cu cancer, trebuie acordată o mai mare atenție utilizării lor în combinație cu agenții anticancer.
  • Thumbnail Image
    Item
    IMPACTUL AMESTECULUI DE PREPARATE ANTIMICROBIENE CU SPECTRU LARG DE ACȚIUNE ASUPRA ABSORBȚIEI MONOZAHARIDELOR ÎN INTESTINUL SUBȚIRE
    (CEP USM, 2023-02-17) Şeptiţchi, Vladimir; Leorda, Ana; Grosul-Raileanu, Olesea
    The mixture of three broad-spectrum antimicrobials (amoxicillin, metronidazole, clarithromycin, AMC) signifi cantly inhibited glucose absorption in the isolated intestinal loop, mainly due to pronounced reduction of active, sodium-dependent glucosecotransporter 1-mediated transport. AMC also caused inhibition of fructose absorption.
  • Thumbnail Image
    Item
    PARTICULARITĂȚILE INDICILOR SISTEMULUI SANGVIN PERIFERIC AL LONGEVIVILOR DIN RAIONUL ȘTEFAN VODĂ
    (CEP USM, 2022-11-10) Şeptiţchi, Vladimir; Leorda, Ana; Burlacu, Liliana
  • Thumbnail Image
    Item
    IMPACTUL COMPOZIȚIILOR PREBIOTICE CU EFECT HIPOGLICEMIANT ASUPRA MICROBIOTEI INTESTINALE LA ȘOBOLANI
    (CEP USM, 2022-11-10) Leorda, Ana; Bogdan, Victoria; Ciochină, Mariana