Facultatea de Biologie și Geoştiinţe / Faculty of Biology and Geosciences

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/4

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Thumbnail Image
    Item
    INFLUENȚA HOLOPARAZITULUI OROBANCHE CUMANA WALLR. ASUPRA UNOR TRASĂTURI MORFO-ANATOMICE ȘI FIZIOLOGO- BIOCHIMICE LA CULTURA HELIANTHUS ANNUUS L.
    (CEP USM, 2023) Duca, Maria; Clapco, Steliana; Burcovschi, Ion; Domenco, Rodion; Martea, Rodica; Machedon, Mihail
    Lucrarea prezintă rezultate cu referire la influența angiospermei Orobanche cumana Wallr. (lupoaia) asupra recoltei de floarea-soarelui și a unor indici morfo-anatomici și fiziologo-biochimici la un șir de hibrizi de floarea-soarelui sensibili la acțiunea parazitului, în diferite condiții de mediu. Deși gradul de infestare a fost mult mai înalt în condiții favorabile de dezvoltare a culturii, impactul parazitului a fost mai pronunțat pe fundal de secetă. Conform analizei regresionale variația indicilor recolta de floarea-soarelui, talia plantei, suprafața foliară, indicele suprafeței foliare și cantitatea de clorofilă a poate fi atribuită intensității atacului cu lupoaie în proporție de 71%, 43%, 38%, 42% și 30%, respectiv. Au fost constatate corelații negative puternice a parametrilor menționați cu intensitatea atacului, după cum urmează r=-0,68; -0,65; -0,66 și -0,59.
  • Thumbnail Image
    Item
    FACTORI DE MEDIU ASOCIAȚI CU INCIDENŢA PATOGENILOR LA CULTURA DE FLOAREA-SOARELUI
    (CEP USM, 2021) Duca, Maria; Clapco, Steliana; Burcovschi, Ion; Tabacari, Ruslan; Domenco, Rodion
    Prezentul studiu s-a axat pe analiza influenței unor factori de mediu (temperatura și cantitatea de precipitații) asupra incidenței patogenilor florii-soarelui în diferite zone ale Republicii Moldova. Au fost analizate date privind infecția naturală a unui set de 7-15 hibrizi de floarea-soarelui cultivați în diferite zone pedoclimatice (Nord – Visoca, Soroca; Pelinia, Drochia; Centru – Băcioi, Chișinău; Sud – Grigorievca, Căușeni; Svetlâi, Comrat), în perioada 2015-2020, fiind relevată prevalența tulpinilor fungice în partea de nord și în cea de centru ale țării, caracterizate prin cele mai mari cantități de precipitații, și a angiospermei lupoaia – preferențial în partea de sud, cu indici de temperatură mai înalți.
  • Thumbnail Image
    Item
    INFLUENȚA CONDIȚIILOR AGROMETEOROLOGICE DIN ANUL 2020 ASUPRA CREȘTERII, DEZVOLTĂRII ȘI ROADEI DE FLOAREA-SOARELUI ÎN REPUBLICA MOLDOVA
    (CEP USM, 2021) Boian, Ilie; Domenco, Rodion
    În studiul de față, cu ajutorul programelor statistice moderne, a fost efectuată prelucrarea și analiza datelor factologice, ceea ce a făcut posibilă stabilirea variabilității temperaturii medii lunare a aerului și a cantității de precipitații în teritoriul Republicii Moldova pe parcursul perioadei de vegetație a anului 2020, cu elaborarea hărților respective pentru fiecare lună, fiind descrise condițiile agrometeorologice severe create pe parcursul procesului de creștere, dezvoltare și formare a roadei la floarea-soarelui. În scopul determinării intensității secetei din vara anului 2020 a fost calculat Coeficientul Hidrotermic Selianinov (CHT) pentru lunile iulie și august (fiind cele mai aride) pe tot teritoriul Republicii Moldova, stabilindu-se valoarea medie a coeficientului menționat pentru luna iulie de 0,5, iar pentru luna august – de 0,2, care corespund, respectiv, secetei puternice și foarte puternice. După suprafața afectată (cca 90% din teritoriul țării), seceta menționată mai sus, care a fost prezentă practic pe tot parcursul perioadei de vegetație a anului 2020, a fost una catastrofală. În rezultatul prelucrării datelor factologice cu privire la mărimea roadei de semințe la floarea-soarelui în anul 2020 pe teritoriul republicii, a fost posibilă elaborarea hărții privind variația roadei medii la 1 ha de floarea-soarelui în profil administrativ-teritorial. Efectuarea analizei comparative a roadei medii la 1 ha de floarea-soarelui din anul 2020 cu roada respectivă din anul 2019 și cu cea medie din premărgătorii 10 ani (2010-2019) a permis stabilirea impactului secetei puternice și foarte puternice din anul 2020 asupra roadei medii la 1 ha de floarea-soarelui în profil administrativ-teritorial. Astfel, am constatat că seceta din primăvara și vara anului 2020 a compromis cca 50% din roada de floarea-soarelui, constituind doar 11 q/ha față de 23 q/ha în anul 2019. Totodată, recolta medie pe țară la 1 ha de floarea-soarelui în anul 2020 a fost cu 6,7 q/ha mai mica față de roada medie din premăgătorii 10 ani (2010-2019), care a fost de 17,7 q/ha. Mai mică a fost doar roada medie la 1 ha de floarea-soarelui în anul 2012, fiind de 10 q/ha.