Facultatea de Biologie și Geoştiinţe / Faculty of Biology and Geosciences

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/4

Browse

Search Results

Now showing 1 - 8 of 8
  • Thumbnail Image
    Item
    EFECTUL INFECȚIEI CU LUPOAIE ASUPRA RECOLTEI DE FLOAREA-SOARELUI ÎN CONDIȚIILE REPUBLICII MOLDOVA
    (CEP USM, 2024) Duca, Maria; Burcovschi, Ion; Clapco, Steliana; Martea, Rodica; Gîscă, Ion; Machedon, Mihail
    Orobanche cumana Wallr. is one of the main biotic factors that cause considerable losses to the sunflower yield in the majority of growing countries. The parasite significantly affects productivity by disrupting the processes of normal crop development. The present study was focused on the comparative evaluation of the harvest of 11 hybrids characterized by different degrees of susceptibility to infection, cultivated in 4 localities for 2 years. As a result, the losses caused by the effect of the parasite were estimated quantitatively depending on the genotype and the condi tions of the cultivation environment.
  • Thumbnail Image
    Item
    INFLUENȚA HOLOPARAZITULUI OROBANCHE CUMANA WALLR. ASUPRA UNOR TRASĂTURI MORFO-ANATOMICE ȘI FIZIOLOGO- BIOCHIMICE LA CULTURA HELIANTHUS ANNUUS L.
    (CEP USM, 2023) Duca, Maria; Clapco, Steliana; Burcovschi, Ion; Domenco, Rodion; Martea, Rodica; Machedon, Mihail
    Lucrarea prezintă rezultate cu referire la influența angiospermei Orobanche cumana Wallr. (lupoaia) asupra recoltei de floarea-soarelui și a unor indici morfo-anatomici și fiziologo-biochimici la un șir de hibrizi de floarea-soarelui sensibili la acțiunea parazitului, în diferite condiții de mediu. Deși gradul de infestare a fost mult mai înalt în condiții favorabile de dezvoltare a culturii, impactul parazitului a fost mai pronunțat pe fundal de secetă. Conform analizei regresionale variația indicilor recolta de floarea-soarelui, talia plantei, suprafața foliară, indicele suprafeței foliare și cantitatea de clorofilă a poate fi atribuită intensității atacului cu lupoaie în proporție de 71%, 43%, 38%, 42% și 30%, respectiv. Au fost constatate corelații negative puternice a parametrilor menționați cu intensitatea atacului, după cum urmează r=-0,68; -0,65; -0,66 și -0,59.
  • Thumbnail Image
    Item
  • Thumbnail Image
    Item
    REACȚIA HIBRIZILOR DE FLOAREA-SOARELUI HELIANHUS ANNUUS L. LA CONDIȚIILE CLIMATERICE DIN DIFERITE ZONE ALE REPUBLICII MOLDOVA
    (CEP USM, 2022) Burcovschi, Ion; Tabacari, Ruslan
    În contextul aridizării climei în Europa de Sud-Est, floarea-soarelui prezintă potențial de adaptare la condițiile climaterice în schimbare. Obiectivul acestui studiu rezidă în evaluarea interacțiunii dintre genotip și condițiile de mediu (în special de cantitatea de precipitații), prin prisma productivității hibrizilor de floarea-soarelui. Au fost evaluate recoltele de semințe la 21 de hibrizi de floarea-soarelui pe parcursul a 6 ani (2015-2020) în 5 locații din diferite regiuni ale Republicii Moldova. Rezultatele indică corelații pozitive ale recoltei de semințe nu doar cu cantitatea de precipitații din perioada de vegetație (aprilie-septembrie), dar și cu cantitatea de precipitații din sezonul rece precedent sezonului de cultivare (octombrie-martie). Pentru evaluarea surselor de variabilitate s-a recurs la analiza dispersională ANOVA. În rezultat s-a demonstrat că condițiile agrometeorologice din diferiți ani și diferite locații sunt principalele surse de variație a recoltei de floarea-soarelui, prevalând evident asupra caracteristicilor genetice ale hibrizilor.
  • Thumbnail Image
    Item
    MANAGEMENTUL CULTURII DE FLOAREA-SOARELUI ÎN GOSPODĂRIILE AGRICOLE DIN REPUBLICA MOLDOVA
    (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2021) Duca, Maria; Clapco, Steliana; Burcovschi, Ion
    In the Republic of Moldova, the oilseed crop sunflower (Helianthus annuus L.) occupies consistent cultivation areas (about 25 % of arable land), which is constantly growing. Trends in agricultural systems from recent decades (intensification and specialization of production), associated with intensive use of agrochemicals (pesticides and fertilizers), irrational land use, non-compliance with crop rotations etc. have led to declining soil quality, biodiversity loss, a significant increase in the incidence of diseases and pests and the vulnerability of agricultural ecosystems to climate change. In order to address the principles of sustainable and ecological agriculture, it is interesting to know in depth the current situation of biotechnologies for sunflower cultivation and the incidence and severity of pathogen attack. This paper reflects the results of analyzes conducted based on farmers’ opinion survey, focused mainly on parameters such as areas cultivated with sunflower, types of cultivated hybrids, geographical distribution of sunflower-specific pathogens, applied agricultural practices etc.
  • Thumbnail Image
    Item
    FACTORI DE MEDIU ASOCIAȚI CU INCIDENŢA PATOGENILOR LA CULTURA DE FLOAREA-SOARELUI
    (CEP USM, 2021) Duca, Maria; Clapco, Steliana; Burcovschi, Ion; Tabacari, Ruslan; Domenco, Rodion
    Prezentul studiu s-a axat pe analiza influenței unor factori de mediu (temperatura și cantitatea de precipitații) asupra incidenței patogenilor florii-soarelui în diferite zone ale Republicii Moldova. Au fost analizate date privind infecția naturală a unui set de 7-15 hibrizi de floarea-soarelui cultivați în diferite zone pedoclimatice (Nord – Visoca, Soroca; Pelinia, Drochia; Centru – Băcioi, Chișinău; Sud – Grigorievca, Căușeni; Svetlâi, Comrat), în perioada 2015-2020, fiind relevată prevalența tulpinilor fungice în partea de nord și în cea de centru ale țării, caracterizate prin cele mai mari cantități de precipitații, și a angiospermei lupoaia – preferențial în partea de sud, cu indici de temperatură mai înalți.
  • Thumbnail Image
    Item
    ASPECTE MODERNE ÎN CERCETAREA PRINCIPALELOR BOLI ALE FLORII-SOARELUI
    (CEP USM, 2021) Burcovschi, Ion; Tabacari, Ruslan; Duca, Maria
    Florea-soarelui este una dintre principalele culturi oleaginoase, care este afectată de un număr mare de organisme patogene ce provoacă pierderi în randamentul și calitatea recoltei. Această lucrare prezintă o cuantificare a publicațiilor naționale și internaționale referitoare la principalele boli ale florii-soarelui, în încercarea de a identifica direcțiile de interes ale cercetătorilor din acest domeniu. Se realizează un reviu bibliografic pentru cinci dintre cei mai des întâlniți patogeni ale florii-soarelui: Plasmopara halstedii (P.helianthi), Orobanche cumana, Sclerotinia sclerotiorum, Duaporthe helianthi, Phoma macdonaldii și se prezintă datele privind răspândirea acestora în diferite zone ale Republicii Moldova pe parcursul ultimilor șase ani.
  • Thumbnail Image
    Item
    STATUTUL FLORII - SOARELUI ÎN ECOSISTEMELE AGRICOLE ALE REPUBLI CII MOLDOVA
    (CEP USM, 2020) Domenco, Rodion; Duca, Maria; Boian, Ilie; Burcovschi, Ion
    Floarea-soarelui este una dintre cele mai importante plante oleaginoase cultivate în lu me şi principala plantă oleaginoasă de pe teritoriul Republicii Moldova, fiind o cultură cu un spectru larg de utilizare în sectorul alimentar şi industrial. În Republica Moldova, pe parcursul perioadei 2010-2019 suprafețele însămânțate cu floarea-soarelui au crescut continuu, de la 252 mii ha în anul 2010 până la 359 mii ha în 2019. Roada globală de semințe de floarea-soarelui, în anul 2019, a crescut cu 112% față de anul 2010 și a constituit 811 mii tone. Comparativ cu anul 2018 roada globală de floarea-soareluia crescut cu 2,8%, iar față de anul 2017 cu doar 0,8%. Putem presupune o tendință de stabilizare a producțieii globale în jurul valorii de 800 mii tone. La nivel regional roada medie, de obicei, este mai mare în zona de Nord, datorită condițiilorc limatice și de relief mai favorabile. Însă,în unii ani, în dependență de distribuția precipitațiilor s-a obținut o roadă medie la hectar mai mare în zona de Sud. De exemplu,în 2016 roada medie pentru zona de Nord a republicii a constituit 18,6 q/ha,pentru zona de Centru –19,2 q/ha, iar pentru cea de Sud –21,7 q/ha.