Facultatea de Biologie și Geoştiinţe / Faculty of Biology and Geosciences

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/4

Browse

Search Results

Now showing 1 - 5 of 5
  • Thumbnail Image
    Item
    Studiul activității respiratorii a unor soiuri de soia cu ajutorul senzorilor de CO2
    (CEP USM, 2024) Bîrsan, Ana; Ganea, Ion; Frunză, Maria; Vladinova, Alina; Guțu, Costel; Iacubuță, Maria; Evtodiev, Silvia
    Activitatea respiratorie a semințelor de soia (Glycine max (L.) Merrill.) a fost evaluată în timpul etapei de germinare, folosind senzori de CO2. În studiu au fost utilizate trei soiuri autohtone de soia: Aura, Viorela și Moldovița. Activitatea respiratorie a fost evaluată prin măsurarea concentrației de dioxid de carbon (CO2 într-un amestec de gaze), folosind tehnologiile PASCO. Modificările nivelurilor de dioxid de carbon s-au evaluat cu ajutorul senzorilor wireless de CO₂ gaz de model PS-3208. Activitatea respiratorie crescută la soiul Aura a corelat pozitiv cu masa mai mare la o mie de boabe și cu energia și capacitatea de germinare a semințelor mai mare. Datele obținute cu referire la nivelul de CO2 eliberat în timpul respirației evidențiază capacitatea semințelor de a mobiliza substanțele de rezervă în timpul germinării. Aceste informații pot fi valoroase în elucidarea diferențelor în procesele fundamentale de germinare a semințelor între soiurile unor culturi agricole, ținând cont de condițiile de mediu.
  • Thumbnail Image
    Item
    INFLUENTA PREPARATULUI BIOVIT ASUPRA SISTEMULUI SIMBIOTIC LA UNELE SOIURI DE SOIA
    (CEP USM, 2018) Bîrsan, Ana; Jigău, Gheorghe; Frunză, Maria; Armaș, Angela; Morari, Lilia
  • Thumbnail Image
    Item
    DNA POLYMORPHISM OF THE DROUGHT TOLERANT LOCAL VARIETIES OF SOYBEAN (GLYCINE MAX (L.) MERR.) FROM REPUBLIC OF MOLDOVA
    (CEP USM, 2018) Bîrsan, Ana; Moldovan, Anna; Tran, Hoa
    Soybean roots are a successful material for extraction of large amount of high-quality amplifiable DNA. In soybean, high levels of SSR allele length polymorphism have been reported. Present study demonstrated the opportunity and importance of using genetic-molecular analysis for knowledge of ge- netic resources of the soybean gene pool of the Republic of Moldova, in order to preserve its purity, as well as to capitalize on results in improving soybean germplasm source.Based on the research carried out and on the results obtained with regard to the study of genetic polymorphism in soybean G. max L., we can conclude that the level of genetic polymorphism differs from one genotype to another.
  • Thumbnail Image
    Item
    INFLUENŢA COMPUSULUI DE NATURĂ HUMICĂ „BIOVIT” ASUPRA CREŞTERII ŞI DEZVOLTĂRII PLANTELOR DE SOIA CULTIVATE PE MEDIU NUTRITIV APOS
    (CEP USM, 2019) Bîrsan, Ana; Jigău, Gheorghe; Armaș, Angela
    Compușii humici sunt o componentă majoră a fertilizanţilor organici. În vase de vegetație, pe mediu apos s-a studiat efectul preparatului de natură humică Biovit asupra unor cultivare de soia (Glycine max(L.) Merr.). Suplimentarea mediilor nutritive cu Biovit a redus, iar în unele cazuri a eliminat complet simptomele de carenţă a elementelor nutritive, plantele neprezentând cloroze şi necroze. Biovitul ameliorează starea fiziologică a plantelor pe fond de carenţă a elementelor chimice. Cele mai pronunţate efecte ale compusului de natură humică Biovit asupra plantelor s-au atestat la nivelul sistemului radicular. Efectele majore ale acţiunii Biovitului au fost stabilite pe mediile nutritive cu carenţă de azot şi fosfor, ceea ce demonstrează rolul substanţial al compuşilor de natură humică în metabolizarea acestor elemente chimice
  • Thumbnail Image
    Item
    VARIAŢIA CONŢINUTULUI DE ULEI ÎN SEMINŢELE DIFERITELOR SOIURI DE SOIA SUB INFLUENŢA COMPUSULUI DE NATURĂ HUMICĂ (LG)
    (CEP USM, 2014) Savca, Elena; Bîrsan, Ana; Frunză, Maria; Romaniuc, Ludmila
    A fost studiată acţiunea substanţelor humice (LG) asupra conţinutului de ulei în seminţele de soia. S-a constatat că tratarea seminţelor înainte de semănat cu LG în concentraţie de 0,5% sporeşte conţinutul uleiului cu 1,88-15,21% în comparaţie cu martorul, cu excepţia soiului Colina. Concentraţia LG de 1% diminuează conţinutul uleiului în seminţele soiurilor studiate