Facultatea de Biologie și Geoştiinţe / Faculty of Biology and Geosciences

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/4

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Thumbnail Image
    Item
    СМЕШАННЫЙ ТИП ПРОТЕОЛИЗА 11S ГЛОБУЛИНА КЕДРА ПАПАИНОМ
    (CEP USM, 2010) Лаптева, Наталия; Макаева, Эллина; Рудаков, Сергей; Рудакова, Анжела; Каховская, Ирина; Шутов, Андрей
    Proteoliza limitată şi cooperativă a globulinelor 11S din seminţele de Pinus sibirica cu papaină a fost studiată separatfolosind SDS-electroforeza şi analiza cineticii acestui proces. Proteoliza limitată constă în detaşarea segmentului C-terminal al lanţului-α care include domenul elicoidal al globulinei 11S. Procesul cooperativ începe imediat prin pornirea rapidă a reacţiei de ordinul pseudo-întâi cu viteza de reacţie invariabilă. A fost comparată regularitatea caracterului proteolizei P. sibirica şi al altor globuline 11S anterior studiate.
  • Thumbnail Image
    Item
    МОЛЕКУЛЯРНАЯ ЭВОЛЮЦИЯ, ФИЛОГЕНИЯ И СТРАТЕГИЯ ЭВОЛЮЦИОННОГО АНАЛИЗА БЕЛКОВ
    (CEP USM, 2010) Шутов, Андрей; Каховская, Ирина; Рудакова, Анжела; Лаптева, Наталия; Шаллау, Анна
    În lucrare este prezentată o strategie raţională de analiză a evoluţiei unei familii de proteine, bazată pe orientarea succesiunilor de aminoacizi componenţi. Principiile de bază ale strategiei sunt axate pe alegerea celor mai adecvate regiuni de succesiuni, a seturilor de succesiuni şi a derivaţilor succesiunilor. Eficacitatea strategiei a fost demonstrată prin studierea evoluţiei familiei de proteine Ariadne Ring-Ibr-Ring şi compararea cu datele publicate de alţi autori.
  • Thumbnail Image
    Item
    СНИЖЕНИЕ АЛЛЕРГЕННОСТИ БЕЛКОВ НЕОЧИЩЕННЫХ ЭКСТРАКТОВ СЕМЯН АРАХИСА И СОИ МЕТОДОМ ОГРАНИЧЕНН ОГО ПРОТЕОЛИЗА
    (CEP USM, 2019) Кердиварэ, Алла; Шутов, Андрей
    Proteoliza limitată cu papaină a extractelor proteinelor nepurificate din seminţele de arahide şi soia duce la scindarea regiunii C-terminale a domeniilor N-terminale ale globulinelor 11S, precum şi a regiunii N-terminale a globulinei 7S din arahide. În aceste domenii au fost identificaţi epitopii IgE, care determin ă în mare măsură alergenicitatea globuline-lor 11S ş i 7S din arahide şi soia. Rezultatele obţinute indică posibilitatea fundamentală de reducere a alergenicităţii proteinelor din arahide şi soia atunci când se utilizează ca substraturi nu doar preparatele purificate de globuline, aşa cum s-a stabilit anterior, dar şi extractele de proteine totale din seminţe.