Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/13417
Browse
2 results
Search Results
Item Variabilitatea caracterelor biochimice la soiurile și liniile noi de tomate(CEP USM, 2024) Mihnea, Nadejda; Rusu, Vadim; Rudacova, Angela; Cherdivară, AlaÎn lucrare sunt prezentate rezultatele testării a 3 soiuri și 8 linii de tomate pe baza conținutului de substanță uscată, zăharuri, aciditate, vitamina C, licopen și β – caroten în fructe. Datele biochimice ale fructelor de tomate au fost diferențiate – specifică genotipului și caracterului analizat. Prin analiza corelațională (r) a indicilor de calitate a fructelor de tomate s-a demonstrat că pe baza materialului aflat în studiu, pot fi obținute noi genotipuri de tomate cu asociere reușită a caracterelor substanță uscată – aciditate, zahăr – vitamina C, între care a existat o dependență semnificativă: 0,77* și 0,88* (p < 0.05). Analiză clusteriană (k-medii) a făcut posibilă identificarea soiul Dargen și liniei L 304 de tomate cu valori înalte ale caracterelor biochimice (substanță uscată – 6,58%, zaharuri – 3,91%, aciditate – 0,52, vitamina С – 26,68 мг%, licopen – 1,59), care pot fi implementate în programele de ameliorare la crearea soiurilor cu proprietăți gustative înalte.Item POTENȚIALUL PRODUCTIV AL MURULUI ÎN SISTEM ECOLOGIC(CEP USM, 2024-10-07) Caterenciuc, CristinaLucrarea incude rezultatele cercetărilor științifice efectuate în perioada anilor 2020 – 2023 la cultura murului, orientată spre studierea influenței fuctuațiilor climei. bazate pe cercetărie şi observațiile efectuate asupra parcurgerii fazelor fenologice şi durata acestora, care este în corelaţie directă cu evoluţia şi intensitatea factorilor ecologici. Cercetările au fost desfășurate în zona de centru și de sud a Republicii Moldova. Materialul biologic utilizat a fost reprezentat de cinci soiuri de mur: Darrow, Arapaho, Thornfree, Smoothstem și Triple Crown. În urma cercetărilor efectuate privind parcurgerea fenofazelor pe parcursul perioadei de studiu a soiurilor de mur, s-a stabilit că: desfacerea mugurilor s-a desfășurat între 27.03-15.04, cu durata de 49 de zile. Începutul înfloririi a avut loc în perioada între 13.05 - 16.06, cu durata de 18 zile. Maturarea fructelor s-a început în perioada 16.06-15.09, cu durata de 40 de zile. La soiurile de mur studiate perioada de la începutul vegetaţiei până la maturarea fructelor variază între 73 – 128 de zile în funcţie de condiţiile climatice din perioada de vegetaţie. Recolta obţinută la soiul Arapaho în zona de Centru este de 7,22 t/ha, la soiul Darrow - 6,26 t/ha, la soiul Smoothstem - 10,62 t/ha şi la soiul Thornfree - 12,43 t/ha, la soiul Arapaho zona de Sud -8,62 t/ha, și la soiul Triple Crown - 9,23 t/ha. Lipsa precipitațiilor esențiale a contribuit la uscarea stratului superior al solului, ceea ce a creat condiții mai puțin favorabile pentru creșterea, dezvoltarea plantelor de mur și a dus la o productivitate mai scăzută față de anii precedenți.