Facultatea de Ştiinţe Economice / Faculty of Economic Sciences

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/16

Browse

Search Results

Now showing 1 - 5 of 5
  • Thumbnail Image
    Item
    CERCETAREA ABORDĂRILOR CONCEPTUALE ALE INCUBATORULUI DE AFACERI AMPLASAT ÎN MEDIUL UNIVERSITAR
    (CEP USM, 2021) Ataman, Viorica
    Viitorul studenților de astăzi este unul incert, garanțiile unui loc de muncă sigur pare a fi un vis îndepărtat. Pentru a face față acestor provocări, universităţile se confruntă cu necesitatea de a se adapta la o serie de schimbări profunde, și anume: trebuie să pregătească studenții cu instrumente pentru a-i ajuta să-și construiască propriul viitor, dezvoltând o mentalitate antreprenorială care să-i facă independenți și automotivați. Acest lucru este posibil prin crearea incubatoarelor și laboratoarelor inovative universitare, locul unde se împletesc cunoștințele academice cu inovația și cu oamenii care au intenții comune și valori similare, totul cu scopul creării lucrurilor remarcabile, într-o economie care își schimbă foarte des regulile de joc. Instituțiile de învățământ și de formare ar trebui să depună eforturi pentru a-și spori creativitatea și spiritul inovator, ca reacție la un mediu supus schimbării rapide, marcat de tehnologie, de globalizare și de evoluția necesităților în materie de aptitudini. Cadrele didactice, formatorii și cadrele de conducere din domeniul educației ar trebui să fie încurajați să promoveze spiritul, competențele și aptitudinile antreprenoriale, în timp ce instituțiile ar trebui să ofere medii de învățare creative și inovatoare și să încurajeze în mod activ implicarea comunității în sens larg. Cunoașterea academică și inovațiile creează un cadru și un context favorabil pentru apariția și dezvoltarea incubatoarelor de afaceri atât în mediul de afaceri, cât și în cel universitar. Prin urmare, incubatoarele de afaceri universitare au drept scop, pe de o parte, crearea de noi afaceri mici de către studenți, iar, pe de altă parte, se pune accent atât pe afacerea propriu-zisă, cât și pe dezvoltarea anumitor competențe în crearea noilor afaceri. În acest articol ne-am propus să subliniem o serie de abordări conceptuale ale incubatoarelor de afaceri amplasate în mediul universitar, pornind de la premisa că societatea este conștientă de rolul educației în general și al educației antreprenoriale în particular. Prin urmare, vom analiza legislaţia autohtonă şi cea internaţională, vom studia documentele programatice ale universităţilor, astfel încât să determinăm condiţiile de dezvoltare a incubatoarelor. Vom analiza serviciile oferite de acestea studenţilor, cum ar fi: trainingurile, mentoratul, consultaţiile, spaţiile de lucru.
  • Thumbnail Image
    Item
    ANALIZA POLITICILOR DE DEZVOLTARE ȘI A CADRULUI LEGISLATIV ORIENTAT SPRE SUSȚINEREA INCUBATOARELOR DE AFACERI LA NIVEL NAȚIONAL ȘI AL UNIUNII EUROPENE
    (CEP USM, 2021) Mulic, Andrei; Ulian, Ecaterina
    În articol este cercetat rolul politicilor de dezvoltare și al cadrului legislativ în stimularea inovațiilor în Uniunea Europeană și în Republica Moldova. Actualmente, inovațiile sunt într-o deficiență. Această problemă trebuie soluționată dacă Republica Moldova dorește să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor săi și, în același timp, să devină competitivă pe piața globală. Acest lucru necesită un spirit antreprenorial mai productiv. În cadrul cercetării, autorii au analizat modul în care condițiile cadrului legislativ din Republica Moldova și din UE pot deveni mai favorabile pentru susținerea incubatoarelor de afaceri și a inovării, fiind dezvoltată o strategie de reformă pentru a atinge acest obiectiv.
  • Thumbnail Image
    Item
    CADRUL LEGISLATIV ORIENTAT SPRE INCUBATOARELE DE AFACERI (INCUBATOARE DE INOVARE) DIN MEDIUL UNIVERSITAR
    (CEP USM, 2021) Doga-Mîrzac, Mariana
    Unul dintre pilonii fundamentali în activitatea și dezvoltarea incubatoarelor de afaceri din mediul universitar îl reprezintă cadrul legislativ și instituțiile statului ce ghidează, gestionează și susțin principalii actori din acest mediu. Elaborarea și promovarea legilor, hotărârilor și reglementărilor accesibile și inteligente cu utilizarea abordărilor orizontale și cu instituirea unor standarde interoperabile în sectorul pe care îl cercetăm va deschide noi oportunități de dezvoltare a mediului de afaceri și a mediului universitar. Mediul de afaceri din cadrul academic oferă potențialilor tineri antreprenori, prin incubatoarele inovaționale, o totalitate de condiții juridice, economice, financiare, științifico-tehnologice ce sunt dedicate sectorului cercetare și inovare, care la următoarea etapă influențează asupra activității antreprenorilor.
  • Thumbnail Image
    Item
    EVIDENȚIEREA ROLULUI INCUBATORULUI DE AFACERI DIN MEDIUL UNIVERSITAR CA COMPONENTĂ IMPORTANTĂ A ECOSISTEMULUI ANTREPRENORIAL
    (CEP USM, 2020) Mulic, Andrei; Ulian, Ecaterina
    În articol este cercetat rolul și locul incubatorului de afaceri din mediul universitar ca parte a ecosistemului antreprenorial. Este descris conceptul de activitate antreprenorială, este determinată importanța antreprenoriatului în mediul de afaceri, fiind specificați participanții la ecosistemul antreprenorial. În cadrul cercetării, autorii au dezvoltat o structură a incubatorului de afaceri din mediul universitar în corelație cu ecosistemului antreprenorial și au sugerat faze posibile ale procesului de organizarea funcționării sale.
  • Thumbnail Image
    Item
    CERCETAREA ABORDĂRILOR CONCEPTUALE ALE INCUBATORULUI DE AFACER I AMPLASATE ÎN CADRUL MEDIULUI DE AFACERI
    (CEP USM, 2020) Doga-Mîrzac, Mariana
    De menționat că incubatorul de afaceri este o subcomponentă a mediului de afaceri, care reprezintă un rol foarte important în procesul de demarare și de dezvoltare a activității întreprinderilor mici și mijlocii. În componența formării IMM-urilor stau și potențialii antreprenori ce fac parte din tânăra generație care, indiferent de specialitatea și nivelul de studii (liceu, colegiu, universitate), au spirit antreprenorial orientat spre diferite domenii de activitate. La rândul lor, incubatoarele de afaceri ar fi un „colac de salvare” și un stimulent de încurajare a potențialilor antreprenori în inițierea sturtupurilor.Însă, până a ajunge la acest compartiment, primul pas ar fi cercetarea abordărilor teoretice ale conceptului de „incubator de afaceri” efectuând sinteza abordărilor teoretice expuse care permit IMM- urilor (și nu numai) să obțină suport, abilități și cunoștințe influențând asupra antreprenoriatului și contribuind la schimbările în economia statului. În articol autorul ia în atenție abordările conceptuale ale incubatorului de afaceri, analizează diverse opinii ale cercetătorilor la nivel național și internațional care au studiat atât rolul și necesitatea incubatoarelor de afaceri, cât și mediul de afaceri, businessul mic și mijlociu, antreprenoriatul –entități care sunt nemijlocit în strânsă corelare.