Facultatea de Drept / Faculty of Law

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/6

Browse

Search Results

Now showing 1 - 8 of 8
  • Thumbnail Image
    Item
    PREZUMŢIA DE NEVINOVĂŢIE ÎN IZVOARELE DOCTRINARE ȘI NORMATIVE DIN EUROPA OCCIDENTALĂ (SEC. XIX-XX)
    (2023) Vizdoagă, Tatiana; Bria, Iulia
    Valoarea supremă într-un stat este omul, drepturile și libertățile lui, iar recunoașterea, respectarea și apărarea acestor drepturi și libertăți reprezintă obligațiunea de bază a statului. Procesul penal este domeniul de activitate în care chestiunile referitoare la apărarea drepturilor și libertăților omului au o actualitate deosebită. Din acest considerent, o importanță aparte o are studierea evoluției istorice a mijloacelor cu ajutorul cărora legiuitorul asigură realizarea acestei obligațiuni constituționale din partea statului. Reglementările procesual-penale medievale referitoare la prezumția de nevinovăție au fost dur criticate de către oamenii de știință. Or, cel mai important eveniment care a contribuit la apariția în majoritatea legislațiilor procesual-penale a mai multor state de pe continentul european a fost Marea Revoluție franceză. Importanța ei s-a resimțit departe de hotarele Franței, exercitând o influență enormă asupra sistemului politic și juridic din mai multe state.
  • Thumbnail Image
    Item
    DREPTUL LA APĂRARE CA GARANȚIE COMPLEXĂ A DREPTULUI DE ACCES LIBER LA JUSTIȚIE
    (2021) Smochină, Andrei; Trocin, Eugeniu
    The defense in criminal proceedings is a right and not an obligation of the accused or defendant, while the state is obliged to ensure his right to defense, because a real defense is a guarantee of complete objective investigation of evidence, because only in this way a legal sentence may be issued. Thus, the initiated study consists in conducting a comprehensive analysis of the right to defense as a complex guarantee of the right of free access to justice, which includes a number of rights essential for the existence of a fair trial and effective access to justice.
  • Thumbnail Image
    Item
    CONTRADICTORIALITATEA FAZEI DE JUDECATĂ – GARANȚIE A PARTICIPĂRII ACTIVE A APĂRĂTORULUI
    (CEP USM, 2020) Şlicari, Ion
    The object of the study is the analysis of the institution of defence and the role of the defender in the trial phase of the criminal case, a procedural activity con- sidered through the principle of contradictory nature, the mechanism of applicability being established both by the national legislation and by virtue of the decisions of the European Court of Human Rights. In this context, through the exposed research, we will try to identify the tasks and the role of the defender in the procedural activity of supporting the defence position at the trial phase, combating the evidence in the prosecution, including the possibility of administering evidence in defence.
  • Thumbnail Image
    Item
    LEGITIMA APĂRARE. CONDIŢII REFERITOARE LA ATAC
    (CEP USM, 2022) Cucerescu, Ana
    Instituția legitimei apărări reprezintă una dintre cele mai vechi instituții ale dreptului penal, dat fiind faptul că posibilitatea cauzării unui prejudiciu altuia întru apărarea vieții, sănătății, proprietății, dar și a drepturilor și intereselor legitime ale altor persoane, este un drept natural al persoanei, la fel ca și dreptul la viață. Obiectivul acestui articol este de a analiza şi evidenţia unele criterii obligatorii pentru existența stării de legitima apărare, definite în Codului penal al Republicii Moldova. Noțiunea de bază fiind atacul, privit ca acțiunile sau comportarea violentă a omului îndreptate împotriva valorilor sociale ocrotite de lege. Sunt definite condițiile atacului, enumerate în textul normei privind legitima apărare, conform căreia atacul trebuie să fie direct, imediat, material și real. Totodată, sunt evaluate condiţiile atacalui şi limitele acestuia în vederea exoneării de răspundere penală.
  • Thumbnail Image
    Item
    GARANŢIILE RESPECTĂRII DREPTULUI LA APĂRARE AL INCULPATULUI ÎN CAZUL MODIFICĂRII ÎNVINUIRII ÎN INSTANŢĂ ÎN SENSUL NEAGRAVĂRII. ASPECTE TEORETICO-PRACTICE
    (Institutul Naţional al Justiţiei, 2020) Postică, Aureliu
    Modificarea învinuirii constituie un mecanism procesualpenal cu ajutorul şi prin intermediul căruia se schimbă învinuirea iniţială, incriminată inculpatului, potrivit actului de sesizare a instanţei de judecată. În acest aspect, menţionăm că învinuirea în instanţa de judecată poate fi schimbată în două sensuri: în sensul atenuării şi în sensul agravării situaţiei inculpatului. Scopul şi obiectivele acestui studiu au constat în examinarea conţinutului şi mecanismului de realizare a modificării învinuirii în instanţa de judecată în sensul neagravării situaţiei inculpatului. În acelaşi timp, instituţia cercetată are drept scop scoaterea în evidenţă a acelor împrejurări care determină aplicarea acestei instituţii procesuale. Obiectivele cercetării au fost conturate prin prisma analizei limitelor judecării cauzei penale şi condiţiilor de lărgire a acestora; studierii şi evidenţierii condiţiilor de modificare a învinuirii în sensul atenuării situaţiei inculpatului; identificarea şi interpretarea circumstanţelor ce condiţionează modificarea învinuirii în sensul neagravării situaţiei inculpatului; formularea concluziilor şi recomandărilor de lege ferenda pe segmentul aplicării şi realizării prevederilor mecanismului prevăzut de art. 325 alin.(2) Cod de procedură penală.
  • Thumbnail Image
    Item
    REALIZAREA DREPTULUI LA APĂRARE PRIN INTERMEDIUL AVOCATULUI-APĂRĂTOR
    (CEP USM, 2020) Gheorghiță, Mihail; Nuț, Gabriela-Ștefania
    Apărarea, în esența sa, presupune activitatea desfășurată de însăși persoana bănuită, învinuită, inculpată de o faptă prejudiciabilă sau de un avocat-apărător în vederea valorificării intereselor legale lezate și combaterii acuzațiilor ce i se aduc persoanei respective. Dreptul la apărare, fiind un drept constituțional și procesual al bănuitului, învinuitului, inculpatului, permite realizarea acestui drept și prin acordarea asistenței juridice de un avocat-apărător în mod obligatoriu în acele cauze în care, datorită situației personale a părții acuzate sau gravității pedepsei ce poate fi aplicată față de ea, este necesar să intervină asistenţa din partea unui profesionist al dreptului, care să apere interesele legitime ale părţii din proces. În așa mod, bănuitul, învinuitul, inculpatul poate să beneficieze de asistență juridică din partea unui profesionist în domeniul dreptului – avocat-apărător, sarcina căruia constă în apărarea intereselor legitime ale persoanei acuzate
  • Thumbnail Image
    Item
    PROBLEME ȘI SOLUŢII ÎN REALIZAREA DREPTULUI APĂRĂTORULUI DE A ADMNISTRA PROBA CU MARTORI
    (Institutul Naţional al Justiţiei, 2019) Vizdoagă, Tatiana; Ceachir, Anatol
    Este luat în dezbateri unul dintre cele mai importante aspecte ale activităţii apărătorului – dreptul de a propune şi a invoca proba cu martori. Se porneşte de la importanţa declaraţiilor martorului pentru rezolvarea cauzei penale şi se susţine întemeiat că respectivul mijloc de probă este cel mai des utilizat în practica judiciară, inclusiv în scopul apărării.Sunt identificate soluţii prin care apărătorul poate obţine administrarea declaraţiilor martorilor apărării. Miezul discuţiilor este prevederea de la art.100 alin. (2) pct.1) din Codul de procedură penală, potrivit căreia apărătorul admis în procesul penal este în drept să poarte convorbiri cu persoane fizice, dacă acestea sunt de acord să fie audiate în modul stabilit de lege.
  • Thumbnail Image
    Item
    INSTITUȚIA PROBATORIULUI PENAL PRIVIT PRIN PRISMA PRINCIPIULUI EGALITĂȚII ARMELOR
    (CEP USM, 2019) Şlicari, Ion
    Obiectul prezentului studiu îl constituie analiza instituției probatoriului penal ca element de bază și central al urmăririi penale, modalitatea și subiecții implicați în procesul de administrare a probatoriului, precum și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală și de Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, analizate prin prisma respectării principiului egalității armelor.