Facultatea de Drept / Faculty of Law

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/6

Browse

Search Results

Now showing 1 - 5 of 5
  • Thumbnail Image
    Item
    RĂSPUNDEREA PENALĂ PENTRU IMIXTIUNEA ÎN ACTIVITATEA AVOCATULUI
    (CEP USM, 2023) Botnarenco, Mihaela; Cojocari, Ion
    Prezentul articol realizează o analiză exhaustivă a termenilor subtili „apărător al drepturilor omului” și „avocat”, termeni incluși în cadrul standardelor internaționale care guvernează protejarea, promovarea și respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Un aspect semnificativ se concentrează pe propunerea de a incrimina actul de imixtiune ilegală în activitatea profesională a avocatului, o măsură care are potențialul de a întări nu numai drepturile avocatului în sine, ci și de a se extinde pentru a cuprinde drepturile clienților săi. Articolul pătrunde într-o analiză cuprinzătoare a provocării complexe legate de prevenirea înainte de timp a cazurilor marcate de intruziuni nejustificate din partea autorităților și, în același timp, protejarea interesului public. Această latură se dovedește a fi esențială pentru asigurarea unui proces judiciar echitabil. O astfel de explorare este vitală în cultivarea unui mediu în care principiile justiției sunt menținute cu cea mai mare rigurozitate, contribuind astfel la dezvoltarea unui cadru solid pentru protejarea și menținerea drepturilor omului.
  • Thumbnail Image
    Item
    UNELE CONSIDERENTE PRIVIND APLICAREA INSTITUȚIEI ACORDULUI DE RECUNOAȘTERE A VINOVĂȚIEI ÎN RAPORT CU ALTE PROCEDURI SUMARE
    (CEP USM, 2021) Pavel-Guzun, Irina
    Procedurile speciale sunt reglementări care asigură accesul justițiabililor la mijloace și forme procedurale mai simple, având ca scop accelerarea procedurilor pentru asigurarea celerității soluționării cauzelor și eficacității administrării actului de justiție. Acordul de recunoaștere a vinovăției are un rol important în asigurarea simplificării procesului penal la faza de urmărire penală și de judecare a cauzei. Acordul de recunoaștere a vinovăției este o înțelegere (legea o numește tranzacție) între învinuit (sau, după caz, inculpat) şi procuror, prin care primul este de acord să recunoască vinovăția, fapt care trebuie să rezulte într-o reducere a pedepsei, dacă este acceptată de către instanța de judecată. Instituția acordului de recunoaștere a vinovăției a apărut în baza instituției pledării, existentă în sistemul common law. Pledarea se referă la cazul în care persoana compare în fața instanței de judecată cu diferite ocazii (de exemplu, la înaintarea oficială a învinuirii) şi este întrebată dacă pledează vinovată sau nevinovată. În prezentul articol se face o analiză a dispozițiilor în vigoare referitoare la instituția abordată, titularii, conținutul, negocierea propriu-zisă și la procedurile în fața instanței. Un accent aparte se pune pe analiza rezultatelor unor studii empirice de teren realizate în rândul judecătorilor, procurorilor și avocaților. Nu în ultimul rând, au fost analizate avantajele, dezavantajele și aplicabilitatea acordului de recunoaștere a vinovăției.
  • Thumbnail Image
    Item
    PROBLEME ȘI SOLUTII IN REALIZAREA DREPTULUI APARATORULUI DE A ADMNISTRA PROBA CU MARTORI
    (Institutul Naţional al Justiţiei, 2019) Vizdoagă, Tatiana; Ceachir, Anatol
    Este luat în dezbateri unul dintre cele mai importante aspecte ale activităţii apărătorului – dreptul de a propune şi a invoca proba cu martori. Se porneşte de la importanţa declaraţiilor martorului pentru rezolvarea cauzei penale şi se susţine întemeiat că respectivul mijloc de probă este cel mai des utilizat în practica judiciară, inclusiv în scopul apărării. Sunt identificate soluţii prin care apărătorul poate obţine administrarea declaraţiilor martorilor apărării. Miezul discuţiilor este prevederea de la art.100 alin. (2) pct.1) din Codul de procedură penală, potrivit căre-ia apărătorul admis în procesul penal este în drept să poarte convorbiri cu persoane fizice, dacă acestea sunt de acord să fie audiate în modul stabilit de lege.
  • Thumbnail Image
    Item
    SOLICITAREA DE CATRE APARATOR A OPINIEI SPECIALISTULUI PENTRU EXPLICAREA CHESTIUNILOR CARE NECESITĂ CUNOŞTINŢE SPECIALE
    (Institutul Naţional al Justiţiei, 2020) Ceachir, Anatol
    Acordând asistenţă juridică calificată clientului, apărătorul trebuie să-şi îndeplinească cinstit, conştiincios, cu bună-voinţă, principial şi la momentul oportun propriile obligaţiuni în vederea promovării interesului celui acuzat. Din acest considerent, figurând în calitate de subiect al strângerii probelor, avocatul este obligat, în caz de necesitate, să antreneze specialistul în vederea obţinerii de consultaţii asupra oricăror chestiuni care apar pe durata desfăşurării procesului penal, lămurirea cărora necesită cunoştinţe speciale. În prezentul studiu autorul se referă la posibilităţile pe care le are astăzi apărătorul, reieşind din pct. 3) alin. (2) art.100 din CPP al R. Moldova.
  • Thumbnail Image
    Item
    PROBLEME ȘI SOLUŢII ÎN REALIZAREA DREPTULUI APĂRĂTORULUI DE A ADMNISTRA PROBA CU MARTORI
    (Institutul Naţional al Justiţiei, 2019) Vizdoagă, Tatiana; Ceachir, Anatol
    Este luat în dezbateri unul dintre cele mai importante aspecte ale activităţii apărătorului – dreptul de a propune şi a invoca proba cu martori. Se porneşte de la importanţa declaraţiilor martorului pentru rezolvarea cauzei penale şi se susţine întemeiat că respectivul mijloc de probă este cel mai des utilizat în practica judiciară, inclusiv în scopul apărării.Sunt identificate soluţii prin care apărătorul poate obţine administrarea declaraţiilor martorilor apărării. Miezul discuţiilor este prevederea de la art.100 alin. (2) pct.1) din Codul de procedură penală, potrivit căreia apărătorul admis în procesul penal este în drept să poarte convorbiri cu persoane fizice, dacă acestea sunt de acord să fie audiate în modul stabilit de lege.