Facultatea de Drept / Faculty of Law

Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/6

Browse

Search Results

Now showing 1 - 7 of 7
  • Thumbnail Image
    Item
    Condițiile necesare pentru constituirea unei fiducii exprese
    (CEP USM, 2024) Digori, Irina
    În prezentul articol sunt analizate condițiile care trebuie respectate pentru constituirea unei fiducii exprese, adică al cărei temei este contractul, declarația unilaterală sau testamentul, în conformitate cu legislația Republicii Moldova. Cercetarea se realizează într-o perspectivă comparativă, punând în discuție condițiile ce trebuie respectate pentru constituirea trust-urilor exprese în dreptul englez (inclusiv regula celor 3 certitudini), regulile stabilite în DCFR și condițiile de valabilitate ale contractului de fiducie în sistemele de drept continental, precum Franța și România. Se constată că există o conexiune între reglementările analizate, care poate fi întrezărită și în raport cu cerințele existente potrivit dispozițiilor legale naționale. Analiza se îndreaptă apoi spre fiecare condiție la care trebuie să corespundă actul de constituire a fiduciei și vizează: legalitatea, capacitatea, consimțământul, obiectul, forma și clauzele esențiale, fiind puse în lumină aspectele specifice în materia fiduciei.
  • Thumbnail Image
    Item
    CONSTRÂNGEREA FIZICĂ ȘI PSIHICĂ ÎN CADRUL ACTELOR/ACȚIUNILOR SEXUALE NECONSIMȚITE
    (CEP USM, 2024-11-07) Galan, Doina-Cezara
    The conditions of victims sexual consent, presents both theoretical and practical interest. It was used the analytical, comparative and logical method to analyze the conditions that the consent of the victim may present in the case of the inviolability of sexual life. The aim of this study is to elucidate some aspects of physical and mental coercion according this kind of crimes.
  • Thumbnail Image
    Item
    NECESITATEA IMPLEMENTĂRII CONSIMȚĂMÂNTULUI VICTIMEI ÎN CALITATE DE CAUZĂ CARE ÎNLĂTURĂ CARACTERUL PENAL AL FAPTEI
    (CEP USM, 2024) Galan, Doina-Cezara; Saracuţa, Sandu
    Consimțământul victimei este un subiect controversat în teoria dreptului penal. Mai mult decât atât, în doctrina noastră națională, acesta este unul neexplorat. În conținutul acestui articol, ne-am propus să elucidăm dacă este relevantă implementarea consimțământului victimei în calitate de cauză care înlătură caracterul penal al faptei. Pentru a realiza acest obiectiv, am utilizat metoda dreptului comparat și am studiat practica judiciară și legală a altor țări în legătură cu consimțământul victimei. În consecință, am identificat care sunt principalele condiții pentru valabilitatea consimțământului victimei și care ar fi cea mai oportună formulare de lege ferenda pentru a fi implementată în Codul penal al Republicii Moldova.
  • Thumbnail Image
    Item
    DREPTUL MAGISTRAȚILOR LA PROPRIA IMAGINE
    (2015) Cojocaru, Violeta
    Tema acestui articol este dictată de realitatea din Republica Moldova, de conotațiile care, după părerea noastră, sunt mult mai adânci, decât par la prima vedere. Nimeni nu contestă faptul ca realizarea unui sistem judiciar independent, imparțial, credibil și eficient reprezintă o condiție necesară pentru supremația legii și a principiilor statului de drept, dar, în același timp, nu trebuie neglijate și drepturile magistraților, care sunt supuși unor presiuni mediatice fără precedent. Atât presa, cât și programele radio sau televizate constant tratează subiecte cu referire la garantarea independenței efective a sistemului judiciar, asigurarea transparenței actului de justiție, îmbunătățirea calității actului de justiție, sporirea eficientei și responsabilizării sistemului judiciar, garantarea accesului liber la justiție, eficientizarea justiției pentru minori, consolidarea dialogului cu societatea civilă și implicarea acesteia în procesul de reformă, crearea premiselor cooperarii judiciare pentru integrarea în spațiul european de libertate, securitate și justiție, prevenirea și combaterea corupției din sistemul judiciar. Sistemul judecătoresc per ansamblu, dar și judecătorii, în particular, sunt actorii vizati în aceste publicații sau emisiuni. Nu ne propunem să apărăm sau să aducem acuzații celor care sunt oponenți, declarând, de fapt, aceleași aspirații, dar vom trece în revista legislația și jurisprudența pertinența în vederea respectării drepturilor omului și adoptarea celor mai bune practici europene.
  • Thumbnail Image
    Item
    INFRACȚIUNEA DE ORGANIZARE A MIGRAȚIEI ILEGALE: LATURA SUBIECTIVĂ A INFARCȚIUNII ÎN RAPORT CU CONSIȚĂMÂNTUL VICTIMEI
    (2021) Cojocari, Ion
    Atragerea la răspundere penală a persoanei care a săvârșit o faptă prejudiciabilă este o prioritate a statului de a proteja un interes public, sau de a apăra un drept fundamental pentru care statul are angajamente să-l respecte. În prezentul articol se identifică atitudinea psihică a subiectului infracțiunii față de fapta prejudiciabilă de organizare a migrației ilegale. Articolul, de asemenea, elucidează în ce măsură migrantul, care este victimă a infracțiunii, este dirijat de către făptuitor. La fel, se atrage atenție asupra scopului și motivului infracțiunii. În același context, se analizează ce impact are consimțământul victimei la săvârșirea infracțiunii. În opinia autorului, analiza organizării migrației ilegale prin prisma elementelor sale distincte joacă un rol fundamental pentru legislația Republicii Moldova. Se concluzionează că legiuitorul moldav trebuie să introducă în Codul penal al Republicii Moldova sintagma ”traficul de migranți”, în schimbul celei actuale de ”organizarea migrației ilegale”. Această concluzie are la bază cerința socială de a proteja drepturile și interesele migranților. Astfel, autoritățile moldovenești vor putea identifica scopul autentic urmărit de făptuitor atunci când atentează la valorile și libertățile umane (autoritățile vor face o distincție clară dintre traficul de ființe umane și traficul de migranți).
  • Thumbnail Image
    Item
    MINORUL – VICTIMĂ A INFRACȚIUNII DE PROXENETISM
    (CEP USM, 2022-09-30) Calmațui, Eduard
    In the present scientific research, we analyse the minor as victim of pimping crime. Among other things, it is stated that in the event that a person commits the action of determining a minor to practice prostitution, paragraph (1) art.208 Criminal Code RM „Attracting the minor to criminal activity or causing him to commit immoral acts” (with the specification that the subject of the crime has reached the age of 18) will be applicable, considering that the application of paragraph (1) art.208 Criminal Code RM is more favourable to the perpetrator, compared to the application of paragraph (1) art.220 Criminal Code RM. It is argued the necessity of differentiating criminal liability in the sense of aggravation in the case of pimping a minor. At the same time, the relevance of the minor victim's consent/non-consent to practice prostitution in qualifying the act as pimping is examined.
  • Thumbnail Image
    Item
    COMPETENȚA CURȚII INTERNAȚIONALE DE JUSTIȚIE A ONU DE A SOLUȚIONA O CAUZĂ EX AEQUO ET BONO
    (Institutul Naţional al Justiţiei, 2018) Osmochescu, Nicolae; Şiman, Augustina
    Problematica cercetării competenţei Curţii Internaţionale de Justiţie de soluţionare a unui litigiu internaţional prin prisma procedeului ex aequo et bono este tratată insuficient în doctrina naţională de drept internaţional public, precum şi în doctrina europeană în general. Astfel, prezentul articol îşi propune să răspundă la câteva întrebări importante ale activităţii organului jurisdicţional mondial cu utilizarea principiului ex aequo et bono: Ce implică noţiunea de „echitate”? Care este importanţa consimţământului părţilor în astfel de litigii? Procedeul în cauză permite utilizarea normelor de drept internaţional sau este bazat doar pe raţionamentul „a ceea ce este drept şi bine”, excluzându-le în totalitate?